fbpx

"Дух Різдва": фільм про кохання, зраду і містичне перетворення у Франківську

Культура 17:59, 17.01, 2018

Відеомайстерня Franko film презентувала фільм Юрія Паливоди "Дух Різдва" про щасливу історію перевтілення і повернення у Франківську.

Інтерпретацію "Різдвяної пісні в прозі" Чарлза Діккенса придумав і зняв журналіст інтернет-видання КУРС, засновник відеомайстерні Franko film Юра Паливода. Він є сценаристом і режисером першого фільму майстерні. Фільм знятий як телевізійний, операторська робота – Віктор Симчич.

10 хвилин кіно вмістили п’ять головних сцен, кожна з яких є відносно автономною, але підсилює попередню і розгортає ідею. Юра Паливода історією про франківця Марка говорить, що наша родина є тим найважливішим стрижнем, що тримає наше життя і надає йому сенсу. І це не тільки той дух Різдва, який ми відчуваємо у час теперішніх свят.

Дух Різдва, за версією Franko film, – цілком реальний і намацальний, його можна зустріти, приміром, у ліфті, коли піднімаєшся у готель до коханки.  

 

Головний герой фільму Марк надто заклопотаний собою та кар'єрою, щоби приділяти увагу своїй сім'ї, цікавитися життям своїх підлеглих і перейматися їхніми родинами. Він успішний франківський бізнесмен – дім – повна чаша, дружина фінансово забезпечена, вирощує чоловікові сина і пояснює малому, що татко дуже багато працює.

Життя типового Марка змінюється, коли Дух Різдва переносить його в минуле і показує йому його майбутнє. На цвинтарі у Франківську головний герой хапається за голову. І отримує другий шанс – його він використовує ідеально, бо ж повертається до дружини і сина. Певно, невипадково цей момент супроводжує народний гурт "Пенсія", що недавно колядував Франківськом під патронатом Духа Святого і Сина Божого.

"Мені завжди подобалася історія Діккенса, але я завжди хотів зняти свою версію. Хотілося зняти його у Франківську, здається, це потрібно всім нам, і це хороша історія про те, як люди змінюються. Вірю, що люди можуть змінюватися, тому варто давати їм другий шанс", – каже Юра Паливода.

У фільмі задіяні актори Івано-Франківського обласного муздрамтеатру, "Нового театру", Обласного театру ляльок, діти з театральної школи "Жив був пес" і франківська "Пенсія". Наймолодший актор – восьмилітній Вітя Скринник – зіграв сина мажора Марка. В головних ролях актори драмтеатру Ігор Захарчук та Олексій Лейбюк.

Фільм "Дух Різдва", що ним дебютувала відеомайстерня Franko film, знімали впродовж грудня. Юра Паливода анонсує наступні роботи студії як художні фільми і соціальну рекламу. 

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: