fbpx

Як справи в обласному пологовому: жодної копійки на ремонт цього року

Здоров'я 14:57, 01.08, 2018

Продовжуємо спілкуватися з жінками, які народжують в Івано-Франківську у міському та обласному пологових. Вже понад двісті жінок поділилися відгуками про умови, ставлення і "тарифи" в перинатальних центрах.

Переважно жінки скаржаться, пишуть страшні історії про пологові будинки. Влада відмовчується й ігнорує, інколи просто не сприймає це за правду, бо, мовляв, один-два випадки – це не вся картина. Але історій не одна-дві: ми вже маємо свідчення сотень жінок. Тому оцінюємо стан справ у пологових не за поодинокими випадками, а на основі значного масиву анкет. 

 

Результати опитування

В період з 17-го по 31 липня нам вдалося опитати більш як 200 жінок. Найактивнішу участь в опитуванні взяли жінки віком до 30 років. Більшість із них народжували в 2018, 2017, 2016 роках. 

  • 96 жінок з опитаних народжували в Івано-Франківському міському перинатальному центрі (46,8%)
  • 70 (34,3%) з опитаних – в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі
  • Решта – в інших пологових будинках області й за межами.

Жінки дали власну оцінку умовам, в яких народжували дітей,  від 1 до 10 балів. Досить цікава ситуація, бо майже половина жінок оцінюють умови в пологових низькими балами, а зокрема "2"  17 жінок (8,4%) "3"  28 жінок, "4"  23 жінки, "5"  25 жінок, водночас 29 жінок оцінили пологи на "8" балів. І це, мабуть, заслуга медиків, про добру роботу яких часто пишуть жінки.

1

Чимало негативних відгуків саме про обласний перинатальний центр. Найбільше скарг на матеріальну базу: матраци, ліжка, палати, умови утримання немовлят, медичне забезпечення. А також  побори. І справді, якщо в міському пологовому все ж таки потроху проводять ремонти, то що маємо в обласному перинатальному?

"Сам родзал був непоганий, а може, просто в той час не звертала увагу на те, що довкола. Найгірше в обласному перинатальному  це палати. так чи інакше після пологів доводиться мінімум три доби там жити. Ліжка з ямами, матраци старі, влітку в палатах душно, як у пеклі, а в одній кімнаті може бути до 8 жінок із дітьми. ремонтом і не пахне, хіба десь косметично у коридорах. Також слабке місце ОПЦ  кухня. На харчування породіль виділяють копійки, тому на сніданок шматок хліба без масла і чай. На обід каша і буряк, іноді суп без м'яса. Матусі потрібна дієта, але це занадто. М'ясо за 3 дні мені не попадалось.

Привітний персонал перекриває ці мінуси, там працюють дійсно хороші люди. Але чому жінки мають мучитись в таких умовах? Якщо додати до всього кесарів розтин або епізіотомію, то ці три дні пережити зовсім непросто на таких ліжках і з таким харчуванням".

Фінансування Івано-Франківського обласного перинатального центру за 2017 рік.

За 2017 рік Івано-Франківська обласна влада витратила на обласний пологовий 34 164 100 грн. Сума, на перший погляд, доволі велика, та якщо вдатися в конкретику, то левову частку витрат становить заробітна плата  22 300 100 грн (65,3%), нарахування на оплату праці – 4 782 100 грн (14%), комунальні послуги. А от статті витрат, які безпосередньо стосуються умов для жінок, просто убогі.

  • На харчування витрачено всього лише 565 000 грн, що становить мізер – 1,7% від загальних витрат,
  • на  медикаменти та перев’язочні матеріали – 1 251 500 грн, а це 3,7%,
  • на матеріали, обладнання та інвентар – 293 900 грн, що становить 0,9%. 

Тому не дивно, чому жінки харчуються казна-чим і змушені спати на старих ліжках, купувати самотужки ліки, та ще й платити лікарям за пологи. Фінансові показники є прямим підтвердженням гіркої правди, яке прослідковується в опитуванні.

 

Що чекає обласний перинатальний центр в 2018 році?

На утримання Івано-Франківського обласного перинатального центру на 2018 рік передбачено (заплановано) 39 769 200 грн. Заплановані статті витрат не надто відрізняються від минулого року. Знову ж таки більшість коштів піде на  виплату заробітної плати, сплату комунальних послуг. На харчування закладено 550 000 грн, що становить 1,4% від загальних витрат, на медикаменти – 900 000 грн, а це 2,3%, на інвентар і матеріали – 140 000, а це 0,4%. Як бачимо, на медикаменти та матеріали виділять ще менше, ніж минулого року. Замість покращувати умови, влада вирішила ще тугіше затягнути пояси. Станом на перше півріччя профінансовано 18 120 000 грн. 

Однак, крім базових витрат, цікаво, чи передбачені кошти на ремонт самого ж пологового будинку. Минулого року на капітальний ремонт обласного перинатального центру було виділено 295 00 грн, а на 2018 р. станом на перше півріччя не передбачено ні копійки. Як зазначає голова бюджетної комісії Івано-Франківської обласної ради Микола Палійчук, звернень не було, тому і кошти не закладені.

Тобто, розраховувати на будь-які покращення та зміни в обласному перинатальному центрі жінкам не варто, кому ж цікаві такі надто "жіночі" проблеми.

А тим часом обласна влада тринькає гроші на все, що завгодно, тільки не на пологовий будинок. 

Хоча, як зазначає одна із жінок: "Роддом – це місце, де народжується нове життя. Це святе місце! Там жінка повинна почувати себе, як вдома, максимально комфортно. Тому міняти потрібно ВСЕ. Починати з капітального ремонту, заміни ліжок, пологових залів, операційних".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: