fbpx

Держгеонадра звернулася до Івано-Франківської облради щодо спецдозволів на видобуток газу

Економіка 11:42, 16.10, 2018

4 жовтня Державна служба геології і надр України звернулася до влади п'яти областей, де ведеться видобуток газу. Вона відправила на погодження дані щодо продажу на аукціоні 13 спецдозволів на користування газоносними ділянками.

Загальна площа ділянок – 2402,3 кв. км. Серед них одна розташована в Івано-Франківській області: Дихтинецька площа розміром 74,06 кв. км.

"Газовидобуток на Прикарпатті треба розширювати, треба сприяти інвесторам, оскільки йдеться передовсім про енергетичну незалежність регіону і держави загалом. Ми зацікавлені в тому, щоби Західна Україна сама себе забезпечувала газом. Щоби в контексті збільшення газовидобутку створювалися нові робочі місця, платилися податки, вкладалися кошти в розвиток місцевих громад, – озвучив позицію Івано-Франківської обласної ради голова постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування облради Андрій Левкович. – Розуміємо, що кожен кубометр видобутого газу – це добробут наших людей, стабільність, пов’язана з майбутнім, коли люди не виїжджають за кордон в пошуках роботи".

У Державній службі геології та надр України пояснюють, що з 1 січня 2019 року залишиться єдиний спосіб дати дозвіл на використання надр – лише через аукціони.

"Але ми вже зараз звертаємося з пропозицією депутатам обласних рад підтримати ділянки, які запропоновані для аукціонів. Надання таких надр у користування видобувачам дасть можливість забезпечувати енергетичну безпеку нашої держави, а місцеві громади отримають доходи у вигляді рентних платежів. Від цього виграють і громади, і держава", – пояснив т. в. о. голови Держгеонадр Олег Кирилюк.

Представники газовидобувної галузі приєднуються до прохання служби Держгеонадра і наголошують: для збільшення видобутку українського газу та залучення інвестицій потрібні нові ділянки на користування надрами.

"Ми закликаємо місцеву владу відповідально поставитися до цього питання і надати погодження на запропоновані ділянки якомога скоріше. Ваше рішення є надзвичайно важливим не лише для галузі, а й для області та країни в цілому. Нові погоджені ділянки – це прихід інвесторів в областях, збільшення відрахувань до місцевих бюджетів та впевнені кроки для досягнення енергетичної незалежності нашої країни", – наголосив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній Роман Опімах.

Андрій Левкович повідомив, що екологічна комісія Івано-Франківської обласної ради найближчим часом розгляне подання від Держгеонадр про погодження даних щодо продажу на аукціоні спецдозволів на користування газоносними ділянками.

"Комісія збереться з 22 жовтня, щоб розглянути, хто подається на які родовища в області – не лише нафтогазоносні. Таких заявок назбиралося багато", – пояснює Андрій Левкович.

За його словами, аукціони принесуть користь державі і видобувній галузі, головне – щоб виконувалися три критерії. По-перше, компанія, що претендує розробляти родовище, повинна мати добру репутацію. Жодних політичних моментів, каже Левкович. Йдеться про репутацію виробничу.

"Інвестор повинен працювати – видобувати, провадити виробничий процес. А не просто отримати спецдозвіл і нічого не робити. За останні п’ять років ми мали справу з кількома компаніями, які так і не розпочали видобуток. І ми розуміємо, які це фінансові втрати для області", – додав він.

По-друге, інвестор повинен мати можливості вкладати мільйони у розвідку і розробку свердловин.

"Буріння однієї розвідувальної свердловини обходиться компанії приблизно від 5 млн доларів, від 1,5 млн доларів потрібно затратити на видобуток. При тому одна з трьох свердловин зазвичай є "холостою". Компанії мають бути спроможні забезпечувати такий фінансовий ресурс. І ми, розглядаючи подання, будемо брати це до уваги", – пояснив Андрій Левкович.

По-третє, інвестор має мати порозуміння з місцевою громадою, територію якої буде освоювати.

"Бізнес повинен бути соціально відповідальним. Компанія має налагодити комунікацію з громадою та брати активну участь у її соціальному житті. Добре було би, щоб інвестор перед початком робіт зустрівся з людьми, повідомив, що буде робити, озвучив зобов’язання, які бере на себе. Наприклад, він повинен бути готовим прокласти дорогу чи відремонтувати ту, яку використовуватиме. Придбати медикаменти в місцеву амбулаторію. Або допомогти школі. Це мало би бути чітко вказано і зафіксовано", – зазначив голова комісії обласної ради.

Він додав, що інвестор законом не зобов'язаний представляти громаді "соцпакет", але логічно, що він несе відповідальність за територію, ресурси якої використовує та на екосистему якої впливає.

Сьогодні, 16 жовтня, екологічна комісія облради розглянула три проекти рішень: про погодження надання дозволів на користування надрами АТ "Укргазвидобування", ТОВ "Кердін Груп" і ТОВ "Дісанс". Представники останніх двох компаній не зуміли переконати депутатів у доцільності погоджень: у компаній, які планують дороге буріння, мізерні кошти в статутному капіталі і незрозумілі засновники, каже Андрій Левкович. Тому комісія дала їм негативний висновок. Натомість проект рішення про погодження спецдозволу на користування надрами для "Укргазвидобування" розгляне найближча сесія обласної ради.

Питання ж продажу ліцензій на аукціонах, про що йдеться в запиті Держгеонадр, винесуть вже на листопадову сесію обласної ради, повідомив перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Сергій Басараб. Оскільки найближча сесія 19 жовтня буде тематичною і виїзною – обласні депутати зберуться в Коломиї і розглядатимуть здебільшого освітні питання.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: