fbpx

Як підсилити спроможність місцевих рад

Суспільство 16:29, 14.05, 2018

В Україні триває реформа децентралізації, і як результат – більше влади та фінансових ресурсів делеговані на рівень муніципалітетів. Це створює ризик для збільшення корупції та неефективного використання величезних ресурсів місцевого самоврядування.

Для того щоб реформа була сталою та незворотною, необхідно підсилювати інституційну спроможність місцевих рад. Найкращим показником інституційної спроможності муніципалітетів є рівень їхньої прозорості та підзвітності.

Зокрема, як показує практика, успішні міста України переважно займають високі місця в рейтингах публічності, що приносить їм більше ресурсів та дозволяє їх ефективніше використовувати. Проте міста Івано-Франківської області займають переважно невисокі позиції. Наприклад, у рейтингу Прозорих Міст, який вимірює Transparency International України та Інститут Політичної Освіти, місто Коломия посіло 91-ше місце зі ста, Калуш посів 72-ге місце, а Івано-Франківськ зараз займає 6-те місце у рейтингу.

Коаліція "Прозорі ради" планує дослідити, чи закріплені місцевими радами норми, які забезпечують можливість здійснення громадського контролю та участь громадян у прийнятті рішень.

"Це важливо, адже одним з основних компонентів прозорої діяльності органів місцевого самоврядування є публічність, яка має бути закріплена в регламентах міських рад, статутах громад та інших нормативно-правових актах, та їх відповідність вимогам антикорупційного законодавства", – розповідає юрист, аналітик Антикорупційної платформи Ольга Ничай.

Аналіз відбудеться за 16 пунктами, поміж яких: оприлюднення проектів рішень радами заздалегідь перед сесією, на якій ці проекти розглядатимуть; оприлюднення поіменного голосування депутатів; звітування міського голови та депутатів, механізм подання та розгляду електронних петицій тощо.

Оцінка інструментів громадського контролю здійснюватиметься за трьома критеріями: закріпленість в нормативних актах ради; імплементованість цих норм та їх реальна придатність до використання.

"Прозорість та підзвітність не є вимогою громадянського суспільства чи журналістів. Це світовий тренд, який впливає на всі сфери  як на публічну, так і на приватну. Для мешканців прозорість та підзвітність свідчить про легкість та доступність послуг. А для управлінців підзвітність та прозорість визначає ефективність управління, швидкість ухвалення рішень та контроль за виконанням рішень", – зазначає експерт Інституту Політичної Освіти Тарас Случик.

Ще одним напрямком дослідження є сфера закупівель, адже зосереджує у собі найбільшу кількість грошових ресурсів держави. Зокрема, аналітики АП проведуть аналіз нормативно-правових актів щодо зниження порогів закупівель та проведуть моніторинг публічних закупівель в області.

"Найближчим часом планується внести зміни до Закону України "Про публічні закупівлі". Якщо Верховна Рада проголосує за них, то конкурентні допорогові закупівлі стануть обов’язковими починаючи від 50 тисяч гривень,  ділиться експерт з публічних закупівель Антикорупційної платформи Остап Бринський.  Тож значну увагу планується приділити тому, наскільки готові Замовники до цих змін і наскільки якісно та ефективно конкурентні "допороги" впроваджуватимуться в області".   

Антикорупційна платформа допомагатиме меріям в оновленні нормативних актів, запровадженні зручних для жителів електронних сервісів та в підвищенні ефективності управління комунальними підприємствами.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)  найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: