fbpx

Боєць батальйону "Донбас" Антон Боєв розповів про війну та життя після неї

Суспільство 20:50, 12.04, 2016

У рамках проекту Книгарні "Є" "Війна" в Івано-Франківську відбулася зустріч з ветераном батальйону Донбас, громадським діячем, поліцейським Антоном Боєвим. Він пройшов Іловайський котел, перебував у полоні чотири місяці. Зараз активно займається громадською діяльністю та працює у поліції. У вільний від роботи час – викладатиме для дітей у "РобоКлубі".

Для нього шлях на війну почався з Майдану. Спочатку Антон був байдужим до студентського страйку.

"Мене тоді це мало турбувало. Тоді я був безробітний, валявся на ліжку. Спав, нічим не займався. Зачепив мене момент, коли побачив на екрані телевізора журналістку, яку били кілька "беркутівців". Це мені не сподобалось. Я виспався, набрався сил і поїхав відстоювати права жінки", – згадує Антон.

Потім він став активним учасником подій на Майдані. Згодом почалися події в Криму та на Сході. Ніхто не міг зрозуміти та повірити, що починається війна. Тоді разом з другом поїхали у розвідку, де на власні очі переконалися у цьому. Згодом поїхали до Дніпропетровська, де формувався батальйон "Дніпро-2". Разом з кількома друзями розпочали фізичні тренування, після чого вступили у цей батальйон.

"Тоді про це навіть не задумувався, чи варто, чи не варто йти воювати. Я дійсно знав, що це потрібно. Це було так, як коли хочеш пити – береш і п’єш. Так само треба було захистити кордони держави, людей, які там проживають. Найбільше чомусь переживав за дітей. Дорослі – вони вільні, вони можуть вирішувати, думати, а діти нікуди не дінуться – вони з батьками, прив’язані",  пояснює боєць.

Спочатку, не маючи підтримки від держави, вони проводили чимало часу на базі. Там він познайомився з людьми, разом з якими започаткувався і формувався батальйон "Донбас".

Після того, як Антон вступив у другий склад батальйону "Донбас", його відправили в Артемівськ, який був тоді ще мирним містом.

"У перший же день нас обстріляли з гранатометів. Це було "бойове хрещення",  зазначає Антон.

Після двох тижнів в Артемівську почалися виїзди в сусідні міста в складі штурмових бригад. Були і в Лисичанську, Попасній. Про настрої місцевого населення Антон дізнавався із соцмереж, де в публічних спільнотах всі ненавиділи "укрів", але в особистих повідомленнях чимало людей писали, що готові допомагати.

Справжнім випробуванням став Іловайськ, куди військових мали відправити на один день.

"Штурм тривав два дні. Ми базувалися у школі. Ми тиждень тримали позиції. Ще приблизно тиждень ми шукали можливості вибратися звідти, тому що нас уже взяли в кільце. Ці два тижні були насичені. Кожні 15 хвилин щось падало, стріляли зі зброї великого калібру. Ми досі не знаємо, що це була за зброя",  каже Антон Боєв.

Потім був довгий полон, який тривав близько 4 місяців. Після повернення зайнявся громадською діяльністю, щоб відійти від цих всіх подій.

Зараз Антон Боєв працює в новій патрульній поліції. Каже, що всі очікування щодо цієї служби у нього справджуються.

Антон має технічну освіту, тому і вирішив поділитися знаннями з меншими. Таким чином долучився до "РобоКлубу".  

"Люблю дітей, мені з ними легко,  каже Антон та додає, що розпитують інколи і про війну. – Їх цікавлять більше технічні питання – з чого стріляв, на чому їздив, а щось глибше вони відчувають, але не хочуть цього питати".

Як повідомляв КУРС, створення безкоштовного клубу з робототехніки для дітей в Івано-Франківську ініціював переселенець з Донецька Іван Шихат-Саркісов. У клубі займатимуться діти віком від 6 до 14 років. У грудні минулого року потрібну для РобоКлубу суму на Спільнокошті зібрали всього за 10 днів

Довідково:

"Війна" – цикл зустрічей у книгарнях "Є". Безпосередні учасники війни на Сході України  військові, волонтери, медики, капелани  у форматі відкритих розмов та публічних дискусій говорять як про власний досвід війни, так і про загальні проблеми, спричинені подіями на Сході України.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: