fbpx

"Дійти до кожної хати": Порошенко у Франківську назвав пріоритети і завдання для місцевої влади

Суспільство 20:24, 04.12, 2018

В Івано-Франківську в ході робочого візиту Глава держави Петро Порошенко зустрівся з представниками влади і громадськістю краю.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Петро Порошенко зустрівся зі студентами івано-франківських вишів – похвалився успіхами та закликав студентів вчити англійську мову. ВІДЕО. 

На зустрічі з владою та активом області Порошенко дуже коротко говорив про досягнення. Натомість сконцентрувався на ситуації в області та завданнях і пріоритетах для місцевої влади на 2019-2021 роки. 

Президент констатував, що темпи реформ в Україні не такі, як планувалося на старті. "Спротив виявився сильнішим, рішенням складнішими", – зазначив гарант.

Порошенко повідомив, що на нещодавньому засіданні Ради регіонального розвитку дав спеціальне доручення головам ОДА та РДА – дійти до кожної хати. "Не маємо пропустити жодної родини, яка має право на субсидію. Треба дійти до кожної хати, щоби терміново захистити людей. Жодна соціально незахищена родина не повинна відчути негативні наслідки реформ", – озвучив Президент.

ВРУ прийнята бюджет-2019, в якому достатня сума на забезпечення субсидій. Є спільна з урядом позиція щодо монетизації субсидій, додав він. "Це потужна мотивація – якщо людина економить газ і тепло, різницю може отримати грошима. По Україні вже 1,3 млн домогосподарств отримали монетизацію. На Франківщині цей процес тільки розгортається – і має поширитися в 2019 році на всі зацікавлені домогосподарства",  дав завдання Петро Порошенко.

Окрім забезпечення соціального захисту, піроритетом для місцеворї влади має стати продовження реформи децентралізації. "Була заявлена чітка політична воля, щоби наблизити владу до людини. Людина має знати, що може чітко в межах однієї громади вирішити всі свої питання. До завершення цієї реформи ще багато часу. Але позитивний результат добровільного об’єднання вже можна бачити у місцевих бюджетах. І в 2019 році добровільність закінчиться. Хто ще далі хоче байдикувати на шиї громади, то такого не буде. Наступного року ми знайдемо додаткові способи зробити так, щоби реформа не гальмувала і люди не страждали від бездіяльності місцевої влади",  сказав Порошенко.

На Івано-Франківщині вже утворено 30 ОТГ, в які об'єдналися 136 місцевих рад, це 26% від загальної кількості, озвучив Порошенко. І потролив голову ОДА Олега Гончарука, який із зали прозвітував про 26 ОТГ на 1 грудня. "Президент сказав 30, значить 30. Запиши собі!" – звернувся він до Гончарука. Та потішив того, що на загальноукраїнському рівні це добрий показник.

Порошенко наголосив, що наступного року реформа проходитиме так, що "білих плям" в об’єднанні не буде. 

"В порівнянні з 2015 роком в 6 і більше разів зросли бюджети розвитку громад. І це під час війни. Для мене децентралізація не менш важлива справа, як оборона країни", – підкреслив Порошенко. Та вказав, що цей напрям має бути пріоритетним і для місцевої влади.

Ще один пріоритет, а відтак і завдання на 2019 рік – розвиток медицини в сільській місцевості. 

"Чому пріоритет Франківщині? А де в горах лікаря знайти? Наш пріоритет – телемедицина. Стало пенсіонерці погано, прийшла до медпрацівника  і з допомогою телемедицини за хвилину зв’язалися чи то з лікарем в районі, чи то з професором у Києві. Уявіть собі, скільки буде збережено життів",  звернувся до зали Президент. 

На сільську медицину з телемедициною на Прикарпатті, за його словами, передбачили 295 млн 700 тис. грн в 2019 році  а саме на будівництво 26 нових амбулаторій в сільській місцевості. 

Будівництво доріг – наступний пріоритет і завдання.

"787 млн 700 тис. грн – рекордна сума надійшла цьогоріч на дороги Прикарпаття з державного бюджету. Бо проблема з дорогами на Франківщині була дуже гостра. Відремонтували 65 км доріг державного значення. Запланували в межах фінансування наступного року зробити в області ще 35 км державних доріг. Розуміємо, що треба мобілізувати всі можливості і не збавляти темпи. Але тепер ви маєте забезпечити мені якісне виконання – щоби дорога не попливла разом зі снігом, щоби корупції не було. Чуємо вже, що "відкати" почались. Наша позиція – викрити  і запроторити за ґрати", – сказав Порошенко.

Президент повідомив, що Мінфін відкрив публічний доступ до місцевих бюджетів, і закликав громади контролювати надходження і видатки. 

"Громада може на власні очі побачити, оцінити і проконтролювати грошові потоки. Так, у деяких голів було 4 тис. зарплати, а після створення ОТГ стало 38 тис. грн. Нехай цей голова пояснить громаді, чому садок не відремонтований, а старості виплачують шалені премії. Аргумент "грошей нема" більше не працює – через децентралізацію президент дав вам ці гроші, а ви далі контролюєте і вимагаєте", – наголосив Порошенко.

Прикарпаття посідає друге місце в рейтингу інвестиційної привабливості. І це треба використати, додав Президент. "Якщо будуть інвестиції, економіка відновиться і піде вперед. І так буде, якщо на виборах дати відсіч демагогам і популістам",  зазначив він.

Глава держави повідомив, що поставив завдання всім ОДА розробити регіональні плани розвитку територій на 2019-2021 роки. Обговорити ці плани з громадами і прийняти перед тим, як передати в уряд та Адміністрацію Президента. Врахувати різні пріоритети для різних районів – в одному, для прикладу, туризм, в іншому передбачити індустріальні парки для розвитку ІТ-технологій. 

"За умови ухвалення перспективного плану з розвитку територій держава знайде можливість співфінансувати перші проекти. Як то кажуть, хто перший встав, того і тапки. Держава дасть фінансову підтримку тим, хто в контексті цього плану запропонує особливо значимі проекти для регіону і для держави", – пообіцяв на завершення зустрічі Президент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: