fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Більшість прикарпатських нардепів не підтримали закон, який зобов'язує держслужбовців володіти державною мовою

Більшість прикарпатських нардепів не підтримали закон, який зобов'язує держслужбовців володіти державною мовою

Політика 17:26, 20.05, 2015

Верховна Рада не підтримала проект закону про внесення змін до Закону "Про державну службу" (щодо обов'язкового володіння українською мовою посадовими та службовими особами органів державної влади, № 1201). Серед обранців, які не підтримали законопроект, – п'ять із Прикарпаття.

Законопроект пропонував, що серед основних принципів, на яких ґрунтується державна служба, – недопущення публічних проявів зневаги до української мови, знущання чи глуму з неї, а також її дискредитації.

Передбачалося зафіксувати на законодавчому рівні, що право на державну службу мають громадяни України незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, місця проживання, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку, володіють українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх посадових обов’язків, та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір або іншу процедуру, передбачену Кабінетом міністрів.

Згідно із законопроектом, посадові та службові особи органів державної влади зобов’язані складати іспит з української мови для підтвердження необхідного рівня володіння нею під час виконання ними службових обов’язків. Порядок проведення іспитів затверджується Кабміном.

За законопроект проголосували лише 152 народних депутата із 339 зареєстрованих у сесійній залі. Із 143 депутатів фракції "Блок Петра Порошенка" законопроект підтримали лише 61, з 82 членів "Народного фронту" – 18, "Опозиційний блок" очікувано не дав жодного голосу, з 30 представників "Самопомочі" – 23 "за".

З прикарпатських нардепів законопроект підтримали Михайло Довбенко (БПП), Юрій Тимошенко (НФ), Юрій Дерев'янко (позафракційний) і Дмитро Шлемко (Батьківщина).

Юрій Соловей (БПП), Олександр Шевченко (БПП), Ігор Насалик (БПП) – утрималися, а Володимир Шкварилюк (НФ) і Анатолій Дирів (НФ) – не взяли участі в голосуванні взагалі. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: