fbpx

У суді без змін: Гриновецького вчетверте обрали головою апеляційного суду

Суспільство 10:56, 02.10, 2018

Сьогодні в новоутвореному Івано-Франківському апеляційному суді обрали голову. На посаду претендували Богдан Гриновецький та Віталій Девляшевський.

Вибори голови відбулися у зв’язку з ліквідацією Апеляційного суду в Івано-Франківській області та утворенням Івано-Франківського апеляційного суду.  

Як писав КУРС, 26 червня 2018 року на виконання Указу Президента України зареєстровано юридичну особу – Івано-Франківський апеляційний суд.

Юрисдикція нового суду поширюватиметься на апеляційний округ, що включає в себе Івано-Франківську область.

На зборах суддів Івано-Франківського апеляційного суду зареєструвалися 15 суддів. Головою зборів обрали суддю Романа Матківського.

До складу лічильної комісії обрали суддів Ірину Максюту, Олександру Томин і Володимира Повзла.

1

Перед висуненням кандидатур на посаду голови слово взяв суддя Андрій Малєєв. Він закликав колег взяти на себе відповідальність і обрати нового голову, який ще не обіймав керівної посади.

“Ми судді, юристи, і ми повинні розуміти, як виконується закон. Закон не дозволяє кілька разів поспіль обиратися на посаду голови. Дух закону має забезпечувати змінюваність, а не перебування на посаді одних і тих же. Тому я звертаюся до суддів, як юристів, проголосувати за нову кандидатуру, яка кілька разів поспіль не обіймала посаду. Сьогодні судді мають потенціал, аби оновити керівний склад. Тепер з точки зору моралі: коли судді кілька разів поспіль будуть обирати на посаду одну і ту ж особу, це теж говорить про їхню правосвідомість. Це прямо впливає на довіру громади до суду. Прошу вас думати про мораль і правосвідомість, коли голосуватимете за голову”,  сказав Малєєв. 

Суддя Богдан Кукурудз заперечив Малєєву і дорікнув йому за критичні блоги.

“Писати такі описи… Що тут вівці, а там десь барани, а там комусь брати сумку і йти додому. Треба поважати себе і толерантно висловлюватися до своїх колег. На нас і так лиють бруд зі всіх сторін, що я вважаю не заслуженим, а тут ми ще ізсередини”, – сказав Кукурудз і висунув кандидатуру Богдана Гриновецького на посаду голови Івано-Франківського апеляційного суду.

“Хто себе ідентифікує з тим явищем і зараховує до тієї групи, то це їхні проблеми. Я ніколи не писав про наш апеляційний суд, я писав загалом. Я прізвищ не називав, але одну людину я таки описував, це голова апеляційного суду. Я казав, що не може бути так, що в одній установі працює головою, і тут його близькі родичі працюють помічниками судді. Саме тут захована мораль, це виглядає неправильно. І люди це обговорюють за судом. Якщо хтось має до мене конкретні питання, то прошу озвучити, я готовий відповісти”,  заперечив Малєєв.  

Також на посаду голови Івано-Франківського апеляційного суду висунули Віталія Девляшевського.

“Всі мої заслуги на роботі у старому суді мають бути забуті. Це зовсім новий суд, нова історія. Я мав досвід у старому суді, але того досвіду явно не достатньо. Я жартома казав, що кілька тижнів тому освоїв основи керівництва. Буду вдячний колегам, які мене підтримають”,  сказав Богдан Гриновецький.

Віталій Девляшевський заявив, що висунення його кандидатури на посаду голови стало несподіванкою.

“Не хотів я конкурувати з Богданом Михайловичем. Щодо програми: всі ми знаємо, які бар’єри ми подолали, аби довести, що маємо право тут працювати. Треба продовжувати працювати над відкритістю та прозорістю суду. Треба, щоб громада області розуміла, що робить апеляційний суд, чим займаються судді. Щоб наші рішення були не тільки законними, але й зрозумілими громадянам”,  сказав Девляшевський.

За кандидатуру Богдана Гриновецького на посаду голови Івано-Франківського апеляційного суду свої голоси віддали 13 суддів.

За кандидатуру Віталія Девляшевського 1 суддя. Один бюлетень недійсний.

Богдан Гриновецький буде обіймати посаду наступні три роки. 

Нагадаємо, втретє Богдана Гриновецького на посаду голови апеляційного суду обрали у квітні минулого року.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: