fbpx

Денис Квасов: голландський майстер-клас з велоінфраструктури для Івано-Франківська

Стиль життя 14:51, 04.01, 2016

Франківець Денис Квасов протягом двох тижнів подорожував Нідерландами й Німеччиною та досліджував тамтешні міста і містечка.

З Берліна Денис Квасов привіз розуміння, як має працювати ефективний комунальний транспорт. Окремі спостереження він виклав у своїх блогах. З Нідерландів він повернувся із досвідом ідеальної велосипедної інфраструктури.

Голландський приклад, вважає Денис, дає розуміння, що треба враховувати і змінювати, влаштовуючи оптимальний і зручний уклад життя у Франківську. 

 

"Роверовий світ"

– Якщо узагальнити, між німецькими і голландськими містами велика різниця?

Нідерланди, порівняно з будь-якою іншою країною Європи, – це "роверовий світ". Приїхав я в Голландію під враженням крутої німецької велосипедної інфраструктури. Поїздив три дні ровером і зрозумів, що німці в цьому сенсі пасуть задніх. В Голландії велосипедист  центральна фігура в дорожньому русі, і цьому все в містах підпорядковано.

Голландія

Але перш ніж розповідати, як влаштована голландська велосипедна інфраструктура, скажу кілька слів про голландський національний характер – інакше нюансів нам не зрозуміти.

Голландці ще раціональніші і ощадливіші, ніж німці. Якщо німці все рахують і наперед прораховують, то голландці економлять і намагаються всі витрати мінімізувати. Для нас складно уявити, що так живе більшість пересічних людей  планує видатки на рік наперед, детально розписує заплановане, бо "цент євро береже", і "залізно" плану дотримується. Саме так з фінансової точки зору влаштований побут у типовій голландській родині. Відповідно  і в муніципалітеті.

Ощадливість голландці у своїх дітях змалку виховують. Знайома, у якої жив, пояснила, як саме. От дають вони в школу дітям кишенькові гроші  один євро на тиждень. Це мізерна сума, бо булочка коштує 60 центів. Але це так спеціально робиться, щоби дитина вчилася обходитися невеликими сумами. А також вчилася робити вибір між тим, що хочеться, і тим, що справді потрібно. Зрозуміло, що дитя не босе і не голодне, всім забезпечене, а ці гроші – те, що воно може на себе самого витратити. Тож мусить подумати, визначитися і, що головне,  у суму "вписатися". Або від чогось відмовитися і наскладати.

Оце вміння раціонально використовувати гроші, а коли їх не вистачає, то спокійно обходитися мінімумом, і робить Голландію країною бездоганних доріг, сервісу й побуту.

Плюс винахідливість – це також одна з головних рис національного характеру голландців. Були ми у Музеї вітряків у містечку Ляйден. Уявіть собі: вітряк-насос, якому 300 років, ще до ери парових машин сконструйований. Голландія, як відомо, стоїть на болотистій місцевості, її весь час заливають дощі, підтоплює море і люди постійно борються з природою. Тому з того мінімуму, яким уміють обходитися, вони ще й навчилися витискати максимум  і так зробили перфектну країну.

Голландія

– І пересіли з авто на велосипеди?

Голландці використовують той вид транспорту, який більш зручний і економічно ефективний в конкретній ситуації. Абсолютна більшість людей мають велосипеди і їздять ними на короткі відстані. Наприклад, щодня на роботу. Я одразу включився у роверовий рух.

Власне, сама Голландія у вужчому географічному значенні  це невелика історична провінція нинішніх Нідерландів, тому я багато де зміг побувати. Жив у друзів в Ляйдені, їздив до Амстердама і в Гаагу, заїжджав дорогою в містечка і села. Отримував задоволення і колекціонував відкриття.

Голландія Квасов

Відкриття перше: велодоріжок в тому сенсі, як ми їх сприймаємо, немає. Виняток – центральна частина старих міст, де роверам відвели смужку на дорогах вздовж тротуарів. Поза тим для роверистів прокладені спеціальні велосипедні дороги, які зазвичай відокремлені від автомобільних. Скутери і мопеди в Голландії прирівняні до роверів, і всі разом ці три види двоколісних винесені з автодоріг.

Велосипеди і автомобілі перетинаються лише на великих роздоріжжях, на кільцях, але там роверисти мають пріоритет. От так само, як у нас машина на кільці має пріоритет, так у Голландії  велосипед. Він має пріоритет навіть перед тією машиною, яка в пріоритеті на кільці. Велосипедисти на голландських дорогах завжди в пріоритеті.

Голландія Квасов

– Не тільки авто, але й пішоходів витіснили на периферію?

Пішоходи серед учасників дорожнього руху – другі за важливістю після роверистів. У Голландії є окремі світлофори для двоколісного транспорту на перехрестях. А рух пішоходів, як і у нас, синхронізований із рухом машин та регулюється одним і тим самим світлофором.

– Що значить "відокремлені велосипедні дороги"? Як це виглядає в межах однієї вулиці?

На центральних автомагістралях голландських міст,  як, приміром, наша вулиця Галицька, – велосипедні дороги завжди відділені від автомобільних роздільною смугою з травою чи бордюрами. Часто такі велодороги є двосторонніми – і це відкриття друге. Завширшки три метри, вони поділені на дві смуги руху. Там, де є автотраса на 4-6 смуг руху, з двох її боків обов’язково прокладені велодороги з рухом в обидва боки.

Голландія Квасов

– Для нас така організація дорожнього руху – просто фантастика…

Їхав я через їхні села типовою регіональною дорогою рівня нашої "Франківськ – Тисмениця" – от де фантастика.

Уявіть: дорога, швидкісна автотраса, поділена навпіл клумбою з деревами. По обидва боки від дерев передбачені по дві смуги руху для машин. Їх обрамляють бордюри, за бордюрами  клумби з травичкою. За ними  велодорога, також на дві смуги руху. І ще буває по одній окремій смузі з кожного боку дороги, де паркуються машини,  це для тих, хто живе обабіч. І аж потім  тротуари для пішоходів. Тротуари також відділені від велосипедних доріг та смуги для паркування машин  бордюрами з травою, кущами і квітами.

Цікаво, що кожна дорога робиться трохи інакшою, виходячи з її локації, призначення та навантаження. 

Голландія Квасов

– Неймовірно…

Неймовірна безпека – відкриття третє. Принцип влаштування такої дороги – безпека для всіх учасників дорожнього руху. Коли всі учасники розділені і не перетинаються, ймовірність ДТП наближається до нуля. У цій маленькій Голландії всі такі місцеві дороги.

– Ці дороги мають бути якісь страшенно широкі?

За величиною вони співмірні з нашою автотрасою на чотири смуги руху.

– А загальнодержавні дороги теж так влаштовані?

Принцип відокремлення учасників дорожнього руху на державних автотрасах той самий, лише велодоріг поруч з автомобільними немає. У цьому випадку велодороги автономно прокладені. Це було четверте відкриття.

Їхав я по такій роверовій дорозі з Гааги, накрутив 20 км і навіть не стомився. Такі рівні дороги і така маленька країна, що можеш сісти вранці на ровер, проїхати до іншого її краю і повернутися назад увечері – все на одному диханні.

Голландія Квасов велосипеди

Велосипедна дорога на дві смуги з Ляйдена до Гааги йшла паралельно автомобільній, їх розділяли поля та посадки кукурудзи. Крутив собі педалі, вертів головою на всі боки, роздивлявся  не шугався, що зараз авто мене наздожене, підріже чи хтось назустріч вилетить. За той тиждень, що був у Голландії, не бачив жодної аварійної ситуації. Ні на автотрасах, ні на велодорогах.

Голландія Квасов

До речі, транспортні розв’язки в Голландії влаштовані так само нарізно для двоколісних і авто. Поясню на прикладі мосту на Незалежності, що у Франківську. Якщо розв’язка для машин передбачає спуск і підйом на міст, то велосипедна прокладена через тунель десь посередині між цими двома рівнями – без жодних перепадів висоти.

Голландія велосипеди

"Регіональні" автобуси в центрі міста

– Так задумано, щоби роверистам було легше пересуватися?

Серед роверистів, щоби ви розуміли, маса людей із дітьми. Але королями на дорогах є пенсіонери.

У Голландії велосипедистів у віці значно більше, ніж у Німеччині. Бабусі й дідусі, на відміну від молоді, їздять на дорогих роверах по 2-3 тисячі євро  з різними обвісами, спойлерами та іншими "прибамбасами", з двигунцями. Сідла – низькі і широкі, та м’які, як дивани. З боків прикріплені різні кошички – як бесаги, сумки і сумочки. Дуже багато роверів оригінальної конструкції – відкриття п’яте,  три і чотириколісних, або двомісних.

Так само багато на вулицях голландських міст "батьківських" роверів – з дитячими кріслами на рамі та багажниках, з візочками ззаду чи спереду. Популярні велосипеди, де дитина постійно перед очима: замість переднього колеса – візок. Ручка цього двоколісного візка є рулем ровера. Їдеш і кермуєш возиком. Хоч мені більше подобається візок-причеп до заднього колеса…

Голландія велосипед

Таких різних роверових модифікацій надивився, яких раніше і уявити собі не міг. Тепер знаю: якщо би мав бути рай для велосипедистів, то він був би таким, як Голландія.

– Яке покриття використовують на дорогах для двоколісного транспорту?

Років уже зо п’ять голландці роблять велодороги – їх там тисячі, а вони далі роблять,  з переробленого пластику. На вигляд вони мало чим відрізняються від асфальтових. І ті, і ті бувають різного – рожевого, цеглового, червоного  кольору. Розрізнити можна на дотик. Біля однієї з доріг, якою я їхав, була табличка. Зупинився, прочитав, що дорога з утилю, пішов зблизька подивитися: покриття – трохи м’якше, ніж асфальт. Бордюр ніби з камінчиків, а взятися рукою – відкриття шосте  щось типу твердої гуми. Голландці задекларували, що всі нові велошляхи по всій країні надалі будуватимуть з пластику.

Голландія велодоріжки

– Велосипеди все ж не замінили громадський транспорт. Як у голландських містах їздять автобуси?

Мої друзі в Ляйдені, у яких зупинявся, типово мають авто, але на роботу їздять роверами. Їхні товариші з підміських сіл приїздять на роботу в місто автобусами.

Автобусні мережі Голландії цікаві тим, що поєднують різні типи перевезень. В невеликих містах є кілька,  може, три-чотири,  маршрути по місту. Решта, а це десятки маршрутів, які проходять через місто, сполучають приміські зони. Такі автобуси відносяться до мережі регіональних, вони роблять упродовж дня кілька рейсів на віддаль від 30 до 50 км.

У Ляйдені всі регіональні автобуси  відкриття сьоме – йдуть через центр міста, частково  по вулицях з одностороннім рухом. Проїзд у них дорожчий, ніж у суто міських автобусах, бо довший маршрут. Крім квитків, є система проїзних, укладена за принципом "на довший час – значно дешевші".

Голландія велосипеди

Якщо би таку "регіональну" схему руху накласти на Франківськ, то виглядало би, що автобуси обслуговують і місто, і села Тисменицького району. Наприклад, автобус виїжджає з Богородчан, проїжджає через Франківськ (Мазепи, Новгородська, Ринок, Галицька) і доїжджає до Калуша. Назад з Калуша йде у Франківську через Галицьку і Василіянок, заїжджає на вокзал, виходить на Бандери, Коновальця, Довженка і Крихівецьку та продовжує шлях до Богородчан. Зважаючи на специфіку нашого міста, було би зручно.

– У великих містах також ходять регіональні автобуси?

У більших містах, в Амстердамі та Роттердамі, функціонує повноцінна міська мережа громадського транспорту. Регіональні автобуси ходять з мікрорайонів у села. Тобто в кожному конкретному випадку транспортне сполучення залежить від потреб городян, а організовується так, щоби було якомога більше зручним і якомога менш витратним.

Загалом міська мережа комунального транспорту організована і працює однаково що в Голландії, що в Німеччині. Я докладно розповідав про це на прикладі Берліна.

 

Дадаїзм проти копіпастингу, або Де гроші лежать

– Виглядає, що Ляйден схожий на Франківськ – принаймні в тому, що люди приїздять працювати в місто, а живуть у селах довкола нього. Які вони, голландські села?

Анітрохи не схожі на наші. Таких сіл, як у нас – багато різних хаток, сади, городи, квітники,  переважно немає. Якщо нашу сучасну типову сільську архітектуру можна назвати "печворковий дадаїзм", то їхню – "мінімалістичний копіпастинг". Котедж, до нього трохи землі з газоном – і "Ctrl С – Ctrl V" по 50 разів з кожного боку дороги. Виходить село. Всі будинки стоять впритул, ззаду кожного – невеличкий дворик.

Голландія інфраструктура

У кожному селі, яке складається з кількох вулиць, обрамлених будинками, є щось типу центру. Невелика пішохідна вуличка веде на площу, по периметру її чотирикутника – крамниці та кав’ярні. Посередині  пам’ятник або фонтан, навкруги – лавки, зелень. Така собі сільська зона відпочинку. Люди сходяться там по вихідних і на свята – поговорити, попити пива і кави, потанцювати.

Голландія велосипеди

Голландські села виглядають як невеликі містечка або як мікрорайони великого міста. Власне вони такими проектуються, коли закладаються, – це продиктоване способом життя, в якому відсутній індивідуальний обробіток землі та, як ми кажемо, "господарка".  І, не повірите, але мені наше село, якщо не зважати на дороги, подобається значно більше. Індивідуалізм, бажання себе проявити – цим ми цінні в уніфікованому світі.

– Ще би до того трохи грошей…

Гроші – довкола нас, у нас під ногами. Якщо поглянути на наші українські села з точки зору західних цінностей, то виходить, що українські селяни – багатії. Будинки з мансардами, хати на два-три поверхи з гаражами, літніми кухнями й альтанками на ділянках по 10 і більше сотих землі – в Голландії так живуть тільки дуже багаті люди. Більшість змушена погоджуватися на типовий будинок і клумбу впритул до інших.  

Я спеціально їздив у містечко, де живуть дуже багаті люди. Виглядає воно як парк, і в ньому – будинки. Кожна ділянка обгороджена, але паркани умовні – невисокі, напівпрозорі, переважно дерев’яні. Будинки – одно-, максимум двоповерхові,  зведені посеред дерев. Подвір’я – галявина, трава і стежки, викладені каменем. Ніхто із заможних людей не викладає двір всуціль плиточкою, не асфальтує, не спилює старі дерева. У багатих голландців культ  вписати свої будинки в природне середовище, щоби якомога менше його пошкодити і максимально використати для своєї користі. Починаючи від користі для здоров’я до зменшення витрат на опалення та кондиціонування.

Голландія Квасов

До речі,  останнє відкриття,  у Голландії немає того, що ми називаємо природою, дикою в нашому розумінні. Вся земля, до найменшого клаптика, розпланована, впорядкована, доглянута. Рослини  насаджені, дбайливо культивовані, підв’язані-підстрижені. Травичка росте по лінійці посіяна. Все дуже красиво і декоративно. На перший погляд – чудово. Але поступово з’являється відчуття, що немає "справжності". Яскраве враження штучності залишила у мене поїздка з друзями на Північне море – на впорядкований, доглянутий декоративний пляж, один з кращих. 

Голландія Квасов

До речі, саме цю невпорядкованість довкілля, природну "дикість" голландці в Україні дуже цінують.

– Говорити про адаптацію у Франківську і загалом в Україні велосипедної інфраструктури Голландії не доводиться – треба чесно визнати, що таке поки що втнути не можемо. А що би змогли?

Ми могли би змінити Франківськ, враховуючи, що немає шаблонів у міському устрої. Що все, абсолютно все, може бути влаштовано не за якимось прикладом чи "пілотним проектом", а так, як для нас, франківців, це буде максимально зручно і раціонально.

Хотілося би перейняти у голландців загальний підхід до життя. Вони не переймаються багатьма дрібницями, всілякими другорядними речами, які мало впливають на уклад життя і його якість. Зате саме це – уклад і якість життя  вони ретельно планують, прораховують, вдосконалюють. Роблять все можливе для того, щоби було максимально зручно працювати і максимально комфортно жити.

Ми також можемо знайти для себе цю "золоту середину"  не втратити те цінне, що маємо, і впорядкувати те, що мусимо. А мусимо впорядкувати побут, житла, вулиці, міста, враховуючи сучасні технології і поступ. Тут ми у виграші – не треба доходити до всього, набиваючи ґулі методом спроб і помилок. Досить скористатися голландським чи німецьким досвідом і кращими практиками. Хіба голландці не можуть переробляти гори нашого пластику для покриття наших доріг?

Треба подумати і спланувати зміни, і зробити те, що спланували. Франківськ чекають "розумні" перетворення – молодь гуртується, щоби рухати місто.

Розмовляла Наталія КУШНІРЕНКО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: