fbpx

Експерт: Зговірливість Москви залежить від військового успіху Києва на сході України

Політика 11:26, 08.06, 2014

Фахівці з ліквідації кризових ситуацій вважають, що поширення зон впливу київської влади повинно здійснюватися в міру просування вглиб регіонів військових підрозділів з налагодженням повноцінного взаємозв'язку з місцевим населенням.

Багато залежить від того, в якому руслі буде запущена антитерористична операція у своїй наступній фазі. Є думка, що зговірливість кремлівського лідера перебуває в прямій залежності саме від військового успіху Києва. Про це в статті для ZN.UA пише директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

"Україна отримала нового главу держави, від якого, в першу чергу, чекають дозволу військового протистояння з Росією. Антитерористична операція у виснажених війною східних областях потребує нової, модернізованої версії. Звичайно, новообраний президент України добре розуміє, що завдання не вирішується тільки військовим шляхом. Але наполеонівську формулу "великі батальйони завжди праві" поки ніхто не відміняв. І Петро Порошенко, напевно, відчуває, що завдання не вирішується без військової складової – у рівнянні просто не буде вистачати цифр", – пише військовий експерт.

Бадрак зазначив, що те, що глава держави висловився за якнайшвидші перевибори в парламент і місцеві ради, прозоро натякнув на пакет мирних ініціатив, включаючи залучення до діалогу представників Сходу країни, безсумнівно, відображає надії багатьох українців.

Але багато залежить і від того, в якому руслі буде запущена антитерористична операція в своїй наступній фазі. Є думка, що зговірливість кремлівського лідера перебуває в прямій залежності саме від військового успіху Києва. А тому варто зіставити вихідні дані, адже жити і воювати "по-новому" країна повинна почати буквально з понеділка.

Фахівці з ліквідації кризових ситуацій вважають, що поширення зон впливу київської влади повинно здійснюватися в міру просування вглиб регіонів підрозділів ЗСУ, НГУ, МВС і СБУ – якраз з налагодженням повноцінного взаємозв'язку з місцевим населенням, здійсненням наборів в ряди нових підрозділів міліції. Але, в будь-якому випадку, без продуманих соціальних програм для східних регіонів їх буде лихоманити не менше двох років, вказують аналітики Міноборони України, які розробили спеціальний план ліквідації кризи при залученні іноземних фахівців.

Що стосується ліквідації озброєних бойовиків, то мова йде про ядра формувань, що складаються з кадрових розвідників-диверсантів РФ і прибулих з-за кордону озброєних найманців. Але всіх їх разом узятих не більше 20% складу так званого ополчення – збройних бандформувань, координованих Москвою.

"Що стосується "людей з українськими паспортами", які взялися за зброю, то, залишившись без підтримки Кремля, вони швидко змінять тактику. Частина з них покине Україну разом з бойовиками (ті, хто вже заплямував себе кров'ю і не має шансів повернутися до мирного життя тут, в Україні), але переважна більшість заспокоїться. Якщо, звичайно, оновлена київська влада зуміє паралельно АТО запропонувати адекватну соціальну програму", – підкреслив Бадрак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: