fbpx

Life begins at... – Життя починається в...

Суспільство 12:14, 29.01, 2016

Написати на тему будинків, де більшість малючків з'являється на світ Божий, мене спонукала стрічка новин на моїй сторінці у Facebook.

Сказати, що я була вражена побаченими фото з обласного перинатального центру, – це не сказати нічого.

Я не буду зараз моралізувати на тему ситуації в державі, зарплат лікарів, стану системи охорони здоров'я загалом… Не буду порівнювати, бо порівняти на власному досвіді нема з чим… Просто розповім, як все відбувалось в Нью-Йорку. І хоча мені далеко не все в американській медичній системі подобається, але що стосується ведення вагітності і пологів, то у мене залишились тільки приємні і дуже світлі спогади! За що окрема подяка моєму лікареві Айрін Вайзман.

 

"Ви вагітні? Не переймайтесь! Це тимчасово!"

Коли я дізналась одного чарівного весняного ранку, що незабаром наша родина збільшиться, переді мною постало питання обрання лікаря. В США на той час я перебувала всього кілька місяців, медичної страхівки не було, тому трохи мене цей процес лякав. Медичний офіс та лікаря порекомендували знайомі. Перший візит коштував нам $140 ($60 – власне візит до лікаря, $80 – УЗД). Там же, в офісі, мені порадили, куди звернутись, щоб отримати соціальну медичну страхівку. Щоб отримати соціальну страхівку, людина має відповідати певним вимогам. Мої документи розглянули, і було прийняте схвальне рішення. Але оскільки цей процес зайняв трохи часу, то наступний візит до лікаря я теж оплачувала з власної кишені ($60).

Всі наступні відвідини лікаря, обстеження, УЗД, пологи, перебування в госпіталі і т. д. покривала медична страхівка. Крім того, в аптеці я отримувала вітаміни (доплачуючи по $1). До 36-го тижня вагітності я бачилась зі своїм лікарем раз на місяць, потім  щотижня.

Що мені дуже сподобалось, то це приязна атмосфера в самому офісі і уважне ставлення лікаря. Не можу сказати, що прийоми були тривалими, але часу абсолютно було достатньо, щоб поставити всі питання, які мене цікавили, і отримати на них відповідь. Ніхто нічого зайвого не вишукував, ліків ніяких (крім вітамінів) не призначав, здачею різних аналізів не напружував. Кров за час вагітності я здавала всього двічі. Під час кожного візиту робили аналіз сечі на виявлення можливого запалення, а також медсестра міряла вагу і кров'яний тиск. За день до чергового візиту з офісу завжди передзвонювали і нагадували, на котру годину призначений прийом.

Зазначу, що кожен лікар-гінеколог закріплений за певним госпіталем (або кількома госпіталями), де й приймає пологи. Тобто зазвичай пологи приймає той лікар, який веде всю вагітність. Як на мене, це дуже добре! Моя лікарка Айрін закріплена за New York Methodist Hospital – не найкраща, але й не найгірша лікарня в Нью-Йорку. Буквально під час одного з перших візитів Айрін дала адресу госпіталю, щоб ми могли поїхати подивитись, визначити, скільки часу буде займати дорога. Можна було ще зареєструватись на сайті і прийти подивитись заздалегідь, які там умови, але ми цією можливістю не скористались. Хоча і варто було б smiley!

 

Лелеки у грудні теж літають!

Кілька місяців промайнули швидко і час "Ч" настав! Ми поїхали в госпіталь приблизно о 7-ій вечора. О 8-ій я пройшла реєстрацію і стала чекати на огляд чергового лікаря (нас таких досить багато було, в очікуванні smiley!) Якщо черговий лікар підтверджує, що вже час, то майбутню маму перевозять до кімнати, де вона і буде народжувати. Черговий лікар також повідомляє безпосередньо вашому акушеру-гінекологу, що така й така особа вже знаходиться в госпіталі. Але якщо черговий лікар визначить, що ще рано, то вас попросять чекати. Можете їхати назад додому, можете гуляти навколо госпіталя, можете сидіти в кімнаті очікування. Бо такого поняття як "передродова палата" тут просто немає. Заздалегідь в госпіталь кладуть тільки тих, у кого є певні ускладнення під час вагітності.

Пригадую, що чекали цілими сім'ями по 4-5 чоловік smiley. Виглядало це досить кумедно!

Тим часом мене перевезли власне до родової кімнати. Приглушене світло, стіни з панелями з темного дерева, телевізор, великий диван для супроводжуючого, зручне ліжко-трансформер для породіллі, яке у потрібний момент швидко перетворюється у ліжко для пологів, а потім знову стає просто ліжком. З усіма необхідними моніторчиками та іншими "прибамбасами".

родова кімната

                                             Родова кімната

Тут же одразу столик зі зігріваючою лампою та усім іншим для новонародженого. Тоді якось було не до фотосесії, та я знайшла в Goggle фото, на якому зображена майже точна копія кімнати, в якій я народжувала (фото 2  родова).  До речі, до та під час пологів поруч з майбутньою мамою може знаходитись чи чоловік, чи хтось з родини. Ніяких довідок та аналізів для цього не потрібно. Навіть ніяких халатів чи бахіл не заставляють одягати. І ще: з собою практично нічого брати не потрібно (ну, окрім зубної щітки і піжами). Під час пологів крім, власне, мого лікаря, біля мене знаходилось, час від часу змінюючись, ще четверо чоловік медичного персоналу.

Пологи пройшли без ускладнень і майже о пів на другу ночі з'явився на світ наш синочок. Малючка одразу помили, поважили-поміряли, приклали до грудей і залишили нас відпочивати. Інколи заходила медсестра, цікавлячись, чи все гаразд. А вже на ранок мене перевели власне до кімнати, де перебувають мами з бебіками до виписки з госпіталю.

Майже всі кімнати розраховані на двох мам. Були й одномісні за окрему платню (не знаю точної суми), але на час мого перебування в госпіталі вони всі були зайняті, то розповім про стандартний варіант.

Ліжка в кімнаті відгороджені одне від іншого ширмочкою. Крім ліжка, яке опускається-піднімається і т. д., є ще столик, який зручно присувається до ліжка, і щоб поїсти можна не вставати, а достатньо лише підняти спинку ліжка, тумбочка для власних речей та крісло для відвідувачів.

пологовий палата

                                      Післяродова кімната 

В кожному такому блоці на двох осіб є туалет з душовою кабіною. Над кожним ліжком є телевізор. Щоправда, вибрані телеканали оплачуються додатково. А безкоштовно можна за бажанням дивитись канал, де розповідають і показують, як доглядати за новонародженою дитинкою. Wi-Fi при цьому безкоштовний. Саме завдяки цьому бабуся і дідусь у Франківську побачили внука вже за кілька годин після народження.

санвузол палата пологи

Всіма необхідними медичними препаратами та гігієнічними приналежностями забезпечують у госпіталі. Щоправда, я зранку переодягнулась у власну піжаму, бо ота їхня сорочка (можна побачити в американських медичних серіалах) була мені дуже незручною))! А замість тапок видавали махрові шкарпетки з гумовими вставочками знизу, щоб ноги не ховзались – цікаве таке рішення smiley.

Діток також забезпечують всім необхідним: підгузниками, пеленками, вологими серветками і т. п. Якщо мама вирішує, що не буде годувати груддю чи молока немає, то забезпечують і сумішшю. Педіатри наполегливо рекомендують грудне вигодовування. В госпіталі нам проводили 30-хвилинне навчання, як правильно прикладати дитинку до грудей, доглядати за груддю, доглядати за дитиною. А також подарували молоковідсмоктувач та буклет з практичними порадами. Але якщо мама вирішує застосовувати штучне вигодовування, то ніхто мораль читати не буде.

Дітки переважно перебувають в кімнатах з мамами, але можна попросити, щоб малючка забрали (чи на цілу ніч, чи на кілька годин вдень), щоб мама могла відпочити.

Відвідувати маму з малюком дозволяється дорослим і дітям, старшим 14-ти років. Час відвідувань: з 10-ї ранку до 8-ї вечора. Тато новонародженого може відвідувати з 10-ї ранку до 10-ї вечора. Якщо ви перебуваєте в окремій кімнаті, то одна людина може бути постійно з вами.

Годували нас тричі на день. Можна було обрати собі із запропонованого меню те, що до смаку.

меню мами пологи

Є також окреме кошерне меню. Зі мною в кімнаті перебувала ортодоксальна єврейка, то їжу їй приносили власне кошерну. А впродовж дня постійно приносили холодну питну воду. До речі, американські лікарі (як акушери-гінекологи, так і педіатри) не визнають так званої "дієти годуючої мами". Вони вважають, що їсти можна все, але мама сама має спостерігати за станом дитини і виключати з раціону ті продукти, які, на її думку, можуть викликати дискомфорт чи алергічні реакціі.

За день до виписки я отримала аплікаційну форму, яку необхідно було заповнити, щоб отримати свідоцтво про народження. Адміністрація госпіталя сама направляє ці форми в міський департамет здоров'я, а власне свідоцтво про народження дитини ми отримали через два тижні поштою – жодних черг, витрат часу і грошей.

Якщо з мамою і малюком все гаразд, то з госпіталя виписують на третю добу (у випадку природніх пологів) або на п'яту (якщо було кесарево). Цікавий нюанс: за законом штату Нью-Йорк, малюка можна перевозити тільки в автокріслі, тому всі татусі або хтось інший з родини приходять на виписку з автокріслом.

І насамкінець, власне, скільки ж коштують пологи і перебування в госпіталі. Ціна може відрізнятися (в кожному штаті по-іншому, і навіть в межах міста в різних госпіталях вона може бути інакшою), тож в Нью-Йорку природні пологи без ускладнень коштують в середньому $7-9 тис., кесарський розтин — $15-20 тис.

У переважній більшості випадків витрати покриває медична страхівка. Інколи необхідно доплатити до $500. На той час я мала соціальну медстрахівку, тому наші витрати обмежились пляшкою хорошого коньяку для лікаря і кілька пляшок шампанського для дівчат з офісу. Справа ж якраз була напередодні Різдва і Нового року, тому всі були щасливі і задоволені!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: