fbpx

150 учасників подали роботи для участі у бієнале імені Степана Назаренка "ФОТОПОРТРЕТ 2015"

Культура 19:34, 05.05, 2015

8 травня о 15:00 відбудеться відкриття П'ятої бієнале імені Степана Назаренка "ФОТОПОРТРЕТ 2015".

Конкурс започаткований 2007 року з нагоди 75-річчя патріарха української фотопортретистики Степана Григоровича Назаренка (12 травня 1932 – 24 березня 2006), чим прикарпатська фотографічна спільнота засвідчила своє намагання продовжити і розвинути найкращі традиції української фотопортретистики.

Організаторами виступають Івано-Франківська обласна організація Національної спілки фотохудожників України і Народний фотоклуб "Колумб" (Тисмениця) за підтримки чисельних державних структур, спонсорів, партнерів, ЗМІ.

В першу чергу мова йде про академічний портрет, що передбачає відображення внутрішнього світу людини, її сутності, характеру і психології. Однак це не означає, що виставки цього проекту мають консервативне та ортодоксальне спрямування, поза увагою не залишаються портретні роботи, виконані в репортажній манері, а також різноманітні експерименти, творчі та технічні пошуки авторів.

Особливістю цьогорічною експозиції є надзвичайно широка творча палітра робіт, багатий асортимент технічних методів. Класичний чорно-білий портрет межує з роботами репортажної манери. Крупнопланові портретні фрагменти уживаються поруч з багатоплановими, насиченими деталями, композиціями. Яскраві кольорові сюжети і поруч амбротипи, що виконані за технологією середини XIX століття. Філігранні аскетичні чорно-білі роботи, а поряд використання постобробки з усім її різнобарв’ям. Поєднання різнопланових творчих робіт, використання різноманітних технологій – це яскраве підтвердження того, що фотомистецтво не тільки розвивається, а й продовжує свої кращі традиції.   

З попередніми виставками 2007, 2009, 2011 та 2013 років можна ознайомитися за посиланням >>.

Цьогорічний конкурс зібрав 150 учасників практично з усіх областей України, які подали на конкурс 701 роботу. Серед авторів не виявилося тільки учасників з Житомирщини і Хмельниччини. До експозиції відібрано 107 фотографій 66 авторів. Найбільш активними були прикарпатці, кияни, одесити, кіровоградці, сумчани та автори з Рівного і Запоріжжя. Цього року до участі у конкурсі запрошувалися фотографи з країн Східного партнерства, оскільки Україна третій рік поспіль задіяна в міжнародному фотопроекті "Say Cheese!" ("Увага, посмішку!"). Серед авторів чимало досвідчених майстрів, які неодноразово брали участь у ФОТОПОРТРЕТІ попередніх років – це, зокрема, такі автори, як Володимир Дубас і Олег Огородник (Львів), Борис Бухман, Анжела Надєжда та Ірина Роїк (Одеса), Андрій Устинович (Феодосія), Орест Лижечка (Чортків), Євген Компанійченко (Запоріжжя), Віталій Попков (Олександрія), Олена Алмазова (Суми), Федір Дармокрик (Рівне), Валерій Дядюра (Ромни), Євген Боярчук (Луцьк), а також чимало прикарпатців: Микола Калитчук, Таня Павлик, Іван Постоловський, Ярема Проців, Дмитро Петрина, Тарас Дутка, Маріанна Глинська, Анатолій Глеб та інші. Разом з тим приємно відзначити, що з’явилися нові імена, яких раніше не було серед учасників ФОТОПОРТРЕТІВ. Зокрема, відкриттям виставки можна вважати переможця цьогорічного конкурсу Олександра Малого з Рівного та іванофранківця Антона Сорочака, якому дісталося третє місце.

Відкриття виставки і церемонія нагородження відбудеться 8 травня в рамках святкування Дня міста. Тож до зустрічі у виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України за адресою вул. Незалежності, 53, початок о 15.00.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: