fbpx

Фахівець з вирощування бульби розповів, чому треба запастись картоплею

Суспільство 17:33, 07.09, 2018

Чи будуть українці з картоплею у цьому році та яких цін слід на неї очікувати, на фоні великого неврожаю бульби у Європі пояснює менеджер з технічного супроводу картопляних господарств ТОВ "Адама Україна" Олег Тарасенко.

Господарства, які використовували полив і які в тих умовах, коли були дощі, використовували засоби захисту, матимуть непоганий врожай – на рівні 40-45 тонн з гектара, а по окремих сортах картоплі – навіть до 50 з гектара, каже Тарасенко.

Однак через чергування великої спеки та вологи виникли проблеми з якістю картоплі – стався вторинний ріст, тобто формування бульби неправильної форми.

Крім цього, через перезволоження ґрунту відбулась задуха і окремі сорти картоплі, які були довго у землі, почали гнити зсередини. Тому зберігання картоплі протягом зими буде погане, констатує фахівець. 

Виробники, які не використовували полив, матимуть врожайність в основному на рівні 30-40 тонн з гектара, додає Агроньюз Олег Тарасенко. В приватних господарствах, за даними моніторингу агровиробників, ситуація ще гірша. Суть проблеми: спочатку була спека, поливу не було, потім пішли дощі – картопля рано згоріла і врожай не встиг накопичитися.

"Таким чином, на сьогодні у населення картоплі товарної як такої для продажу немає. І тому ціна на ринку (базар, – ред.) на неї на сьогодні тримається досить висока – на рівні 6 грн за кілограм. Оптова ціна трохи нижча – 3,7-4 гривні. При цьому якісна картопля має вищу ціну – 4,5 грн, і її ціна поволі підвищується. Прогнозуємо, що й далі оптові ціни також будуть рости", – зазначає спеціаліст.

рожай у цьому році ніби непоганий, але немає якості і немає тієї загальної кількості, яка була кілька років тому  площі, на яких вирощують картоплю, зменшилися в 2-2,5 рази. І тому виходить, що перевиробництва у цьому році немає. А навпаки, буде дефіцит через те, що картопля погано буде зберігатися. Це зараз ціна така низька, з весни ціна значно підвищиться, тому що картопля не збережеться, будуть великі втрати",  додає менеджер з картоплярства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: