fbpx

Держсанепідслужба виявила високий вміст хлоридів у криницях Калуша

Суспільство 09:59, 28.05, 2016

Протягом першого кварталу цього року фахівці ДУ "Івано-Франківський ОЛЦ ДСЕСУ" провели у Калуському районі моніторингові дослідження на вміст хімікатів у воді та ґрунті.

Моніторинг проводився на виконання Указу Президента України від 10.02.2010 р. № 145 "Про оголошення території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації".

Дослідження проводились в контрольних точках:

– 10 криниць в селах Кропивник та Сівка Калуська, Верхня;

– 6 криниць в с. Мостище та 2 криниці в с. Пійло;

– 21 криниця в мікрорайонах міста, які знаходяться в зоні впливу хвостосховищ ДП "Калійний завод";

– в 3 точках для досліджень проб води централізованого водопроводу;

– з контрольних свердловин в санітарно-захисній зоні полігону токсичних відходів ТзОВ "Оріана Галев" та потічка Сапогів вище та нижче полігону по 2 проби ґрунту та 2 проби води;

 – по 2 контрольних точках з потічків Кропивник та обвідного каналу р. Сівка в зоні впливу ДП "Калійний завод" для щомісячних досліджень.

В період спостережень за санітарно-хімічними показниками досліджено 23 проби питної води з криниць мешканців с. Кропивник; 29 взірців води з криниць в с. Сівка Калуська, 18 взірців води індивідуальних криниць в с. Мостище, 30 взірців води криниць мешканців с. Верхня, у всіх досліджених взірцях не виявлено перевищення вмісту хлоридів, однак 50% досліджених проб води з криниць мешканців с. Верхня не відповідали гігієнічним вимогам за визначеними органолептичними (запах 4 – 5 балів при нормі 2, забарвленість 40-50 градусів при нормі 35 градусів), фізико-хімічними показниками (вміст заліза загального – 1,53 – 1,97 мг/дм3  при нормі 1,0 мг/дм3); із 6 досліджених взірців з криниць с. Пійло у 3 зареєстровано вміст хлоридів у концентраціях 426- 472 мг/дм3 при нормі не більше 350 мг/дм3, що складає 50% досліджених проб.

Продовжує реєструватися підвищений вміст хлоридів у контрольних точках в мікрорайонах міста; в першому кварталі досліджено 51 пробу води криничної в мікрорайонах м. Калуша, в 15 з яких виявлено високий вміст хлоридів в концентраціях 355 – 13468 мг/дм3, що складає 29,4% досліджених проб. Перевищення встановлено у воді криниць на вулицях Зарічна, Дорошенка, Глібова, Лемківська, Долинська, найвищі концентрації в контрольних точках на вулицях Глібова, Лемківська, Долинська. У взірці води з контрольної точки на вул. Долинська виявлено і високий вміст сульфатів 875 мг/дм3 при нормі 500 мг/дм3, сухий залишок відповідно 21650 мг/дм3.

У першому кварталі 2016 року з контрольних точок центрального міського водопроводу за санітарно-гігієнічними показниками досліджено 8 взірців та за мікробіологічними показниками 9 взірців води. Всі досліджені взірці з центрального міського водопроводу відповідали вимогам Державних санітарних норм і правил ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною".

Для визначення вмісту гексахлорбензолу досліджено 48 взірців питної води з індивідуальних криниць мешканців с. Верхня, Мостище. У всіх досліджених взірцях гексахлорбензолу у питній воді не виявлено, інформують у Держсанепідемслужбі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: