fbpx

Чи маємо ми право знати, що відбувається на засіданнях депутатських комісій?

Суспільство 13:23, 27.02, 2019

Перш ніж проекти рішень потрапляють на розгляд депутатів до сесійної зали, їх обговорюють на профільних депутатських комісіях.

Постійні депутатські комісії існують при кожній місцевій раді і утворюються із числа депутатів. При цьому кожна комісія має свого голову.  

Скільки буде створено комісій і якими питаннями вони будуть займатися, кожна рада обирає на власний розсуд. Втім, в радах зазвичай зустрічаються типові постійні комісії з питань бюджету, житлово-комунального господарства, земельних питань, оренди та приватизації комунального майна, регламенту та депутатської діяльності тощо.

Основою їх роботи є Регламент ради та Положення про постійні депутатські комісії.

Засідання комісії є правомочним у разі присутності на ній більше половини від загального складу членів комісії.

Рішення приймаються більшістю голосів від її загального складу та підписуються головою і секретарем комісії.

Під час засідання ведеться протокол, а резолютивна частина викладається у формі висновків та рекомендацій.

Важливо читати висновки та рекомендації депутатських комісій для того, щоб розуміти попередню позицію депутатських фракцій та окремих депутатів щодо питань порядку денного.

Відповідно до частини 10 статті 47 ЗУ "Про місцеве самоврядування" висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими, оприлюднюються і надаються на запит про доступ до публічної інформації. Водночас, згідно зі статтею 15 цього ж закону, протоколи, висновки та рекомендації комісій ради оприлюднюються на офіційному веб-порталі ради невідкладно, але не пізніше 5 робочих днів з дня затвердження документа.

Така інформація оприлюднюється із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації.

Більше про строки та порядок оприлюднення рішень читайте у матеріалі: "Громаді на замітку: як контролювати рішення місцевих рад".

Засідання комісій є важливими для громадськості. Адже на них є змога вивчити суть проекту рішення, поставити питання та обговорити доцільність його прийняття (адже під час пленарного засідання зробити це буде доволі важко).

Також засідання є важливими тому, що часто проект рішення, який не отримав позитивного висновку комісії, відхиляється депутатами на сесії або направляється на доопрацювання (хоча негативний висновок комісії про проект рішення не є обов’язковою підставою його відхилення на сесії).

Важливо, що засідання постійних депутатських комісій є відкритим для громадськості. Право кожного відвідати засідання комісії гарантується ст. 3 ЗУ "Про доступ до публічної інформації", ст. 46 ЗУ "Про місцеве самоврядування".

Відтак, якщо на засіданні депутатської комісії вашій присутності перешкоджатимуть, сміло називайте норми цих статей.

Матеріал підготувала аналітик Центру "Антикорупціна платформа", юрист Ольга Ничай

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Довідково:
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 3 ЗУ "Про доступ до публічної інформації":

"Право на доступ до публічної інформації гарантується доступом до засідань колегіальних суб'єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством"

Відповідно до ч. 1 ст. 46 ЗУ "Про місцеве самоврядування":

"{…} Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради".

Відповідно до ч. 17 ст. 46 ЗУ "Про місцеве самоврядування":

"Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону. Протоколи сесії ради є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: