fbpx

Громаді на замітку: як контролювати рішення місцевих рад

Політика 20:31, 17.01, 2019

Основною формою роботи місцевих рад є обговорення та прийняття рішень на засіданнях. Саме на засіданнях, спочатку депутатських комісій, а згодом – на пленарних засіданнях, народжуються конкретні рішення, які визначають, як буде розвиватися те чи інше село, місто, область.

Відповідно до норм чинного законодавства офіційно оприлюднюватись мають як проекти рішень, так і вже прийняті акти. Саме про строки і порядок їх оприлюднення поговоримо далі.

Проекти рішень ради та виконкому

Найпростішою та найбільш дієвою формою контролю за рішеннями є аналіз ще не прийнятих проектів рішень, що уже заплановані до розгляду на сесії чи на засіданні виконавчого комітету ради.

Всі проекти рішень мають бути обов’язково оприлюднені. Так, Закон України "Про доступ до публічної інформації" в статті 15, частині 3, визначає, що проекти рішень місцевих рад та виконавчих комітетів оприлюднюються не пізніше ніж за 20 робочих днів до дати їх розгляду. Водночас у разі виникнення надзвичайної ситуації та інших невідкладних випадках проекти актів оприлюднюються негайно після їх створення.

Проекти рішень публікуються на офіційному веб-сайті місцевої ради. Громадськість також може подавати свої пропозиції до проектів рішень, що розглядатимуться їх авторами.

Зокрема, стаття 9 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" встановлює, що зауваження до регуляторних актів приймаються розробником проекту протягом строку, що не може бути менше одного місяця та не більше трьох з дня оприлюднення проекту регуляторного акта.

Отже, проект рішення ради або виконкому оприлюднюється за 20 робочих днів до розгляду. Недотримання цього терміну і прийняття рішення, яке було оприлюднено з порушенням цього строку, є прямою підставою для скасування такого рішення (його можна скасувати через суд).

До речі, інформація про дату і час самого засідання ради має бути оприлюднена не пізніше ніж за 10 днів до пленарного засідання (це закріплює частина 10 статті 46 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні").

Рішень ради, виконавчого комітету, розпорядження голови

Місцеві ради зобов’язані оприлюднювати всі рішення сесії ради, виконавчого комітету та розпорядження голови. Так, Закон України "Про доступ до публічної інформації" у статті 15 закріплює, що ця інформація оприлюднюється невідкладно, але не пізніше 5 робочих днів з дня затвердження документа.

До речі, у цей самий термін ради зобов’язані оприлюднювати і протоколи сесії ради.

Вся ця інформація розміщується на офіційному веб-сайті ради з обов’язковим зазначенням дати оприлюднення документа та дати оновлення інформації.

Варто додати, в актах і проектах актів місцевих рад та посадових осіб місцевого самоврядування не може бути обмежено доступ до інформації про витрати чи інше розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним чи комунальним майном, у тому числі про умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримують ці кошти або майно, а також до іншої інформації, обмеження доступу до якої заборонено законом (це закріплює частина 11 статті 59 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні").

Результати поіменного голосування депутатів

При здійсненні аналізу рішень місцевих рад важливо також контролювати, чи не приймали депутати рішення у ситуації конфлікту інтересів. Щоб за цим простежити, варто проаналізувати результати поіменного голосування депутатів.

Нагадаємо, що рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім вичерпного переліку випадків, коли рішення приймається таємним голосуванням (вони передбачені пунктами 4 і 16 статті 26, пунктами 1, 29 і 31 статті 43 та статтями 55, 56 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні").

Результати поіменного голосування з кожного питання порядку денного підлягають обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом на доступ до публічної інформації.

Стаття 59 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлює, що результати всіх поіменних голосувань розміщуються на офіційному веб-сайті ради в день голосування і зберігаються протягом необмеженого строку. Вони є невід’ємною частиною протоколу сесії ради.

Переглядаючи протоколи сесії ради та результати поіменного голосування, можна проаналізувати хід засідання сесії. Нагадаємо, протоколи сесії також оприлюднюються протягом 5 днів на офіційному веб-сайті ради.

Протоколи, висновки та рекомендації депутатських комісій          

Як зазначалось вище, перш ніж потрапити на розгляд сесії, питання зазвичай розглядають на засіданнях постійних депутатських комісій. За результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації. Вони приймаються більшістю голосів від загального складу комісії та підписуються головою і секретарем комісії.

Відповідно до частини 10 статті 47 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит про доступ до публічної інформації. Водночас, згідно зі статтею 15 цього ж закону, протоколи, висновки та рекомендації комісій ради оприлюднюються на офіційному веб-порталі ради невідкладно, але не пізніше 5 робочих днів з дня затвердження документа.

Така інформація оприлюднюється із зазначенням дати оприлюднення документа і оновлення інформації.

Важливо читати висновки та рекомендації депутатських комісій для того, щоб розуміти попередню позицію депутатських фракцій та окремих депутатів щодо питань порядку денного.

Про те, чи дотримуються місцеві ради Прикарпаття всіх вищеназваних норм законодавства, читайте у матеріалі "Робота на видноті: наскільки рішення, прийняті місцевими радами, відкриті для громади".

Підготувала аналітик Центру "Антикорупціна платформа", юрист Ольга Ничай

 

*Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: