fbpx

Що приховують комунальні підприємства Івано-Франківська?

Суспільство 18:21, 05.12, 2017

Неоприлюднення інформації про фінансовий стан і діяльність комунального підприємства може покривати неефективний розподіл чи розкрадання бюджетних коштів, наявність конфлікту інтересів при укладанні договорів. Це призводить до надання мешканцям міста неякісних послуг.

Ми перевірили, як комунальні підприємства Івано-Франківська виконують вимоги законодавства з оприлюднення необхідної інформації на своїх офіційних сайтах та сайті виконавчого комітету.

25 червня 2016 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності» від 02.06.2016 р. № 1405-VIII".

Закон зобов’язує комунальні підприємства, у статутному капіталі яких більш як 50 відсотків належить територіальній громаді, оприлюднювати інформацію про діяльність, статути, фінансові звіти, звіти наглядової ради, аудиторські висновки щодо річної фінансової звітності, відомості про укладені договори на суму понад 50 тисяч гривень та принципи формування і розмір винагороди голови та членів виконавчого органу підприємства на своєму веб-сайті або на офіційному сайті суб’єкта управління.

Ми промоніторили доступну інформацію щодо 14 комунальних підприємств Івано-Франківська. Дані шукали на веб-сайтах підприємств та офіційному сайті Івано-Франківська.

Перелік підприємств, відкритість яких досліджували:

  • Івано-Франківське міське комунальне підприємство телерадіокомпанія "ВЕЖА"
  • Муніципальний фізкультурно-оздоровчий центр
  • Електроавтотранс
  • Міська ритуальна служба
  • Івано-Франківськміськсвітло
  • Івано-Франківськводоекотехпром
  • Архітектурно-планувальне бюро-ІФ
  • Полігон ТПВ
  • Івано-Франківськтеплокомуненерго
  • Муніципальна дорожня компанія
  • Дирекція замовника
  • Центр розвитку міста та рекреації
  • Муніципальна інвестиційна управляюча компанія
  • Муніципальна варта

Лише вісім комунальних підприємств зі списку мають веб-сайти. Втім, сайт КП "Електроавтотранс" не оновлюється з 2015 року. Ще шість підприємств веб-сайтів не мають. КП "Муніципальна варта" і КП "Центр розвитку міста та рекреації" інформують франківців про свою роботу на сторінках у соціальній мережі Фейсбук.

Експерт Інституту Політичної Освіти Тарас Случик говорить, що публічність та підзвітність комунальних підприємств надважлива, оскільки дозволяє запобігати корупції та неефективному використанню коштів.

"Комунальні підприємства надають жителям життєво важливі послуги прямо за їхні кошти, також відповідні підприємства часто можуть отримувати допомогу з бюджету міста. Верховна Рада ще в 2016 році визначила перелік інформації, яку зобов’язані оприлюднювати комунальні підприємства. Проте більшість з них вперто ігнорують ст. 78 Господарського кодексу", – роз’яснює експерт.

В Івано-Франківську немає жодного комунального підприємства, яке б повністю виконувало вимоги законодавства щодо оприлюднення необхідної інформації на своїх веб-сайтах. Найчастіше комунальні підприємства не публікують інформацію про структуру формування і розмір винагороди керівників підприємства, укладені договори та фінансові звіти.

За словами Тараса Cлучика, у місті є кілька комунальних підприємств, які протягом останніх років майже повністю виконують вимоги законодавства. Це наприклад КП "Водоекотехпром" та МІУК.

 

Лідери відкритості:

Найповнішу інформацію на своїх сайтах оприлюднюють КП "Водоекотехпром", КП "Міськсвітло", КП МІУК та КП "Дирекція замовника".

Перші два – єдині опублікували квартальні фінансові звіти за 2017 рік. Також доступні звіти за 2016 рік.

На сайті МІУК та "Дирекція замовника" оприлюднені фінансові звіти за 2016 рік. Квартальних фінансових звітів за 2017 рік на сайтах немає. У 2015-16 роках МІУК додатково публікувало пооб’єктний звіт про використання коштів.

У всіх чотирьох підприємствах опубліковані чинні статути, інформація про підприємство.

На сайтах МІУК і Водоекотехпрому у 2016 році були опубліковані звіти незалежних аудиторів щодо фінансової діяльності підприємств. Проте на обох сайтах не вдалося знайти інформації про керівництво. На сайті МІУК внизу розділу "Про нас" вказується, що директор підприємства – Мирон Джус.

На сайті КП "Дирекція замовника" у жовтні 2017 року опубліковано звіт незалежного аудитора щодо бухгалтерського обліку підприємства за 2015 рік.

На веб-сайті "Міськсвітло" є дані про керівництво та договори, які були заключені у 2017 році.

 

Закриті фінанси

На сайтах ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" та КП "Міська ритуальна служба" розміщена інформація про підприємство, керівників та статути. На сайті КП "Міська ритуальна служба" також є посилання на систему електронних закупівель "Прозоро", де можна переглянути договори, укладені підприємством.

Івано-Франківське міське комунальне підприємство телерадіокомпанія "ВЕЖА" на своєму веб-сайті оприлюднило лише інформацію про підприємство та керівників.

На жодному з цих сайтів не вдалося знайти інформації про квартальні фінансові звіти за 2017 рік чи річні за попередні роки.

Департамент комунальної, житлової політики та благоустрою направляв листи керівникам підприємств з рекомендаціями забезпечити належне висвітлення роботи підприємства, але не всі керівники дослухалися до рекомендацій.

"Кожне підприємство – це окремий господарюючий суб’єкт. Дехто вважає, що вони нам підпорядковані, насправді такої підпорядкованості немає. Керівники несуть відповідальність за їхню роботу, і кожен керівник мав би забезпечувати, щоби ця інформація оприлюднювалася на сайті. Ми для себе це моніторили і направляли кожному підприємству листи з відповідною пропозицією забезпечити належне висвітлення роботи підприємств. Хтось відреагував, а хтось – ні", – повідомив директор департаменту Михайло Смушак.

На офіційному сайті Івано-Франківська оприлюднена інформація про використання коштів, внесених до статутного капіталу десяти комунальних підприємств протягом 2015-16 років.

Також на сайті розміщена інформація про діяльність підприємств, довідки про директорів КП, контактні дані та посилання на сайт підприємства, якщо такий є.

На сайті міста відсутня інформація щодо чотирьох підприємств: Івано-Франківське міське комунальне підприємство телерадіокомпанія "ВЕЖА", Комунальне виробниче підприємство "Архітектурно-планувальне бюро-ІФ", КП "Муніципальний фізкультурно-оздоровчий центр" та КП "Муніципальна варта".

 

Рівнятися є на кого

Тарас Случик радить міській владі оновити перелік інформації, яку зобов’язані оприлюднювати підприємства, ухваливши відповідне рішення сесії, а для кращого його виконання – посилити виконавську дисципліну керівників КП, які ігнорують законодавство.

"Потрібно, щоб інформація публікувалась в зрозумілому та доступному вигляді для жителів міста, наприклад, візуалізовувалась на веб-сайті підприємства чи виконкому. А також посилити виконавську дисципліну керівників комунальних підприємств, адже частина з них просто ігнорує як законодавство, так і відповідне рішення сесії ради про перелік інформації, яку зобов’язані самостійно публікувати КП", – зазначає Тарас Случик.

Зразком для наслідування у цьому питанні може бути Львівська міська рада.

Львів’яни, зайшовши на сайт міської ради, у кілька кліків можуть визначити, яке підприємство надає послуги у їхньому районі, та переглянути інформацію про тарифи, керівників, фінансовий стан…

1

Це стало можливим завдяки прийнятій міською радою у грудні 2016 року ухвалі "Про затвердження Порядку інформування про діяльність львівських комунальних підприємств Львівської міської ради".

Вона зобов’язує КП "Міський центр інформаційних технологій" забезпечити оприлюднення інформації про діяльність львівських комунальних підприємств, яка підлягає обов’язковому розміщенню на офіційному порталі Львівської міської ради.

Для цього на сайті Львівської міської ради створений окремий розділ "Комунальні підприємства", де публікується вся інформація про комунальні підприємства.

Автор: Василь КРАЙНИК

Публікація здійснена в рамках проекту "Прозорі комунальні підприємства", що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: