fbpx

Франківські хірурги вважають скандал із хабарем в ОКЛ "бездарною провокацією" проти колеги. ЗАЯВА

Здоров'я 18:30, 28.04, 2017

Івано-Франківський осередок Асоціації хірургів України виступив із заявою на захист завідувача відділом інвазивних методів діагностики та лікування обласної клінічної лікарні, якого правоохоронці затримали на отриманні хабара.

КУРС повідомляв, що 24 квітня завідувача відділення обласної лікарні правоохоронці затримали на хабарі у 4100 гривень. У таку суму медик оцінив проведення операції та видачу виписки про проходження лікування.

Одразу ж на захист затриманого на хабарі медика виступили колеги з ОКЛ. Вони оприлюднили заяву, в якій назвали затриманого медика патріотом, а отримані ним кошти на хабарем, а подякою. 

27 квітня працівники івано-франківських медзакладів вийшли на пікет під облдержадміністрацією, щоб привернути увагу громадськості до проблем лікарів в Україні.

Наводимо текст заяви Івано-Франківського осередку Асоціації хірургів України повністю:

"Наш колега завідувач відділом інвазивних методів діагностики та лікування ОКЛ відомий усім нам як виключно порядний і чесний професіонал, який врятував тисячі людських життів і завжди доброзичливо і співчутливо ставиться до пацієнтів. Постійно проявляє інтелігентне і гуманне відношення до хворих і до колег. За час його роботи на посаді завідувача відділу значно виріс рівень складності та діапазон хірургічних втручань. Сформовано колектив самостійно мислячих та грамотних хірургів, здатних вирішувати складні клінічні проблеми. У очолюваному ним підрозділі немає жодних корупційних та несправедливих стосунків і інтриг. Кожний підлеглий має право голосу і виконує роботу відповідно до кваліфікації. Панує атмосфера колегіальності і взаємодопомоги. В умовах недостатнього фінансування галузі колектив за власні кошти підтримує у робочому стані обладнання та інструментарій, санітарний стан приміщень, оновлює інвентар. У журналі відгуків і пропозицій відділу є численні подяки від пролікованих ним пацієнтів. Показники роботи відділу є одними з найкращих у порівнянні з аналогічними відділами інших областей України. Члени асоціації хірургів знають свого колегу як комунікабельну, співчутливу та доброзичливу людину, відвертого та щирого товариша, який готовий завжди допомогти і підтримати у складних професійних та життєвих ситуаціях. Сприймаємо його як зваженого, професійного і етичного лікаря, який не здатний на аморальні та протизаконні вчинки. Під час кривавих подій на Майдані він був активним волонтером, який, ризикуючи власним життям, рятував поранених. Впевнені, що звинувачення у свідомому здирництві з боку лікаря є або наклепом, або непорозумінням.

Водночас хочемо зауважити, що повідомлення у пресі щодо затримання завідувача відділення ОКЛ, які з’явилися у останні кілька днів, вказують на тенденційний та упереджений підхід до висвітлення даної події. Вже з офіційних повідомлень прес-служби правоохоронних органів видно, що робляться спроби прив’язати отримання винагороди за операцію до функцій посадової особи – завідувача відділення, який нібито не видавав виписку без виплати хабара. Вважаємо, що це спланована і бездарна провокація, адже будь-який лікар знає, що виписка є документом, який за визначенням не може бути використаний для вимагання хабара. Це не лікарняний листок і не заключення МСЕК. Це лише констатація факту лікування. Це документ, який можна отримати поштою, за зверненням до лікуючого лікаря чи до адміністрації лікарні. Завідувач відділу не може навіть теоретично заблокувати видачу виписки. Зрештою, хворий може просто залишити лікарню без виписки, адже одужанню це не заважає. Інформація про те, що виписка потрібна для оформлення інвалідності, є абсурдною, оскільки діагноз гострого холециститу, тим більше у 75 років, не є підставою для оформлення інвалідності.

Викликає обурення фактична ситуація: лікар надав допомогу, прооперував тяжку хвору з гострим холециститом, пацієнтка одужала, однак донька, забираючи маму з лікарні додому, кидає на стіл лікаря мічені купюри і приводить з собою правоохоронців. Хто постраждалий? Жінка, яка одужала після тяжкої хвороби, її донька, яка "вилікувала" маму за допомогою правоохоронців, чи, може, кваліфікований лікар, який зараз змушений відмиватися від несправедливих звинувачень.

Громадська спілка хірургів вимагає справедливого розгляду даної справи і просить громаду міста і області зрозуміти, що проблема не у протистоянні корупціонерів-лікарів і чесних громадян, а у цілеспрямованій провокації з метою заплямувати честь і гідність лікаря.

Голова правління, професор                                                                     М. Г. Шевчук              

Секретар, професор                                                                                    О. Л.Ткачук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: