fbpx

Держкіно знімає фільм про прикарпатця Євгена Грицяка – керівника повстання, що зруйнувало ГУЛАГ

Культура 16:09, 01.01, 2019

Історико-біографічна художньо-документальна стрічка "У-777. Перемога над смертю" розповідає про вихідця зі Снятинського району Євгена Грицяка, який став одним з керівників повстання в Норильских таборах 1953 року.

Державне агентство України з питань кіно уклало з компанією "ТРИ-Я-ДА ПРОДАКШН" контракт про надання кінопроекту "У-777. Перемога над смертю" державної фінансової підтримки розміром 2 млн 096 тис. 956 грн, що становить загальну вартість виробництва фільму.

Кінопроект став одним із переможців Х конкурсного відбору, інформує Держкіно. 

Історико-біографічна художньо-документальна стрічка "У-777. Перемога над смертю" розповідає про вихідця із Західної України Євгена Грицяка, який був одним з керівників повстання в Норильских таборах 1953 року. Усе його життя було викликом тогочасній системі, випадком, коли залишитися живим було неможливо. Він – українець, юний ОУНівець, політичний в’язень, постійна жертва політики КДБ, борець і український йог.

КУРС писав, що за ґратами організатора Норильського повстання Євгена Грицяка з Прикарпаття врятувала йога

Очолити повстання полонених сталінського концтабору в системі ГУЛАГу (система радянських таборів) означало "останній етап", тобто смерть.

"Якщо спробувати прямо переказати події тих днів, то вийде історія про героя, який без страху і сумнівів жертвує собою в ім'я інших. Але це не так. Повстання здійснюють не люди без страху і сумнівів, а люди, які дуже бояться втратити власну гідність. Це фільм про низку сумнівів, страхів, компромісів, зрад, спілок і чвар, про нескінченний відчай і величезну надію однієї людини, одного народу, однієї країни", – говорить режисер фільму Олена Моренцова-Шулик.

Реліз фільму в Україні заплановано на осінь 2019 року.

Довідково: Євген Грицяк – багаторічний політв'язень ГУЛАГу, лідер Норильського повстання 1953 року, що стало першим масовим організованим спротивом таборовій системі.

Євген Степанович мешкав у селі Устя Снятинського району. Життєвий шлях та система цінностей цього чоловіка заслуговують окремого глибокого дослідження. Поки що є лише "Короткий запис спогадів" його авторства, фільм Михайла Ткачука "Загадка Норильського повстання" та численні інтерв'ю.

Помер незламний прикарпатець Євген Грицяк, лідер повстання, що зруйнувало систему радянських таборів у травні 2017 року. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: