fbpx

Дерев'янко презентував законопроект про імпічмент Президента. ВІДЕО

Суспільство 10:58, 03.11, 2017

Один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат від Прикарпаття Юрій Дерев’янко у наметовому містечку біля Верховної Ради презентував свій законопроект № 7248 "Про Президента України та порядок припинення його повноважень", зареєстрованого в парламенті 31 жовтня.

На презентації законопроекту були присутні лідери РУХУ НОВИХ СИЛ Михайло Саакашвілі та Давід Сакварелідзе, член політради РНС Іван Слободяник, народний  депутат Віктор Чумак, громадська активістка Ліза Богуцька, екс-редактор українського Forbes Володимир Федорін, представники громадськості та ЗМІ.

Юрій Дерев'янко підкреслив, що метою законопроекту є усунення прогалин в чинному законодавстві, які дозволяють главі держави діяти всупереч Конституції та інтересів народу України.

"З моменту запровадження Конституції 1996 року не було жодного законопроекту, який врегульовував би діяльність Президента України", – підкреслив депутат. 

Він додав, що відсутність закону про Президента призводить до того, що кожен з Президентів розширював всупереч Конституції свої повноваження.

"Відсутність закону про Президента призводить до того, що всі президенти узурповують державну владу та є фактично безкарними. А також всупереч Конституції приймають нормативно-правові акти та створюють неконституційні органи, перевищуючи свої повноваження", – зазначив народний депутат. 

"Тому це дуже важливий закон, який має бути, щоб ми не допускали узурпації влади президентами. Адже кожний президент, який узурповував владу, приводив, на превеликий жаль, країну до революцій", – зазначив народний депутат.

Зокрема, законопроект 7248 передбачає передачу "корупційного монстра" Державного управління справами (ДУС) в управління Кабінету міністрів, а лікувальні заклади ДУСі – Міністерству охорони здоров'я.

Також законопроектом визначається процедура дострокового припинення повноважень Президента на таких підставах:

–  відставки;

–  неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров'я;

–  усунення з поста в порядку імпічменту;

–  смерті.

Законопроект вносить зміни до Регламенту ВРУ і чітко прописує процедуру створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) у Верховній Раді та порядку здійснення імпічменту.

На період процедури імпічменту Президент відсторонюється від виконання обов'язків, які тимчасово покладаються на голову ВРУ,  та передає свої закордоні паспорти на зберігання голові Верховної Ради.

Дерев'янко підкреслив, що законопроект не спрямований за чи проти конкретного Президента, а покликаний зупинити свавілля будь-якого Президента.

"Ми маємо будувати нашу Україну успішною, процвітаючою, а не стимулювати відсутністю таких механізмів наступні революції, які, на превеликий жаль, можуть бути спровоковані безкарністю і відчуттям повного свавілля людиною, яка отримує таку високу посаду, як Президент України", – підсумував Юрій Дерев'янко.

Народний депутат Віктор Чумак підтримав законопроект Юрія Дерев'янка.

"Ми виступаємо за системні зміни і за зміни політичної системи. Це головне, що потрібно зробити в країні. Цей законопроект – один з кроків системних змін. Це законопроект, який дає баланс у владі", – підкреслив Чумак.

Він вважає, що на погоджувальній раді в понеділок, 6 листопада, необхідно просити голову парламенту Андрія Парубія внести цей законопроект на розгляд і голосувати за нього.

Член політради РУХУ НОВИХ СИЛ Іван Слободяник повідомив, що на останньому віче під Верховною Радою найбільше голосів набрала вимога про ухвалення закону про імпічмент Президента.

"Сьогодні, доводячи, що ми не є популістами, ми одразу презентуємо цей законопроект командою в особі Юрія Дерев'янка. Він дає можливість мінімізувати сплески народного гніву, коли Президент порушує закони або Конституцію. Це інструментарій, який був відсутній протягом всього часу незалежності. Ми будемо вимагати його прийняття, щоб ми не революції робили і бунти, а щоб притягнення Президента до відповідальності було врегульовано, як у всіх зрілих демократіях",  підкреслив Слободяник.

Нагадаємо, з 17 жовтня під парламентом України проходить акція протесту. До трьох головних вимог протестувальників додалась четверта – закон про імпічмент Президента.

З текстом законопроекту можна ознайомитись за посиланням >>.

Порівняльна таблиця до законопроекту про імпічмент >>.

Пояснювальна записка до законопроекту про імпічмент >>.

 

На правах реклами

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: