fbpx

Із ув'язненими підлітками в тюрмі зустрілася франківська молодь

Суспільство 07:49, 05.02, 2019

Юнаки та дівчата, що входять до неформальних офісів Молодіжних Радників Поліцейських при училищах і коледжах міста, патрульні поліцейські, громадські активісти відвідали закриту Установу виконання покарань № 12, що на вулиці Коновальця в Івано-Франківську.

Будівлі цієї в’язниці понад 100 років. Колись у її підвалах виконували смертні вироки, аж поки не ввели у 1995 році мораторій на смертну кару. У підвалі є камери, але зараз вони служать тільки для господарських цілей. Згідно з новим законодавством, підвальні приміщення неприйнятні для тримання людей.

Засуджені (ті, що відбувають покарання згідно з рішенням суду) та ув’язнені (ті, хто ще чекає судового вироку) знаходяться на другому і третьому поверхах – за декількома замками. Тут утримуються засуджені до довічного позбавлення волі, дорослі чоловіки і жінки, а також неповнолітні. З останніми і мали зустріч візитери.

"Півроку наша молодь знайомилася з роботою поліції, а тепер ми показуємо їм, які можуть бути наслідки, якщо порушувати закон, – говорить представниця ГО "Молода Просвіта Прикарпаття" Євгенія Бардяк. – Очікуємо, що отриману інформацію вони передадуть своїм одноліткам".

Ув’язнені підлітки поділилися своїми думками. Сказали, що, тільки потрапивши за ґрати, почали розуміти ціну свободи. На запитання, чи можуть розказати свою історію як застереження для інших молодих людей, відповіли, що хотіли би, але поки не мають сили наважитися. Порекомендували одноліткам не гаяти часу на "дурниці".

Учень Івано-Франківського професійного будівельного ліцею Ярослав Хлопек висловив свої враження від цієї зустрічі. "Мене охопив мандраж. Боюся, аби самому десь не помилитися. Ці хлопці як і всі інші люди. Вони ще мають шанс виправитися", – виснував він.

Молодь, яка виходить з місць позбавлення волі, часто не може знайти себе у громаді, де є багато негативних стереотипів щодо них. Це сприяє повторним злочинам, вважає старша інспектор відділу зв’язків із громадськістю патрульної поліції області Олександра Бабецька.

Робота Молодіжних Радників Поліцейських передбачає попередження негативних явищ серед молоді та можливу адаптацію тих, хто віддав свій борг суспільству, відсидівши за злочин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: