fbpx

Нам потрібне нове керівництво САД

Суспільство 13:15, 30.11, 2019
НА ФОТО: Траса Н-09, село Татарів.

Вчора був радий привітати на Франківщині делегацію з Києва на чолі з Міністром інфраструктури Владиславом Криклієм. Нагадаю, з вересня Владислав призначив мене своїм радником на громадських засадах, з фокусом на безпеку руху. Я передав Міністру особисто в руки звернення, прийняте на сесії Яремчанської міської ради, про катастрофічний стан безпеки руху на дорозі Н-09.

Як коментар я висловив Міністру своє особисте прохання: коли будуть оголошуватись конкурси на посади керівників служб автодоріг областей, слід обов’язково включити Івано-Франківську область до цього списку. Як мешканець області і як людина, яка займається проблематикою безпеки руху, вважаю роботу нинішнього керівництва САД незадовільною, і в першу чергу через цілковите ігнорування заходів безпеки руху. І не треба слухати виправдання про недостатнє фінансування: я бачив фінансові звіти, грошей достатньо!

Недороблені дороги

Той, хто хоче робити, знаходить способи, а хто не хоче, шукає виправданя. Сусідні області перебувають в однакових умовах з нашою (Тернопільська й Львівська), але йдуть далеко попереду нас в покращенні безпеки руху: активно будують кільцеві перехрестя, ставлять нові світлофори в селах, заміняють бар’єрні огородження і, звісно ж, встановлюють нові дорожні знаки, які відповідають вимогам ДСТУ.

Всього цього в нашій області за минулі роки не відбувалося або траплялося в одиничних випадках. Навіть узбіччя після ремонту доріг дуже часто не приводять у відповідність до вимог закону і стандартів. Область не виконує Державну стратегію підвищення безпеки руху й відповідну Державну програму, на яку навіть передбачено кошти – 5% від дорожнього фонду!

Дороги в Івано-Франківській області
Це дорожній знак 1.2 «Небезпечний поворот ліворуч». Ви його не бачите? Я теж ні. Таких знаків у нашій області – сотні!

В підсумку ця недбалість й безвідповідальність призводить до дорожніх аварій, каліцтв і смертей. Добре, що я знаю дорогу і всі круті повороти, але багато гостей області не знають. В результаті злітають в дороги, перекидаються, гинуть.

Дорога в Івано-Франківській області
Ці блоки не підвищують безпеки, а тільки погіршують наслідки від наїзду. Тобто вони не рятують, а вбивають. І звісно ж, суперечать ДБН та ДСТУ.

Невже нам потрібна резонансна ДТП з десятком загиблих, щоб почати щось робити?

Те, що досі автобус з туристами не впав з дороги в Яремчі або в річку Прут, – диво, але це лише питання часу…

дорога в Татарові
Крутий закритий поворот біля Татарова. Далі внизу – річка Прут.

Нове керівництво служби автодоріг повинно зробити безпеку руху своїм пріоритетом, разом з ремонтом доріг й ремонтом мостів. І щомісяця публічно звітувати за цими трьома показниками.

дорога в Яремчі
Блоки небезпеки в Яремчі над водоспадом. Їх постійно збивають автомобілі, і інколи ці блоки падають вниз, де теж проїзна частина.
дорога в Яремчі
Збитий фундаментний блок. Автомобіль вже витягнули. Таке використання блоків заміть бар’єрного огородження не допускається державними нормами. Ми чекаємо катастрофи з десятком трупів?

Буду радий дізнатись про інші факти й отримати інші документи про діяльність служби автодоріг області у сфері безпеки руху, щоб включити їх до аналізу і передати в Київ. Можливо, щось таке робиться правильне на тих дорогах, якими я не їжджу? Пишіть, скидайте фото! І хорошого/зробленого, і поганого/незробленого! Конкретні факти, будь ласка!

Контактувати прошу через мою сторінку в фейсбук.

Нам потрібне нове керівництво САД 1
Нам потрібне нове керівництво САД 2
Нам потрібне нове керівництво САД 3
Нам потрібне нове керівництво САД 4

Читайте також: “Стратегія нульової смертності” для Івано-Франківська

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: