fbpx

Франківській владі вказали на перепони, які вона ставить перед місцевим бізнесом

Суспільство 16:00, 25.05, 2016

До 200 днів роботи нової влади у Франківську відбувся круглий стіл за участю представників бізнесу і громадськості, на якому обговорили перспективи ведення бізнесу в обласному центрі.

Експерт МГЦ "Еталон", керівник проекту USAID "Впевнений бізнес – заможна громада" Наталія Кобильчак презентувала основні проблеми, які хвилюють представників місцевого бізнесу.

"Напередодні місцевих виборів 2015 року ми проводили деяку роботу, щоб зорієнтувати потенційних народних обранців на покращення ведення підприємницької діяльності в Івано-Франківську",  розповіла Наталія Кобильчак.

Зокрема, була сформована коаліція з представників громадських організацій, проводилася широка інформаційна кампанія, збиралися фокус-групи за участю бізнесу, проводилися круглі столи. Було визначено сім сфер регулювання, які перебувають у компетенції міської влади. Зокрема, міської ради, виконкому і міського голови. Це адміністративні послуги; торгівля, громадське харчування; містобудування та архітектура; земельні відносини, перевезення пасажирів; регуляторна діяльність та стимулювання розвитку бізнесу.

Найбільш проблемна сфера для бізнесу – це адміністративні послуги.

"Перелік документів щодо окремих дозволів та адмінпослуг є надто обтяжливим, і вимагається багато документів, які вже є у органів місцевого самоврядування, або ті документи, які не повинні витребовуватися,  розповіла Кобильчак.  Інша поширена проблема – це строки надання адміністративних послуг і невмотивовані відмови. Особливо цим грішить міська рада і виконавчий комітет. З року в рік підприємців змушують робити одне й те саме, щоб продовжувати підприємницьку діяльність".

У сфері торгівлі, ресторанного господарства, послуг громадського харчування підприємців, окрім отримання дозволів, турбує відсутність схеми розміщення тимчасових споруд, тому виникають проблеми з виносною торгівлею, літниками. Також підприємці скаржилися на монопольне становище центрального ринку.

Що стосується містобудування і будівництва, то місцеві підприємці прость затвердити генплан та провести інвентаризацію землі.

Нарікають представники бізнесу на пайову участь замовників будівництва та строки оренди об’єктів нерухомості.

"Коли є магазин чи склад, який буде стояти 20-30 років, то для чого кожні три роки повторно збирати документи, повторно проходити ці процедури і поновлювати договори оренди. Тобто є пропозиція на такі об’єкти укладати довгострокові договори оренди", – каже Наталія Кобильчак.

У сфері громадського перевезення опитані нарікають на перенасиченість транспорту та невпорядковану схему руху. Самі ж перевізники скаржаться на те, що їх міська влад заставляє вкладати кошти у якісь нововведення, відтак можуть витіснити з маршруту, а гроші не відшкодовують. Також без відшкодування вони безкоштовно перевозять пільговиків. Це нібито міська влада компенсувала тарифом чотири гривні.

Проблема регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування полягає у процесі підготовки тих рішень, які визначають правила ведення бізнесу. Підприємці нарікають на те, що зміни, які вносять до тих чи інших регуляторних актів, неможливо відслідкувати.

Загалом представники місцевого бізнесу хочуть стабільності та належної інформаційно-консультативної підтримки.

За словами організаторів круглого столу, цього року у Франківську розроблятимуть нову програму підтримки підприємництва. Отже, є нагода підбити проміжні підсумки роботи влади та закласти узгоджену позицію бізнесу в міські стратегічно-програмні документи. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: