fbpx

Як українському бізнесу вижити під час карантину?

Економіка 12:41, 20.03, 2020
НА ФОТО: Unsplash.com

Вплив епідемії коронавірусу на глобальну економіку ще складно вповні спрогнозувати, але якщо карантин в Україні триватиме не кілька тижнів, а кілька місяців, багато компаній опиняться на межі банкрутства. Все змінюється дуже швидко, а в умовах України зміни нагадують броунівський рух, чим ускладнюють і без того непросте життя бізнесу.

Мої дописи з цієї тематики передовсім для тих, хто не має чи не знає, з ким порадитися, потребує додаткового розуміння, що і як можна/треба зробити, щоб уникнути катастрофи в бізнесі або хоча б розтермінувати збитки. Я буду намагатися оформляти їх на кшалт «інструкцій», наскільки це буде можливим, але втілювати їх чи ні і в якій послідовності, залежить від конкретної ситуації в кожній окремій компанії.

Мої поради не завжди будуть глибоко експертними та вичерпними, як мінімум тому, що ця криза в моєму житті також є унікальною, і точно не будуть мати магічного впливу на вас чи ваш бізнес. Я буду ділитися власним досвідом пошуку відповідей, беручи до уваги думки колег, поради експертів з інших сфер, доступний мені досвід бізнесу в інших країнах тощо.

Частина 1. Люди/персонал

Питання, що робити із виплатою зарплати персоналу, є критичним для всіх компаній, які вимушено зупинили роботу на час карантину. В окремих країнах компанії звільнили працівників першим днем карантину із зобов’язанням повернення на роботу через 30 або 60 днів, виплати таким звільненим мають зробити біржі праці. Ризики, звісно, є, але це хоча б частково зменшує навантаження на бізнес.

На жаль, проголосовані ініціативи нашого уряду практично не допоможуть в цьому питанні підприємствам з формою господарювання як ТОВ чи ПрАТ. Єдина можливість для українських компаній, які не мають змоги працювати дистанційно і з оголошенням карантину втратили можливість працювати взагалі, – знайти порозуміння з персоналом і домовитися про використання працівниками в цей період варіанту відпусток без збереження заробітної плати. Крім мінімізації збитків, це буде добрим тестом для системи управління та внутрішньої комунікації.

Відомий всім варіант такої відпустки – до 15 днів на рік, але внесені зміни до ст. 25 ЗУ «Про відпустки» дозволяють надати відпустку без збереження заробітної плати матері або іншій особі для догляду за дитиною віком до 14 років на весь період оголошення карантину, – і в цьому випадку це оптимальний шлях зберегти людей та зменшити збитки. Халепа тут хіба з ЄСВ – підприємство зобов’язане його заплатити як мінімум з розрахунку мінімальної зарплати, тому економія не буде 100%, але це все ж краще, ніж нічого. В будь-якому випадку такі кроки варто робити в порозумінні з вашими юридичною, кадровою службами та бухгалтерією або зовнішніми аудиторами.

З точки зору працівників це був би мудрий крок – піти назустріч підприємству і таким чином допомогти йому вижити в цих непростих умовах. Так, це певна криза для сімейного бюджету, але якщо ситуація не торкнулася всіх працюючих в родині, це варіант допомогти собі не залишитися без роботи взагалі (бо після карантину швидше за все ми повернемося до дефіциту робочих місць і падіння рівня зарплат). Фактично у персоналу є два варіанти: або залишитися в компанії без грошей з ймовірним збереження роботи в майбутньому, або звільнитися і піти на біржу та сподіватися знайти роботу, якщо ситуація стабілізується.

Частина 2. Форс-мажор

Одна з рекомендацій, яка час до часу виринає в мережі, – використання пункту в договорах про форс-мажор як підставу для припинення виконання зобов’язань за договором оренди в частині оплати. Врахуйте, що якщо ви припиняєте договір оренди, то вам потрібно вивезти своє майно та передати приміщення власнику за актом.

Якщо ви в силу обставин, що склалися, не можете використовувати приміщення за цільовим призначенням, то і власник не може користуватися своїм майном, доки там, як мінімум, є ваші речі. Тому поки що інакшого шляху, як домовлятися особисто з орендарем, нема. Аргументи, які можна використати в таких переговорах:

  • Власники приміщень матимуть зараз змогу заощадити на сплаті податку на нерухомість;
  • Кількість вивільнених приміщень під оренду скоро перевищить попит, і це вплине як мінімум на вартість оренди, тож таких чемних і дорогих орендарів на заміну вам хтозна чи вдасться знайти)

Частина 3. Люди/громада

Ситуація, яка надихнула мене на роздуми нижче, стосувалася «булінгу» найбільшого платника податків в нашій області і нагадала пост невідомої мені дівчини у FB: «Якщо ваш сусід кашлянув, не біжіть до нього з вилами і не викликайте поліцію, можливо, він просто кашлянув…»

Епідемія мине, але ми вибираємо, чи пройдемо цей етап з гідністю. Український бізнес переживає зараз важкі часи і першочергово потребує підтримки, а не «церберів», які шукають новин для росту власної популярності. Зараз не час для соціального «расизму»! Зміни настільки стрімкі і непередбачувані, що, якщо котрась із компаній за ніч не встигла закупити термометри для вимірювання температури перед початком зміни, – це не привід для постів меру чи контролюючим структурам.

Якщо ви справді переймаєтеся людьми і ситуацією в державі, поцікавтесь, які проблеми чи потреби виникли в бізнесу і які йому складно вирішити оперативно або самотужки, допоможіть, якщо це у ваших силах, зупиняйте балачки, які нагнітають і без того тривожну ситуацію, або хоча б не підтримуйте поширення пліток. Можливо, це дрібниці в контексті масштабу проблеми, але ці дрібниці формують соціальну свідомість і згуртовують.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: