fbpx

"100 років на екрані": франківцям показали унікальну кінохроніку міста. ФОТО, ВІДЕО

Наша історія 08:08, 28.05, 2017

В Івано-Франківську презентували кінохроніку 1917-2017 років. До стрічки увійшли перші кадри з повоєнними руїнами, відео Станіславова та Станіслава, радянської доби, а також незалежної України по наші дні.

Німий 48-хвилинний фільм показали у дворику Івано-Франківського національного медичного університету під живу музику струнного ансамблю "Quattro corde" та електронного проекту "XaoRa". Презентацію доповнили тексти Тараса Прохаська. Фільм створений у рамках проекту "Моє місто. 100 років на екрані".

1

За словами організаторів, стрічка була створена на самому ентузіазмі. Кадри збирали з різних джерел, але найбільше таких знайшлося у Центральному державному кінофотофоноархіві України імені Г. С. Пшеничного. Найстаріші кадри, датовані 1917 роком, виявили у Бундесархіві Німеччини. 

"На жаль не вдалося знайти всі епохи Франківська на екрані. Зокрема, не було ані відео, ані фотографій 20-х років. Ми мусили поступитися цьому. За ціле десятиліття не збереглося жодних плівок, і нам невідомо про їх існування", – розповів співорганізатор проекту Тарас Зень.

2

Відео оцифровувалось поступово з 2012 року. Але робота над нинішнім фільмом тривала останні півтора року.

Автор сценарію Іван Бондарев каже, що спершу писався сценарій, а під нього вже підбиралося відео.

3

"Коли відкривався ЦУМ, перші інтер'єри драмтеатру, як будувався завод, навколо якого потім виріс мікрорайон, – це цікаво. Воєнних відео, на жаль, мало, але все, що є, вмістилося у 48 хвилин. Знаково, що місту 355 років, 100 з яких  кінофіковано,  розповів Бондарєв.  Для мене цікаво, як під час повені 1958 року "плавала" Набережна. Цікаво, як розбирають будинок на Незалежності, де був ляльковий театр, побудований на місці колишнього цвинтаря".

Завершується фільм кадрами Івано-Франківська у 2017 році з висоти пташиного польоту. 

В мережі Інтернет фільм обіцяють опублікувати за місяць-півтора, коли музика буде записана у студії і накладена на відео.

Зацікавилися ідеєю й інші міста і вже зверталися до Центрального державного кінофотофоноархіву. Його директор Владислав Берховський зазначає, що працювати з плівками, яким вже 100 років, надзвичайно складно.

"Окремим плівкам вже 100 років, і ставлення до них вимагає специфічних методологічних підходів. З другого боку, є необхідність ставлення з обережністю технічною. На сьогодні в Україні практично немає належної техніки, а єдине місце, де можна працювати з цими кадрами,  це архів, який є найбільшим сховищем аудіовідеоісторії України”,  зазначив Берховський.

Презентація не обійшлася без ексцесів. Після півгодини перегляду сталися технічні несправності і фільм на екрані "завис". Щоб виправити ситуацію, знадобилося кілька хвилин. Терпляча публіка дочекалася до завершення показу і аплодувала кілька хвилин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: