fbpx

1 грудня франківці зможуть безкоштовно пройти тест на ВІЛ

Здоров'я 18:05, 29.11, 2018

Акція запланована на площі біля івано-франківської ратуші у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, 1 грудня.

Сьогодні, 29 листопада, в Івано-Франківську відбулась прес-конференція до Дня боротьби з ВІЛ/СНІДом та солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ, пише Бліц-Інфо.
За словами заступниці головного лікаря Івано-Франківського центру СНІДу Наталії Дьоміної, з початку епідемії, 1988 року, на Івано-Франківщині виявили дві тисячі осіб з ВІЛ/СНІДом. Зараз на обліку перебувають 1147 ВІЛ-інфікованих, 450 у статусі СНІДу, а також 24 дитини зі статусом ВІЛ та половина з діагнозом СНІД. Загалом на Прикарпатті через ВІЛ померли 500 чоловік.
"Якщо раніше тільки 14% людей інфікувались статевим шляхом, то зараз цей показник складає 73%. Якщо раніше вважалось, що СНІДом хворіють тільки ті, хто надає секс-послуги, чоловіки, які мають секс з чоловіками, то зараз хвороба вийшла в суспільство. Великий відсоток інфікованих – це підлітки і молоді люди від 15 до 20 років. Це ми пов’язуємо з тим, що зараз поширені наркотичні речовини у таблетованих формах, йде розгальмовування поведінки та багато незахищених статевих контактів у підсумку",  каже Дьоміна.
Вона додає, що про свій ВІЛ-позитивний статус знає кожна друга людина. Наразі діагностика та лікування ВІЛ є безкоштовними.
Спеціаліст з інфекційних хвороб Лариса Репета розповідає, що наступного року в Україну завезуть більш як мільйон експрес-тестів на ВІЛ. Тож тепер тест на ВІЛ можна буде пройти у сімейного лікаря.
Керівник проекту БО "100 відсотків життя Івано-Франківськ" Радислав Петрів зауважує, що ВІЛ-інфіковані, які проходять антиретровірусну терапію, не несуть небезпеки.
"Ми допомагаємо людям справитись з соціальною напругою. Незнання є найбільшою загрозою і небезпекою. Цьогорічнім гаслом є "Не будь дитиною, пройди тест на ВІЛ",  кажуть спеціалісти.
Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: