fbpx

До квітня в Україні мобілізують 50 тисяч осіб, – Полторак

Політика 20:46, 22.12, 2014

Міністр оборони Степан Полторак повідомив деталі чергової хвилі мобілізації.

Під час першої хвилі мобілізації в Україні треба залучити 50 тисяч військових – про це повідомив міністр оборони Степан Полторак. За його словами, Україна повинна бути готовою до відбиття атак проросійських бойовиків на Сході, передає ВВС-Україна.

На брифінгу у понеділок у Києві пан Полторак також визнав, що досі Міноборони має проблеми із забезпеченням військових, і запевнив, що їх виправляють.

За словами міністра, перша хвиля мобілізації, яку мають провести до кінця березня, буде найбільшою. Вона, у першу чергу, стосуватиметься офіцерів. Дві наступні хвилі мають бути менш масштабними.

"Мобілізація потрібна для створення резерву і заміни особового складу, який у березні вже рік як буде у зоні АТО",  зазначив міністр.

Він також пообіцяв, що мобілізованих вояків відправлятимуть у зону бойових дій лише після навчання, бойового злагодження та належного оснащення. Тих, кого у зоні АТО замінять нові вояки, демобілізують, пообіцяв керівник Міноборони.

За словами міністра, лише після трьох хвиль мобілізації в Україні і повної ротації особового складу до навчальних центрів почнуть призов строковиків.

"Знову ж таки, коли у нас для цього буде матеріальна база  форма одягу, екіпірування, озброєння, техніка",  зазначив пан Полторак.

Відповідаючи на запитання, чи не очікує військове керівництво загострення ситуації на Донбасі весною, він сказав: "Ми повинні бути готовими до відбиття можливого нападу у будь-який час".

При цьому міністр зазначив, що тактика дій противника "на 90% нагадує терористичну діяльність".

Міністр визнав, що під час попередніх хвиль мобілізації військове керівництво (від початку проведення АТО в Україні вже четвертий міністр оборони) допускалося помилок. Через це виникли проблеми із забезпеченням вояків і їхньою підготовкою до зими.

"Це практично дуже складно зробити. Ми говоримо про цілу систему, а візьміть хоча б будь-яку сім'ю в Україні  вона повністю до зими не готова ніколи. Наприклад, ви хотіли замінити чоботи або шини на колесах, але у вас це не завжди виходило. Так само і в армії",  сказав він.

Степан Полторак зазначив, що така ситуація склалася через брак потужностей українських підприємств, незадовільну роботу відповідальних посадовців, проблеми із фінансуванням та законодавством.

"У міністерства було дуже багато дублюючих функцій і нормативної бази, яка не давала швидко ухвалювати рішення. Усе це у більшості вже подолано",  сказав міністр.

За його словами, людей, які "недостатньо працювали", притягли до відповідальної відповідальності або звільнили.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: