fbpx

"Лікарі без кордонів" запросили франківських медиків на навчання до США та в найкращі клініки Пакистану

Суспільство 19:21, 28.09, 2018

Лікарі зі США, Пакистану та Великої Британії, які приїхали в складі делегації "Лікарі без кордонів" до Івано-Франківська, поділилися враженнями від роботи з франківськими колегами і запросили місцевих медиків на стажування в найкращі клініки Пакистану.

Приїзд до Івано-Франківська першої місії "Лікарів без кордонів" організував колишній медик зі США Ігор Драганчук. Він запросив з Америки, Англії і Пакистану спеціалістів з хірургії (кардіохірургії та травматології), офтальмології, стоматології, сімейної медицини та педіатрії кілька днів попрацювати в Івано-Франківську.

1

Місія працювала на базі Центральної міської клінічної лікарні Франківська.

Кожен спеціаліст за час перебування оглянув і проконсультував в середньому 10-15 пацієнтів. Були зауваження та рекомендації з лікування неврологічних і офтальмологічних хворих.

КУРС писав, що лікарі-хірурги місії оперували як консультанти з франківськими колегами. І навіть перейняли їхній досвід у кардіохірургії. 

"Обмінялися досвідом взаємно",  зазначив Петро Редько, хірург з Чикаго, спеціаліст з порушень і травм стопи. 

Провідні медики з Пакистану високо оцінили "машину здоров'я"  так вони назвали ЦМКЛ Івано-Франківська. Але побачили потребу в обміні спеціалістами. І пообіцяли самі ще не раз приїхати до Франківська, а також прийняти у себе колег з ЦМКЛ.

"Більшість відділів лікарні роблять роботу прекрасно. Але є ділянки, які потребують покращення. Ми із задоволенням включилися в те, щоби зробити роботу лікарні кращою. Домовилися з адміністрацією про навчання спеціалістів ЦМКЛ. Безплатно надаємо можливість, наприклад, технічним лаборантам приїхати до Пакистану на навчання і бути стільки, скільки потрібно. Ми готові заопікуватися ними",  каже представник однієї з найкращих клінік Пакистану, яка відома рівнем допомоги на світовому рівні, лікар Мурат Алі.

Головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк підтвердив, що є домовленість з місією "Лікарів без кордонів" про те, що співпраця буде тривати. Візит наступної місії запланували на 2019 рік. Окрім того, деякі спеціалісти з місії теперішньої виявили бажання у приватному порядку продовжувати співпрацю  як по лінії оглядів і консультацій, так і з наданням технічної допомоги лікарні. 

Відомий американський педіатр Ігор Мельничук, дитячий генетик та імунолог з Чикаго, два дні працював в одному з відділів Обласної дитячої лікарні.

"Побачив, що є потреба подальшої роботи, бо є запущені патології",  відгукнувся фахівець.

2

Наступної весни, попередньо в березні, Ігор Мельничук планує ще раз навідатися до Франківська. На цей раз його візит буде підготовленим, запевнив Тарас Масляк. Також будуть готуватися до наступного візиту місії іноземних лікарів. На прийом до "Лікарів без кордонів" запросять зголошуватися заздалегідь, відповідальна за це контактна особа буде реєструвати хворих і спрямовувати до потрібних спеціалістів. Відтак на час приїзду місії лікарі вже будуть ознайомлені з історіями хвороби пацієнтів. 

Ігор Мельничук також запросив дитячих лікарів зголошуватися на навчання в Чикаго. Українська медична діаспора подбає про колег, пообіцяв він.  

Фахівці з сімейної медицини з Великобританії на зустрічі з прикарпатськими колегами відзначили гостинність і високий рівень організації місії. Вони прочитали лекцію зі специфіки надання допомоги сімейним лікарем в контексті світового досвіду. 

"Я вперше в Україні. Ми були заряджені багато розповісти, передати колегам. На зустрічі, яка відбулася, переконалися, що рівень українських лікарів тут є високий. Дуже висока є їхня зацікавленість у нових знаннях",  поділилася враженнями Соня Салім, сімейний лікар з Лондона. 

Загалом місія "Лікарів без кордонів" складалася з 22 лікарів. Працювали вони не тільки у міській лікарні, в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні та консультативній поліклініці, у міській психіатричній лікарні та стоматологічній клініці. Провели 11 спільних операцій. 

"Я дуже хочу сюди повернутися ще. Бо такої гостинності, як в Україні, ви не побачите в іншій країні", – додала лікар "без кордонів" із Лондона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: