fbpx

Жнуть і ділять: як на Прикарпатті ремонтують школи та годують дітей

Економіка 17:15, 19.06, 2018

Районні відділи освіти на Прикарпатті вдаються до різних схем, щоб обійти систему держзакупівель ProZorro. Що і як купували освітяни на Івано-Франківщині у 2017 році, проаналізували аналітики "Антикорупційної платформи".

Хтось подрібнює закупівлі, щоб уникнути тендерів, хтось просто укладає прямі договори на мільйонні суми. Загалом минулого року відділи освіти районних адміністрацій опублікували на ProZorro 1,5 тис. закупівель на майже 340 млн гривень. Більш як на 100 млн грн купили електричної та теплової енергії, на 70 млн грн – газу, 66 млн грн витратили на будівництво та ремонти, 40 млн грн – на продукти та послуги з організації харчування. З півтори тисячі закупівель тільки 278 були конкурентними, з них 244 – відкриті торги.
На конкурентних закупівлях вдалося зекономити не цілих 11 млн грн.

1

 

Ой, у грудні та й освітяни жнуть

У Богородчанах, Рожнятові, Снятині, Тисмениці, Рогатині структурні підрозділи, що відповідають за освіту, грішили "грудневими жнивами". Це поширена практика серед замовників, коли в останні дні грудня на папері вони показують виконані роботи за 1-3 дні – від заміни вікон до заміни дахів та будівництва каналізаційних мереж.

Чи не найбільше підрядів перед новим роком роздавало управління освіти, молоді та спорту Снятинської РДА. До прикладу, 28 грудня майже 200 тисяч грн управління перерахувало фірмі "Екоенергія тепла" за капітальний ремонт Красноставської ЗОШ І-ІІ ступенів, яку реорганізували у Красноставський НВК. При цьому договір на виконання цих робіт був укладений 27 грудня. Тобто ці гроші фірма освоїла за день. Втім, це не єдиний договір, укладений з підрядником на ремонт цього об’єкта. Всього протягом 2017-2018 років ТОВ "Екоенергія тепла" отримало на поточний і капітальний ремонт саме Красноставського НВК за прямими договорами більш як 900 тис. грн. Перших півмільйона підприємство отримало у вересні минулого року, хоча було створене тільки у липні. Очолює новостворене підприємство екс-голова РДА, а нині депутат Снятинської райради від БПП "Солідарність" Роман Маліновський.

Так само за день, якщо вірити документам, освоїло 430 тис. грн ТОВ "Водоканал Покуття" за капітальний ремонт Прутівської ЗОШ І-ІІІ ім. Володимира Самійленка. Управління освіти Снятинської РДА 27 грудня уклало договір, а 28 грудня – вже перерахувало всю суму на підставі актів виконаних робіт. За ці ж самі роботи підприємство отримало у 2017 році ще 294 тис. грн. Засновниками ТОВ "Водоканал Покуття" є дві сестри – Марія Рябошапко і Софія Мірошниченко. Одна з них дружина Андрія Рябошапка, який очолював Снятинську РДА до Маліновського, інша – дружина народного депутата від Опоблоку, колишнього регіонала Юрія Мірошниченка

Фірма "Західспецбуд" виконала на замовлення управління освіти Снятинської РДА у грудні минулого року робіт на понад 1,5 млн грн. Більшість договорів укладалися 27 грудня, а акти виконаних робіт підписувалися вже 28 грудня. Підприємство встигло на замовлення районного управління освіти за кілька днів збудувати каналізаційні мережі у Будилівській, Заболотівській, Кулачківській та Прутівській школах, а також у Попельниківському ДНЗ "Сонечко". Загалом за минулий рік ТОВ ІБК "Західспецбуд" уклало договорів з держзамовниками на 8,3 млн грн. При цьому керівник і засновник фірми Левко Богдан Васильович заробив на підприємстві всього 39 714 грн. Принаймні цю суму вказала у е-декларації його дружина, заступник управління соціального захисту населення Тисменицької РДА Любов Левко.

Під час "грудневих жнив" від управління освіти Снятинської РДА перепало і приватному підприємству "Капітальне будівництво". За два дні підприємство встигло замінити дверні та віконні блоки в ДНЗ "Золотий ключик" у Снятині за 394 198 грн.

Відділ освіти Тисменицької РДА в останні дні грудня уклав кілька договорів на роботи, які нібито були виконані до кінця року. Судячи з договорів, розміщених на сайті ProZorro, тисменицьке комунальне підприємство "Капітальне будівництво" за не цілих 10 тисяч гривень (!) на замовлення відділу освіти зробило капітальний ремонт їдальні у Липівській школі та замінило вікна у Вільшаницькій школі.

А ТОВ "Екоспецбуд" у Тисмениці за день освоїло 170 тис. грн на капремонт Будинку дитячої та юнацької творчості. Тоді начальниця відділу освіти Тисменицької районної адміністрації Світлана Шарабуряк пояснила, що роботи, які оплатили через ProZorro, були виконані ще в жовтні. У місцевому бюджеті не вистачило коштів, щоб оплатити ремонт фасаду, тому з підрядником працювали на домовленості, що як тільки у бюджеті з’являться кошти, ремонт оплатять.

Ще три договори у "грудневі жнива" Тисменицький районний відділ освіти уклав з ТОВ "РБД 21". За 70 тис. грн підприємство начебто за день замінило вікна у Сілецькій школі, за 8,5 тис. грн двері – у Милуванському НВК та за 230 тис. грн – вікна у Вільшаницькій ЗОШ. За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, ТОВ "РБД 21" зареєструвалося 18 вересня минулого року і відразу ж почало отримувати підряди у структурних підрозділах Тисменицької РДА.

На Богородчанщині на замовлення районного управління освіти, молоді та спорту ТОВ "Ярекс Буд" за день встиг освоїти 100 тис. грн на капітальний ремонт Заберезького НВК. Раніше "Антикорупціна платформа" писала, що така практика непоодинока. В Богородчанах ТОВ "Ярекс-Буд" та управління освіти, молоді та спорту Богородчанської РДА часто встигають за один день укласти договір на ремонт, повністю його виконати і на наступний день провести розрахунок

У Надвірній районний відділ освіти наприкінці грудня замовив у місцевого підприємства "Двуліт" капітальний ремонт покрівлі ЗОШ №2 за 150 тис. грн. Документи свідчать про те, що підрядник виконав ці роботи всього за два дні. Однак вже у 2018 році на ремонт цього ж даху відділ освіти перерахував підряднику ще 250 тис. грн.

 

Зловживання на харчуванні

Окрім підрядів на ремонти, деякі районі відділи освіти під "грудневі жнива" закуповували харчування дітей. Так, 26 грудня відділ освіти Рогатинської РДА оприлюднив звіт про укладення договору з підприємцем Козієм Богданом Івановичем на послуги гарячого харчування для учнів 1-4 класів на суму 77 тисяч гривень. За ці гроші підприємець мав годувати дітей з 26 грудня до 31 грудня.

Перед тим, у вересні 2017 року, районний відділ освіти Рогатинської РДА уклав договір з цим підприємцем на суму 87 тисяч гривень. На ці кошти підрядник мав організувати для школярів харчування з 1 вересня до 31 грудня, тобто 4 місяці. У системі відсутній звіт про укладений договір, меню чи специфікація. Тому порівняти, чим годували дітей протягом тижня на 77 тисяч гривень та чим годували дітей протягом чотирьох місяців на 87 тисяч гривень, не вдасться.

До речі, підрядник Козій зареєструвався підприємцем лише у червні минулого року і вже з вересня почав співпрацювати з районним відділом освіти. Якщо минулого отримав замовлень у рогатинських освітян на 165 тис. грн, то цього року – вже більш як на мільйон.

На Косівщині відділ освіти змушений був тричі оголошувати відкриті торги, щоб забезпечити харчування учнів у школах району на 2017 рік. Двічі для проведення тендеру не вистачало учасників, тож за третім разом замовник уклав з підприємцями договори за переговорною процедурою.

Зі схожою проблемою стикнулося і управління освіти Коломийської РДА. Двічі довелося проводили відкриті торги для того, щоб обрати постачальників послуг з організації харчування. За третім разом закупили послуги з організації харчування через переговорну процедуру по всіх школах.

"У цих закупівлях ми бачимо, що місцеві підприємці ігнорують тендери з харчування. Найчастіше банально не хочуть збирати всі необхідні довідки і складати гарантійні листи для участі в процедурі, бо "і так до них звернуться, щоб укласти договір". На жаль, така практика існує по районах. В результаті батьки не можуть мати повну інформацію про те, хто і на яких умовах годує їхніх дітей", – зазначає аналітик "Антикорупційної платформи" Остап Бринський.

Відділ освіти Калуської РДА протягом року укладав по 5-8 договорів на закупівлю одного й того ж предмета закупівлі.

"Таким чином, могло відбуватися дріблення предмета закупівлі з метою уникнути процедури відкритих торгів", – пояснює Бринський. 

Відділ освіти Городенківської РДА закуповував продукти харчування на мільйонні суми без проведення тендерів. Зокрема, з ФОП Чижевським Степаном Степановичем майже на 2,5 млн грн та на понад 700 тис. грн – з ФОП Кулаєм Іваном Йосиповичем. Нагадаємо, з цими підприємцями городенківські освітяни без проведення тендерів продовжили укладати договори і цього року.

Відділ освіти Галицької РДА відзначився тим, що закуповував м’ясо у постачальника з "чорного списку" АМКУ. ФОП Рубашний Іван Богданович продав відділу освіти яловичини на 384 220,14 гривень. 

На Верховинщині відділ освіти двічі оголошував тендери на послуги з організації гарячого харчування і жоден з них не відбувся. Хто надавав ці послуги, відділ освіти Верховинської РДА на ProZorro досі не відзвітував.

Команда "Антикорупційної платформи" підготувала карту сумнівних закупівель у відділах освіти, щоб показати найбільш типові помилки і зловживання. Варто зауважити, карта не є остаточною, оскільки порушення за окремими районами поки не підтверджені офіційно з боку контролюючих органів. На разі Держаудитслужба займається перевіркою сумнівних закупівель. Тим не менше, майже у всіх районах знайшлися "ризикові закупівлі", які можуть свідчити про порушення тих чи інших вимог законодавства.  

2

 

Наші перемоги

Аналітики "Антикорупційної платформи" не лише моніторять проведення закупівель, а й реагують на їх порушення. Цього року за зверненням наших аналітиків працівники управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області провели планову ревізію фінансово-господарської діяльності відділу освіти Надвірнянської РДА. Зокрема, перевірила закупівлю добудови спортзалу у школі Заріччя на суму більш ніж 6 мільйонів гривень. Проаналізувавши порушення, на які вказали аналітики Антикорупційної платформи, працівники ДАСУ встановили, що закупівлю було проведено з порушенням законодавства. Зокрема, замовник мав відхилити тендерну пропозицію учасника-переможця як таку, що не відповідає умовам тендерної документації.

Після проведення ревізії договір між замовником та учасником було розірвано. Наразі проводяться дії щодо притягнення до адміністративної відповідальності голови тендерного комітету, відповідального за вказані порушення. А керівнику відділу освіти Надвірнянської РДА направлені обов’язкові вимоги щодо усунення всіх порушень.

Так само після звернення "Антикорупційної платформи" почав розривати неправомірні договори і відділ освіти Городенківської РДА. Нагадаємо, районний відділ освіти у Городенці цього року без проведення тендерів уклав договори на постачання продуктів у школи на 3 млн грн.

Марія Гаврилюк

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

*Інфографічні матеріали та робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: