fbpx

Франківське видавництво оголосило передпродаж книжки "Блюз для божевільної дівчини" Вацлава Граб’є

Культура 15:54, 02.05, 2018

Івано-франківське видавництво "П'яний корабель" розпочинає передпродаж нової книжки, повного зібрання віршів українською мовою чеського поета-бітника Вацлава Граб’є "Блюз для божевільної дівчини".

Як зазначають у видавництві, прийом замовлень розпочинається сьогодні, 02 травня, і триватиме до 17 червня включно. Ціна видання за умовами передпродажу – 120 грн (повна ціна – 180 грн).

Щоб замовити книжку на умовах передпродажу, потрібно заповнити форму за посиланням >> та здійснити оплату на картку ПриватБанку, номер якої повідомлять листом після отримання заповненої форми.

Відправка замовлених примірників відбуватиметься орієнтовно після 25 червня. Точну дату повідомлять кожному покупцю індивідуально. Доставка здійснюватиметься Новою поштою за кошт клієнта. Для мешканців Івано-Франківська можлива доставка замовлення особисто.

ДОВІДКОВО:

Вацлав Граб’є – чеський поет і прозаїк, який за свої двадцять чотири роки встиг закінчити університет, відслужити в армії, одружитися й розлучитися, стати батьком сина, навчитися грати на скрипці, кларнеті й саксофоні і бути музикантом найвідоміших празьких джаз-клубів “Редута”, «Олімпік” та “Пігмаліон”. Він був однією з найяскравіших персон празького богемного життя початку і середини 60-х років, захоплювався Фіделем Кастро, працював бібліотекарем, учителем і журналістом, познайомився з Алленом Ґінзберґом під час візиту останнього до Праги в лютому 1965 року, а два тижні опісля, однієї березневої ночі, задихнувся газом на кухні квартири, в якій мешкав.

Поезія “графа блюзу”, як називають Вацлава Граб’є (тут слід зазначити, що чеською мовою “граб’є” означає “граф”), – це суміш шалу чорного джазу, сентиментальності епохи Відродження і центрально-східноєвропейських реалій. Це дивна любов до молодих дівчат, що живуть на вулицях Праги, до солдатів, що повертаються з війни, до дітей, що несуть прапори, до міцного алкоголю, чоловіків у барах, сиґаретного диму і музики. За його поезією можна вивчати мапу Праги, біль військових, життя в системі і те, як закохуватися в божевільних дівчат.

7 фактів про Вацлава Граб’є.

1. Вацлав Граб’є народився 13 червня 1940 року в місті Пржибрамі, але виріс в родинному будинку в селі Лоховіце. Батько, Ян Граб’є, був робітником на залізниці, а мати, Маґдалена (до заміжжя Калінова), була робітницею в сільському господарстві. Мав старшу сестру Ярмілу.

2. 1957 року закінчив школу в місті Горжовіце, де навчився грати на скрипці, кларнеті та саксофоні і створив з однокласниками диксібенд. Цього ж року поступає у Вищу педагогічну школу у Празі на спеціальність “Чеська мова та історія”.

3. Під час навчання у Празі протягом 1957–1961 років постійно грає у групі Dixie 24, а також бере участь в джем-сейшинах у клубах “Редута”, “Олімпік” та “Пігмаліон”. Живе в гуртожитку на вулиці Лазарській, потім орендує житло на Національному проспекті, але через деякий час знову повертається до гуртожитку. Пише курсову про творчість Антонія Сови. Взимку 1960 року знайомиться з майбутньою дружиною Ольгою.

4. 1961 року, після закінчення університету, йде до армії, звідки повертається в серпні 1963 року. В лютому 1962 року одружується на Ользі, а в серпні в них народжується син Ян. Після повернення з армії перестає грати в клубах і зосереджується на літературі. Орендує житло на вулиці Янській в районі Мала Страна. Готує до видання збірку “Блюз для божевільної дівчини”, де мало бути зібрано 12 віршів, які Вацлав Граб’є вважав найкращими. З листопада 1963 року до січня 1964 працює бібліотекарем в Празькій міській бібліотеці.

5. В березні 1964 року розлучається з Ольгою. Два місяці, травень і червень, працює вихователем в школі-інтернаті. Влітку починає співпрацювати з журналом Tvář і зобов’язується написати для них репортаж про автостоп. Отримує стипенію від Чеського літературного фонду і об’їжджає всю Чехословаччину автостопом. Також пише для журналу Tvář репортаж про Перший міжнародний джазовий фестиваль і про поетичну кав’ярню Viola, а в самому журналі починає працювати як репортер, член мистецької ради та випусковий редактор. Окрім цього, в жовтні починає працювати вчителем на заміні в початковій школі.

6. В лютому 1965 року до Праги приїжджає американськой поет Аллен Ґінзберґ, Вацлав Граб’є знайомиться з ним, бере в нього інтерв’ю і пише репортаж про виступ Ґінзберґа у кав’ярні Viola для журналу Divoké víno.

7. 5 березня 1965 року о третій годині ночі Вацлав Граб’є приходить додому, до свого помешкання на вулиці Янській, як звично, запалює газ на кухонній плиті, щоб обігріти хату, і лягає спати. Вранці його знаходять мертвим. Поліційне розслідування підтвердило, що поет помер в результаті витоку газу з плити. Вацлаву Граб’є було 24 роки.

Над виданням “Блюз для божевільної дівчини” працювали:

– перекладач Sofia Cheliak;
– художники Volodymyr Gavrysh і Maria Gavrysh;
– редактор перекладу Ірина Забіяка;
– редактор Ярослав Довган;
– коректор Alla Zhurava;
– дизайнер Denys Ovchar.

Книжка вийде за підтримки Міністерства культури Чеської Республіки та Чеський центр у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: