fbpx

Бюджет Франківська зроблять прозорим і зрозумілим для городян

Суспільство 13:37, 22.07, 2015

У Франківську почав діяти проект "За прозорий бюджет в Івано-Франківську", який є частиною всеукраїнської громадянської кампанії зміни практики "закритої" бюджетної політики міських рад і виконкомів.

Проект реалізують франківські громадські організації "Центр політичних студій та аналітики" й "Інститут політичної освіти". На всеукраїнському рівні в кампанії задіяні 15 ГО, які запроваджують аналогічні проекти в інших містах.

Як повідомив керівник проекту "За прозорий бюджет в Івано-Франківську" Віталій Світлик, його реалізація впродовж року передбачає моніторинг бюджету міста на відкритість та доступність для франківців, доброчесність та участь громади у формуванні бюджету й контролю за видатками. В результаті бюджет міста мав би бути представлений на сайті міськради в доступній для розуміння городян формі з відповідними коментарями. Так само мав би стати доступним Генеральний план міста та детальні плани територій.  

Доброчесність передбачає негайну і публічну реакцію міської влади на інформацію про нецільове використання чи розкрадання бюджетних коштів. Чи є така, франківці дізнаються впродовж наступних кількох днів.

Віталій Світлик повідомив результати моніторингу діяльності комунального підприємства "Сервіс-Авто".  Активісти з допомогою запитів виявили, що бюджет Франківська недоотримує в бюджет від діяльності цього підприємства як мінімум 3 мільйони гривень. 

"Ми хочемо, щоби франківці бачили, куди йдуть гроші міського бюджету, оскільки це їхні податки. Щоби громада могла впливати на розподіл коштів бюджету. Відтак будемо звертатися до міського голови і депутатської більшості з пропозиціями та проектами документів, які закріплять таку практику", – пояснив Віталій Світлик.

Кінцева мета проекту "За прозорий бюджет в Івано-Франківську"  ухвалення наступним скликанням міської ради Бюджетного регламенту, який зробить бюджетний процес простішим, доступнішим і відкритішим для жителів міста. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: