fbpx

Два питання до франківської влади про кредит

Економіка 15:12, 08.11, 2020

Влада Івано-Франківська знову намагається взяти позику на 500 млн грн для міста. У мене з цього приводу лише два запитання до міських депутатів від “Свободи”, “Європейської солідарності” і “Батьківщини”, які збираються дати за це свій голос.

Питання 1

З яких заробітків місто буде щомісяця платити 6-7 млн грн відсотки по кредиту?

Кінцева відсоткова ставка ще невідома, буде тендер між банками. Однак річні витрати тільки на відсотки по кредиту становитимуть 80-90 млн грн. Який інвестиційний задум у цього кредиту? Звідки візьмуться прибутки на обслуговування такого великого і дорогого кредиту?

Можливо, місто планує зробити з ЛРЗ прибуткове, а не дотаційне підприємство – купити нове сучасне обладнання і технології, вийти на нові ринки, одержати потужні замовлення, а прибутки і податки спрямувати в бюджет? Можливо, місто планує відремонтувати стадіон, збудувати сучасну спортарену й іншу інфраструктуру і стати центром проведення міжнародних змагань, а це притягне туристів і приватних інвесторів?

Влада ж не збирається просто проїсти ці гроші?

Відсотки ж не зникнуть нікуди. Відсотки почнуть тікати з першого ж дня. І якщо ви, шановні депутати, не відповісте на запитання, як місто буде заробляти на цьому кредиті, то за ваше рішення будемо платити ми всі – звичайні містяни.

Питання 2

З яких заробітків місто поверне тіло кредиту?

Так-так, така от запара. Мало того, що будуть тікати відсотки, а ще ці 500 млн грн треба буде повертати.

Нагадаю, у вересні 2019 року місто гасило перший транш – 100 млн грн з попереднього кредиту на суму 300 млн. Хоч фінансова ситуація у 2019 році була кращою, ніж зараз, та виплата мало не стала катастрофою для міста.

Тоді, по-перше, майже два місяці сотням бюджетників місто не могло виплатити зарплату, бо збирали гроші на транш. По-друге, місто вчасно не сплатило податки із зарплат бюджетників, в результаті чого податкова оштрафувала місто на десятки мільйонів.

Чекаємо, будь ласка, на чіткі і ґрунтовні відповіді.

Читайте також: Франківськ сповзає у боргову яму. Коли почнемо заробляти?

Текст опубліковано з дозволу автора
Оригінал

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: