fbpx

Державна архітектурна інспекція в Івано-Франківській області не вчила географію

Суспільство 15:01, 26.06, 2014

Активісти кампанії проти малих ГЕС написали офіційний запит в інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю України у Івано-Франківській області, в якому просили прояснити ситуацію з дозволами на будівництво малої ГЕС в с. Голошино Верховинського району. Відповідь чиновників свідчить про суттєві прогалини в знаннях географії.

Згідно з чинним законодавством, у випадку, якщо об’єкт, який будується, розміщується в кількох регіонах або вплив від його діяльності після прийняття в експлуатацію буде поширюватись на два і більше регіони, дозвіл на його будівництво повинен надавати центральний апарат Державної архітектурно-будівельної інспекції в м. Києві, нагадують активісти кампанії проти міні-ГЕС у Карпатах. Очевидно, що саме таким об’єктом є мала ГЕС в с. Голошино Верховинського району Івано-Франківської області. Бо річка Білий Черемош, на якій зводять міні-ГЕС, є межею між Івано-Франківською та Чернівецькою областями. "Яка це повинна бути гребля, аби вона була тільки в межах однієї області, а вплив від ГЕС (зміна рівня води) зачіпав тільки один лівий берег річки?" – резонно цікавляться активісти, пише pryroda.in.ua.

Вони написали офіційний запит в інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю України у Івано-Франківській області, в якому просили прояснити ситуацію щодо наданих дозволів на будівництво малої ГЕС в с. Голошино. 

Відповідь вражає. Обласна інспекція видала дозвіл на будівництво малої ГЕС в Голошино, «оскільки в поданих документах відсутня інформація щодо розміщення вищевказаного об’єкта на території кількох регіонів або вплив від діяльності якого після прийняття в експлуатацію буде поширюватись на два і більше регіони». Тобто видала, бо не знала – забудовник не повідомив, а інспектори не знають географії.

«Напевно, інспектор, який видавав дозвіл на будівництво малої ГЕС в с. Голошино, не має навіть базового рівня освіти, не вміє користуватись картою. Ну, як ще пояснити таку неадекватність та формальний підхід до виконання його службових обов’язків», – каже Тєстов Петро, активіст ДОП (Дружина охорони природи) з Києва.

Нагадуємо, зараз в Голошино триває простистояння між представниками ТОВ «Гідропауер», яка зводить міні-ГЕС у руслі ріки, та місцевими мешканцями, які перекрили дорогу, намагаючись не допустити будівництва на Білому Черемоші.

Також нагадуємо, що засновники ТОВ «Гідропауер», згідно з Єдиним державним реєстром, – чотири компанії з офшорних зон: дві з Кіпру та дві з Британських Віргінських островів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: