fbpx

"Аварійне вимкнення світла і тепла на Пасічній": у Франківську стартувало командно-штабне навчання

Суспільство 09:35, 29.11, 2017

Вчора на Прикарпатті розпочалося командно-штабне навчання органів управління та підрозділів територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області.

Навчання триватиме до 30 листопада. Його очолив директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Михайло Маюров, повідомляють в Управлінні ДСНС України в Івано-Франківській області.

Метою навчання є визначення стану готовності територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області у разі загрози і виникнення надзвичайної ситуації у мирний час та в особливий період.

У приміщенні Кризового центру Управління ДСНС в області відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Його учасники були проінформовані про загрозу виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з погіршенням метеорологічних умов на території Івано-Франківської області: внаслідок дії активного циклону з Балкан – очікується сильний вітер з поривами та сильні зливи, утворення паводків в басейнах річок Прут та Дністер, підйом рівня води до небезпечних позначок в окремих населених пунктах на території понад десяти районів області.

Учасники зборів прийняли рішення щодо негайного приведення територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ в режим підвищеної готовності. Вони також прогнозували масштаби виникнення надзвичайної ситуації за місцем і видами. Перед кожною службою та відомством були поставлені відповідні завдання, від сумлінного виконання яких безпосередньо залежатиме успіх ліквідації надзвичайної ситуації.

Наступним етапом навчань цього дня стала надзвичайна ситуація, пов’язана з погіршенням метеорологічних умов на території Івано-Франківської області: сильні зливи та вітер призвели до утворення дощових паводків на річках басейнів Дністра і Пруту, активізації зсувних процесів, значних руйнувань в господарському комплексі – пошкоджено об’єкти інфраструктури, житлово-комунального господарства, соціальної сфери, розмито береги річок та автодороги, припинено електропостачання, розмито комунальні газопроводи. Постраждав приватний сектор: пошкоджені та зруйновані житлові будинки, затоплені домогосподарства на значній території Прикарпаття, є загиблі та потерпілі. Загалом, внаслідок природної стихії постраждали 152 населених пункти. 

Спеціалізовані служби цивільного захисту потренувалися ліквідовувати умовну надзвичайну ситуацію.

Наступним кроком стала перевірка готовності до дій обласної мобільної оперативної групи реагування та підрозділів регіональних спеціалізованих служб цивільного захисту.

В подальшому, за легендою навчання, сталося аварійне припинення електропостачання до котельні по вулиці Федьковича, 91, яка забезпечує теплом мікрорайон "Пасічна" в Івано-Франківську. В зону умовної ситуації потрапили обласна клінічна лікарня, Перша українська гімназія і чотири багатоповерхових житлових будинки. Були здійснені евакуаційні заходи щодо відселення мешканців житлового масиву та хворих з обласної клінічної лікарні у безпечне місце. Усі відповідні служби провели аварійно-відновлювальні роботи та забезпечили теплом постраждалих об’єктів. Кожна із задіяних служб виконувала завдання в межах покладених функцій.

Після проведення заходів Комісія підбила підсумки роботи всіх задіяних служб та відомств.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: