fbpx

Франківський архітектор пропонує відновити вежі на старих будівлях Франківська

Суспільство 09:20, 26.12, 2016

Чи можливо повернути Івано-Франківську його родзинку – вежі на будівлях в центральній частині міста?

Доцент кафедри архітектури і дизайну Університету Короля Данила Зеновій Соколовський розповідає: 

"Колись наше місто називалося "містом веж", адже існувала тенденція: кожен кутовий будинок повинен мати логічне завершення – вежу. Якщо подивитися на радянські будинки, вони, як люди без голови, не мають завершення. А колись усі власники помешкань старалися, щоб будинок ставав прикрасою міста і гарно виглядав".

Вежі на старих будівлях Івано-Франківська внаслідок пожеж, вітрів і людського недбальства є втраченими, сьогодні на їхньому місці плоскі дахи.

"Зараз відбувається ремонт будівлі готелю "Дністер". Колись на цьому будинку була вежа. Ремонт проводять дуже добре, фахово, але чому б одразу не відновити вежу? Ми маємо навіть відповідні робочі креслення. Прекрасна вежа була на камениці Гаусвальда, на розі вулиць Вітовського і Незалежності. Як би вона гарно виглядала, якби її відновити! Те саме можна сказати про вежу на даху колишнього будинку офіцерів…" – пропонує Зеновій Соколовський.

За його підрахунками, такий проект не стане надто складним для міста. Приблизна вартість відновлення однієї вежі становить 15-20 тисяч гривень.

Нагадаємо, проектні ідеї відновлення веж, над якими автор працював спільно зі своїми студентами, у квітні цього року були представлені на виставці в Музеї мистецтв Прикарпаття.

Краєзнавці та історики знають, як виглядала кожна вежа, тому при бажанні можна відновити історичний вигляд багатьох старих будинків. І тоді Івано-Франківськ знову можна буде назвати "містом веж".

КУРС писав, що у вересні 2015 року франківці в соцмережах розпочали ініціативу з відновлення вежі-бельведеру на готелі "Дністер".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: