fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Франківська організація, яка опікується дітками-аутистами, просить відмовитися від китайських ліхтариків і гелевих кульок

Франківська організація, яка опікується дітками-аутистами, просить відмовитися від китайських ліхтариків і гелевих кульок

Суспільство 16:31, 01.04, 2018

2 квітня, у Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму, громадська організація "Світанок" закликала франківців відмовитися від традиції запускати в небо блакитні і сині гелеві кулі і китайські ліхтарики.

"Останнім часом стали дуже популярні гелієві повітряні кулі і китайські ліхтарики. Їх люблять діти, ними прикрашають свята і корпоративні вечірки. І 2 квітня – не виняток. Щорічно в рамках святкування Всесвітнього дня поширення інформації про аутизм у всьому світі, серед іншого, склалася традиція запускати в небо блакитні і сині гелієві кулі і китайські ліхтарики. Це дуже красиво, романтично і символічно. Але думаємо ми, що трапляється з ними потім? Вони не відлітають у космос, а рано чи пізно падають десь поблизу – в ліси і поля, у водойми, в міське середовище, перетворюючи їх у звичайний смітник. Багато виробників стверджують, що матеріал, з якого робляться повітряні кулі, – це звичайний латекс, який розкладається не довше, ніж дубове листя.
Латекс розкладається, але не так швидко, як хотілося, бо в середньому близько 4 років, а термін розкладання капронових мотузок – близько 100 років. До того, як це станеться, використані кульки можуть стати смертельним кормом для диких тварин, а якщо вони потрапляють у водойми, то і для риб. Голодні птиці також проковтнуть або згодують їх пташенятам. А китайські ліхтарики можуть стати джерелом пожежі.
На нашу думку, яскраве короткострокове видовище не варте того збитку, який наноситься нашому середовищу проживання подібними акціями. Тому ГО "Світанок" не підтримує традиції і сподівається, що рано чи пізно вся культура людства зміниться і це зможе поліпшити екологічну ситуацію на планеті", – повідомили на своїй сторінці у Фейсбуці активісти ГО "Світанок".

До речі, завтра, у Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму, прийнято вдягатися у блакитне, з метою формування толерантності та підвищення рівня обізнаності про особливість людей з аутизмом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: