fbpx

Боротьба з розкраданням екофонду, шутровою мафією і вирубуванням лісів: за що звільнили Галабалу

Політика 22:54, 01.04, 2016

Боротьба з незаконною вирубкою лісу, варварським добуванням гравію з річок і масштабним дерибаном екологічного фонду області – три головні причини конфлікту між Ольгою Галабалою та керівництвом обласної влади, яке ініціювало її відставку з посади заступника голови облради.

Про це сьогодні на прес-конференції розповіла голова фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала, яку вчора депутати звільнили з посади заступника голови облради за "нетактовність" і "неналежне реагування на зауваження колег-депутатів". 

"Після місцевих виборів і створення "коаліції" в облраді ми з політичними союзниками домовились, що "ВОЛЯ" бере один напрямок і працює по ньому. Це була екологія. І ми в цьому напрямку показуємо результативність. Певно, наші політичні партнери не сприймали серйозно те, що ми говорили, вони думали, нас цікавлять корупційні потоки", – зазначила Галабала.

Всупереч цим сподіванням, за словами Галабали, партія "ВОЛЯ" всерйоз взялася за питання екологічного фонду, який впродовж років перетворився на "годівничку" для корумпованих чиновників обласної влади. "ВОЛІ" вдалося домогтися вилучення з екологічної програми набійльш сумнівних видатків. Решту витрат Ольга Галабала і депутати "ВОЛІ" вимагали пропускати через антикорупційну систему електронних закупівель ProZorro, починаючи з видатків на понад 50 тис. грн. Це викликало шалений спротив у фракціях облрадівської більшості. Врешті, депутати цих фракцій в постійній комісії з питань екології не підтримали впровадження системи ProZorro.

"Чому не прийняли ProZorro, зрозуміло: тому що тендерні суми по коштах цьогорічного 80-мільйонного екофонду передбачено лише по 14 об'єктах, решту будуть ділити у ручному режимі. Коли система ProZorro була провалена і почалися активні рухи з визначення підрядників, ми сказали, що мовчати не будемо і назвемо, чий це підрядник і скільки коштів він отримав. Це було однією з причин відставки. На жаль, після Революції гідності ми отримуємо корупційну контрреволюцію. Вчора все відбулося за мовчазної згоди всіх фракцій. Ініціатором була БПП "Солідарність", але без підтримки інших фракцій вони б це не зробили",  сказала Галабала.

З-поміж того, що вдалося зробити чи бодай ініціювати за 116 днів перебування на посаді, Ольга Галабала згадала ініціативу з контролю за якістю газу. Партія "ВОЛЯ" пропонувала обласній раді відповідну програму, але рада не спромоглася підтримати. Фракція не зупинилася й вимагала в кожному районі від газовиків провести експертизи газу. Натомість отримала відписки. Зараз активісти "ВОЛІ" готують позови, аби через суди домогтися належної реакції газовиків.

З ініціативи "ВОЛІ" Національний банк розпочав передачу своєї відпочинкової бази на баланс обласної ради. Базу планують використовувати для реабілітації учасників АТО. "Не знаю, як відбуватиметься далі, але планувалося на травневу сесію виносити це питання",  зауважила Галабала.

Зусиллями активістів і депутатів "ВОЛІ" вдалося домогтися відкритого конкурсу на посаду директора НПП "Гуцульщина", яку протягом 14 років займав обвинувачений в корупції Василь Пророчук. 

Також розпочалися експертизи з використання коштів екологічного фонду в попередні роки, а це майже півмільярда гривень. З 43 проектів, які були погоджені з 2011 по 2014 роки, здано лише 7. "Зараз ми з допомогою квадрокоптера фіксуємо, що реально зроблено, порівнюємо з проектами та з'ясовуємо, де були зловживання",  сказала Ольга Галабала.

Вона додала, що в обласній раді "ВОЛЯ" переходить в опозицію й продовжить розпочате. Пріоритетами залишаються боротьба з корупцією, впровадження системи ProZorro, боротьба з шутровою і лісовою мафіями і дерибаном бюджету. "Спокійного життя корупціонерам не дамо",  пообіцяла Ольга Галабала. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: