fbpx

Про щеплення: як відбуваються і чи є обов'язковими

Здоров'я 09:46, 15.01, 2018

Це щось неймовірне коїться в українському Фейсбуці з цими щепленнями! У моїй стрічці по 10-15 постів за день. У коментарях пекло: "за", "проти", "за, але не для нашої дитини" і т. д.

Отож, факти про те, як щеплення відбуваються у нас – Нью-Йорк, США.

1) Ми приходимо до нашого педіатра на плановий огляд, і лікар каже: "Сьогодні ми робимо таке щеплення або ось таке комбіноване щеплення. Скарг щодо здоров’я дитини немає?"

2) Наш улюблений доктор Вейнар робить щеплення.

3) Попереджає про можливі реакції на щеплення, раніше ставив позначку в особовій картці, а тепер картки електронні, тож одразу вносить дані туди і каже, коли потрібно робити наступне.

Прощається.

Це все.

Питання, чи хочу я щепити дитину, мені жодного разу ніхто не ставив. Аналізів ніяких не робили. Питань про терміни придатності, про склад, про виробника цих вакцин ні разу не ставила я. У мене просто для цього не було жодних підстав.

А тепер ще про те, чи є щеплення обов'язковими. Мова йде виключно про Нью-Йорк. Як справи в інших штатах, я не знаю.

Вся інформація щодо цього питання є на сайті Департаменту освіти міста Нью-Йорк. Для всіх документів є переклад на основні мови, якими послуговуються в мегаполісі (в тому числі й російську) – кому цікаво, можна ознайомитись детально.

Відповідно до закону штату Нью-Йорк про охорону здоров'я, всі учні муніципальних шкіл міста Нью-Йорк повинні пройти вакцинацію проти таких захворювань: дифтерія, коклюш, правець, кір, свинка, краснуха, вітряна віспа, пневмококова інфекція, гепатит Б і гемофілічний грип. А з минулого навчального року до цього переліку було додане обов’язкове щеплення проти менінгококової інфекції.

1

Календар щеплень в офісі нашого доктора

На сайті дається роз’яснення, що наукові дослідження свідчать про підвищену ймовірність зараження нещеплених учнів хворобами, які можна попередити вакцинацією. Оскільки жодна вакцина не володіє стовідсотковою ефективністю, окремі щеплені діти можуть заразитися в разі контакту з дитиною, що не пройшла вакцинації. Спалахи таких захворювань в школах, де є невакциновані учні, більш вірогідні.

"Якщо у вашій школі діагностована будь-яка хвороба, яку попереджають вакцинацією і проти якої ваша дитина не щеплена, Департамент охорони здоров'я має право не допускати дитину в школу щонайменше до закінчення одного інкубаційного періоду після виявлення останнього випадку захворювання. Так, в разі діагностики кору, нещеплені учні будуть відсторонені від занять на весь термін спалаху і ще на 18 днів після виявлення в школі останнього випадку хвороби”.

Стаття 2164 Закону про охорону здоров'я передбачає наступні дві підстави для звільнення від обов'язкової імунізації:

1) Батьки відмовляються від вакцинації дитини, оскільки це суперечить їх релігійним переконанням;

2) Ліцензований в штаті Нью-Йорк лікар засвідчує, що вакцинація може згубно позначитися на здоров'ї дитини.

Відведення на підставі релігійних вірувань: для звільнення від щеплень з релігійних причин адміністрація школи може запросити від вас письмове обґрунтування ваших антивакційних переконань. Батьки повинні своїми словами описати власні релігійні принципи, що входять в протиріччя з проведенням вакцинації. Також необхідно зазначити, чи заперечуєте ви проти всіх щеплень і, якщо ні, пояснити релігійні підстави відводу конкретного щеплення.

Лист від вас, вашого адвоката, священнослужителя або іншої особи, який голослівно стверджує наявність такого переконання, не є достатнім для отримання звільнення.

Якщо щодо поданого вами обґрунтування неможливо винести рішення, Департамент освіти протягом десяти навчальних днів з моменту отримання листа може запросити від вас додаткову документацію. Звертаємо увагу, що Закон про охорону здоров'я не передбачає звільнення на підставі особистих, моральних, етичних, наукових або філософських переконань.
Документація на підтвердження релігійних поглядів подається відповідальній особі в своїй школі. Ця особа направляє ваш лист і документацію в офіс директора Департаменту з охорони здоров'я і у Відділ шкільної охорони здоров'я. Після розгляду вашого запиту ви будете поінформовані про позитивне або негативне рішення.

Відведення за медичними показаннями: для звільнення за медичними показаннями у вас можуть запитати заповнену ліцензованим в штаті Нью-Йорк лікарем "Медичний запит про відвід вакцинації", що засвідчує небезпеку одного або більше обов'язкових щеплень для здоров'я дитини. Форма є в школі. У запиті слід вказати, які саме щеплення можуть бути згубними і протягом якого терміну. Подана вами документація на підтвердження необхідності відведення за медичними показами буде спрямована школою на розгляд до Відділу шкільної охорони здоров'я. Термін дії медичного відведення не є безстроковим і діє не більш як один рік з дати видачі.

Свої побоювання в зв'язку з проведенням обов'язкових щеплень слід обговорити з лікарем дитини.

Тобто, якщо немає вагомих причин для невакцинації дитини, вона відстороняється від відвідування занять в муніципальній школі.

І наостанок. Для батьків, які не хочуть вакцинувати своїх дітей шкільного віку, є кілька варіантів:

1) Отримати медичне відведення від вакцинації або довести, що вакцинація неможлива через релігійні погляди;

2) Перевести дитину на домашнє навчання (homeschooling) або самостійне навчання без навчання в класі. У випадку самостійного навчання без відвідування школи дитина залишається закріпленою за своєю зональною школою, отримує навчальний план і завдання і здає щорічні тести.

Особисто знаю сім’ю, де дівчинка таким чином навчається вдома вже другий рік. Батьки відмовились робити щеплення – після кількох нагадувань дитина була відсторонена від відвідування школи.

Нашому синові в грудні виповнилось 5 років. Ні перед його народженням, ні після у нас навіть не виникало питання щодо того, робити щеплення чи ні…

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: