fbpx

Яким має бути соціальний проект, щоб бізнес його підтримав

Суспільство 16:27, 10.07, 2020

Одразу попереджу: мова буде йти про бізнес, який аналізує і співставляє впливи та рахує власні ресурси в контексті ймовірної ефективності використання (вкладення).

Звісно, всі живі люди і природно схильні реагувати на красиву картинку, «запал в очах», магічне «це ж всього 100/1000/n грн» чи «дзвінок друга». Мої поради – про власників/керівників, які, перед тим як підтримати будь-яку мудру/важливу/інноваційну тощо ідею, покликану реформувати світ, як мінімум подумають. Якщо ви зібралися йти до такої людини – зробіть для свого проєкту/прохання мініаудит:

1. Що ви ВЖЕ зробили до того, як звертатися з проханням про підтримку?

Днями я отримала прохання про фінансування від організації, яка діє два роки – і просить кошти на формування спільноти з 15 (П’ЯТНАДЦЯТИ) осіб. Питання, які напрошуються самі собою: чому їм не вдалося за ДВА роки об’єднати довкола себе 15 (п’ятнадцять) однодумців і чому я маю повірити, що це вдасться зробити тепер?

2. «СОБІВАРТІСТЬ» результатів

Коли ми організували навчання в Пласті, в мене завжди була «межа вартості» вишколення 1 (одного) виховника. І не тільки в контексті витрат на 1 ос., але й в «перерахунку» на наступну залученість (включеність) людини в практичну працю. Є різниця між «10 тис. грн на 3 дні побуту в горах для 10 ос.» і «10 тис. грн для навчання 10 ос., які впродовж року навчатимуть по 10 дітей кожен».

3. Про ЩО просите?

Просити НЕ гроші, а РЕСУРСИ. Тут є суттєва відмінність: гроші можуть бути ресурсом, але вони потрібні тоді, коли нема іншого шляху. Реальний проєкт потребує/шукає власне ресурси: приміщення, обладнання, друк, харчі і т. п. Тому, якщо ви просите в бізнесу «просто гроші», будьте готові їх не отримати, і це природно.

4. НАВІЩО?

Це питання не тільки про те, що і коли буде зроблено практично. Проблема і рішення, яке ви пропонуєте, мають бути взаємопов’язані. Якщо ви хочете стимулювати молодь працювати на фермі в Долинському районі, недостатньо тренінгів, презентацій чи «ретритів». Якщо ви декларуєте зміни в політичному житті країни, то починати треба не з йоги чи розвитку особистих компетенцій.

5. ХТО ще працює над цим питанням?

Можливо, ви не єдині в своєму баченні і варто пошукати тих, хто вже працює над вирішенням «вашої» проблеми? Конкуренція в бізнесі сприяє розвитку ринку, конкуренція в спільноті виснажує громаду на рівні емоційному, (до)віри, бюджетів. Схожа річ колись «вбила» т. зв. «підвішену каву», та й не тільки її. Знайдіть однодумців, об’єднайте зусилля, оптимізуйте витрати.

6. І в цьому випадку найважливіше – КОГО просите?

Якщо бізнес бачить/розуміє потреби змін в суспільстві, він, швидше за все, вже підтримує якісь ініціативи або втілює їх самостійно і бюджети на такі цілі зазвичай є обмежені і пораховані. Чому власник/керівник має перерозподілити ці витрати і надати перевагу вам?

Мій досвід в проєктному менеджменті – це десятки проєктів в різних куточках України і світу, мільйони інвестицій. Але я рахую його в іншій «валюті». Передовсім це зміни, люди, інші цілком реальні і «намацувальні» результати, не завжди очевидні іншим, але від цього не менш важливі. Я завжди бачу спершу потребу і кому це важливо, крім мене, і тоді питання «де взяти ресурси?» – взагалі не питання.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: