fbpx

"Свої" йдуть поза конкурсом: як і кого призначають на керівні посади у франківській мерії

Політика 18:10, 30.06, 2017

За півтора року, відколи Руслан Марцінків став міським головою, жоден з керівників структурних підрозділів виконкому не був призначений за конкурсом. Як міському очільникові вдається обходити закон?

Перед місцевими виборами у 2015 році тоді ще кандидат на міського голову Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяв у разі перемоги прозорі та відкриті конкурси на керівні посади у виконавчих органах міської ради. Ця обіцянка була і в програмі партії ВО "Свобода" на виборах місцевих рад 25 жовтня 2015 року.

"Провести люстрацію у виконавчих органах місцевого самоврядування. Призначати фахівців на посади місцевих службовців виключно на засадах відкритого конкурсу", – йдеться у програмі серед першочергових завдань представників ВО "Свобода".

Призначення на посади в органи місцевого самоврядування на конкурсних засадах передбачене й законодавством, зокрема законами "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про службу в органах місцевого самоврядування" та кількома підзаконними актами. Правда, поза конкурсом міські голови мають право приймати працівників у патронатну службу.

Саме через цю лазівку патронатна служба міського голови стала справжньою "кузнею кадрів". Замість конкурсу міський голова призначає потенційного керівника у патронатну службу, а після тижня-двох так званого "стажування" – просто переводить на потрібну посаду. Так замість переможців конкурсів і фахівців посади обіймають віддані "свої люди".

 

Кадрова статистика

На інформаційний запит КУРСу у міськвиконкомі повідомили, що на конкурсній основі у 2016 році призначено 19 осіб, а в 2017 році – 11. І серед них жодного начальника управління чи директора департаменту.

А от кількості призначень у патронатну службу міському голові Івано-Франківська, мабуть, позаздрив би і Президент України. За півтора року Марцінків призначив у патронатну службу 66 осіб (!). При цьому штатний розпис патронатної служби у 2016 році становив вісім осіб, а в 2017 році – 10.

Призначені у патронатну службу довго там не затримуються. Сюди міський голова призначає їх для "стажування", а за два-три тижні переводить на інші посади. Серед "стажерів" – майбутні керівники департаментів та управлінь, їхні заступники, бухгалтери, юристи. Багатьох з них пов’язує з міським головою партійна приналежність. Почнемо з тих, хто у патронатній службі "достажувався" до керівних посад.

 

Кузня кадрів

Першим "стажером" у патронатній службі став Дмитро Нижник. З 23 грудня 2015 року Марцінків призначив його на посаду головного спеціаліста відділу патронатної служби. А після трьох тижнів стажування, 14 січня 2016 року, Нижник став головним архітектором міста та очолив департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини.

13 січня 2016 року консультантом відділу патронатної служби став Олег Хімій, а вже 25 січня 2016 року він очолив адміністративно-господарське управління. Перед призначенням Хімій працював у Департаменті освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації. А до того очолював Івано-Франківський обласний дитячий юнацький пластовий центр. Є членом партії ВО "Свобода", у 2015 році балотувався від цієї партії до обласної ради. Також Хімій був помічником Руслана Марцінківа, коли той був народним депутатом.

Через патронатну службу призначив міський голова і керівника департаменту культури Надію Загурську. Стажувалася вона у патронатній службі з 8 до 23 лютого 2016 року. До того працювала директором Муніципального центру дозвілля. Надія Загурська – мати депутата облради від "Свободи" Олега Загурського. На місцевих виборах балотувалася від "Свободи" до міської ради.

На посаду директора департаменту освіти та науки Марцінків запросив "свободівця" з Чернігівщини Ігоря Смаля, який до березня 2015 року очолював Ніжинську РДА. Стажування у патронатній службі Смаль проходив з 17 лютого до 2 березня 2016 року. Втім, офіційно Ігоря Смаля міський голова представив у виконкомі ще 9 лютого.

2 березня 2016 року на посаду головного спеціаліста у патронатну службу мер прийняв Тараса Рибака, а вже 14 березня той очолив управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю. Як писав КУРС, раніше Тарас Рибак працював заступником начальника та начальником інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області до її ліквідації в серпні 2014 р. згідно з постановою Кабміну. У липні 2014-го прикарпатський "Правий сектор" звинуватив Рибака в отриманні хабарів від підприємців-забудовників і вимаганні грошей від інспекторів ДАБІ. 

Нинішній начальник управління реєстраційних процедур Івано-Франківської міської ради, депутат облради від "Свободи" Сергій Федорців у патронатній службі стажувався з 18 до 28 березня 2016 року.

Керівник секретаріату виконавчого комітету Наталія Карабин у патронатній службі працювала з 3 жовтня до 2 листопада 2016 року. Відтак очолила секретаріат виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Наталія Карабин також є членом ВО "Свобода", на місцевих виборах балотувалася до Івано-Франківської міської ради. Цікаво, що на сайті міськвиконкому Карабин вказано керівником секретаріату ще з 23 березня 2016 року.

1

Роман Галіпчак, який нині очолює управління капітального будівництва, проходив стажування у патронатній службі з 17 листопада до 6 грудня 2016 року. До призначення був директором та засновником ПП "ГалКомБуд", яке сьогодні є одним з постійних підрядників УКБ.

Керівнику новоствореного управління охорони здоров’я Марії Бойко теж довелося пройти стажування у патронатній службі, де вона нібито працювала з 7 до 27 березня 2017 року. Бойко за фахом епідеміолог, до цього працювала у Департаменті охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації начальником відділу медицини катастроф, мобілізаційної роботи та спеціальних питань. До речі, на посаду в ОДА вона була призначена за конкурсом.

2

 

Перші звільнення

Патронатна служба кувала чиновників і нижчого рангу. Так, депутатка міської ради попереднього скликання "свободівка" Наталія Голодюк зараз обіймає посаду начальника управління самоврядного контролю Департаменту комунальних ресурсів Івано-Франківської міської ради. Леся Строїч – дружина депутата-свободівця Андрія Строїча від партії "Свобода" – стала головним спеціалістом відділу інвестицій та капіталовкладень управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради.

Колишній міліціонер Михайло Кушнірик очолив відділ мобілізаційно-оборонної роботи та діяльності правоохоронних органів управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційно-оборонної роботи та діяльності правоохоронних органів.

Олег Семків, який працював в обласній Держархбудінспекції, став начальником відділу контролю за будівництвом Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Віталій Крушельницький, який займався підприємницькою діяльністю, зокрема оптовою торгівлею, став заступником директора Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради.

Всі вони стажувалися у патронатній службі.

Також цим шляхом пройшов Василь Загурський – начальник відділу муніципальної інспекції з благоустрою управління комунальної політики Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, Назарій Куземка – заступник директора Департаменту молодіжної політики та спорту, Олена Катерлін – головний бухгалтер управління інтеграційного та економічного розвитку, Ірина Кобельська – начальник відділу економічно-правових питань, головний бухгалтер управління охорони здоров’я, Михайло Яцків – начальник управління комунальної політики Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, Світлана Костишин – начальник відділу з питань реєстрації місця проживання, зняття з реєстрації місця проживання та ведення реєстру територіальної громади міста Івано-Франківська управління реєстраційних процедур Івано-Франківської міської ради. Список можна продовжити, а людей у патронатну службу набирають далі.

Хоча деякі призначені без конкурсу вже встигли звільнитися. До прикладу, родич міського голови, депутат міськради Роман Марцінків подав у травні декларацію "перед звільненням" з Департаменту правової політики, куди потрапив через патронатну службу. Так само вже звільнився перший заступник директора Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Василь Гошій. Цікаво, що у патронатну службу він прийшов з ПП "Архітектурно-планувальне БТІ АРТ ХОЛЛ-ІФ", засновником якої у свій час був головний архітектор міста Дмитро Нижник.

 

В обхід закону

Міський голова Руслан Марцінків каже, що не згоден із нормою закону, яка вимагає призначати керівників департаментів та управлінь на конкурсній основі. На його думку, голова має сформувати команду, з якою йому комфортно працювати.

"Пройде керівник за конкурсом, а ви мене потім спитаєте за його роботу і я не знатиму, що відповісти. Згадайте, як за попередньої каденції заступників міського голови призначали за партійними квотами. Тоді міський голова спілкувався напряму з начальниками управлінь. Я відповідаю за кожну людину, яку призначив", – каже Руслан Марцінків. 

З одного боку, міський голова справді не порушує закони – ні ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні", ні "Про службу в органах місцевого самоврядування". Він просто знайшов спосіб, як їх обійти, щоб призначити людей, з якими "комфортно працювати". Такий у нього критерій прийому на роботу у міську раду.

З другого – Руслан Марцінків при цьому вперто не помічає, що позбавляє громадян права на рівний доступ до служби в органах місцевого самоврядування, гарантованого українцям Конституцією.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: