fbpx

Про джипінг у Карпатах

Стиль життя 19:12, 03.12, 2021

Хейт пішохідних туристів стосовно джиперів у Карпатах цілком виправданий. Десятки разів у мене бомбило від того, що мене з дороги зганяє якесь хамло на позашляховику і доводиться дихати пилюкою та дизельним чадом.
Так само в мене піднімається настрій, коли я бачу, як горе-офроудери ламають свої джипи і їм доводиться пішки йти по допомогу. Думаю, багато з вас відчували те ж саме.

Нікому з пішохідних туристів не подобається сусідство з автівками. В перспективі це протистояння може перерости в справжню війну. Цього літа я особисто постраждав від цієї війни. Наступив на загострену арматуру, яка була призначена для колеса автомобіля. Все обійшлося, але ситуація була дуже неприємна, до кінця походу я кульгав.

Але світ не ділиться на чорне і біле, карпатський офроуд тут не виняток. Я завжди з посмішкою слухаю або читаю думки типу “Треба заборонити джипам їздити по Карпатах!”. Як показує практика, заборони нічого не дають. Згадайте, наприклад, коли ви востаннє курили марихуану, яка повністю заборонена в Україні. Там, де є дороги, будуть і джипи, які по них катаються.

Не зовсім коректний аргумент “В Європі ніхто горами не катається, бо там порядок”. Це не зовсім так, там ніхто горами не катається, бо це або неможливо, або є нормальна альтернатива, наприклад гвинтокрил. Не уявляю, як буде в українських Карпатах функціонувати полонинське господарство без доріг та без позашляховиків, які доставляють на полонину необхідну провізію і забирають звідти бринзу. Вівчарськими колибами часто користуємося і ми, пішохідні туристи.

Неоднозначний приклад

Візьмемо як приклад дорогу на Піп-Іван Мармароський. За моєї пам’яті там завжди були “таксисти”, які за окрему плату можуть довезти туристів на полонину Лисича. Самі ж місцеві ремонтують цю дорогу, коли треба, бо вона якоюсь мірою формує економіку регіону: туризм, чорниці, гриби, полонинське господарство і т. д. Навіть відомий Птушкін, знімаючи відео на Мармаросах, скористався послугами гірського таксі, повернувся в Ділове на джипі. Правда, цей момент на відео не потрапив.

Висновок

Забороняти, різати колеса, бити вікна – це не вихід. Привертати увагу до проблеми в соцмережах корисно, але треба пам’ятати, що суцільним хейтом ми теж нічого не доб’ємося. Аудиторія неадекватних офроудерів-гавномєсів, які сигналять туристам, живе в паралельній реальності, подібних каналів вони не читають.

Але я впевнений, що на джипах не їздить виключно бидло, серед автотуристів однозначно є адекватні люди, які розділяють такі ж цінності, як і ми, туристи з рюкзаком, з ними і треба вести діалог.

Підписуйтеся також на мій телеграм-канал – Карпатський волоцюга

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: