fbpx

У Франківську Порошенко розповів про "три фронти боротьби" і надав драмтеатру статус національного

Культура 17:19, 18.02, 2019

Про це сьогодні під час візиту до Івано-Франківська заявив Президент України Петро Порошенко. Він також говорив про українську армію, про міжнародні відносини України та її економічне становище.

Зустріч з громадою у Франківському драмтеатрі розпочалася з Гімну України.

Петро Порошенко розпочав промову зі спогадів 5-річної давності та про події Революції Гідності. Він нагадав імена прикарпатців, які полягли на Майдані. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

"Наші думки будуть завжди повертатись в найгірші дні Революції Гідності, коли загинули герої України, – сказав Президент. – На кожному з нас лежить великий хрест відповідальності. Щоб їх загибель була не дарма. Сьогодні боронимо Україну від російської агресії. Захищаємо наше право бути українцями".

Порошенко перейшов до теми війни на сході України та зміцнення української армії. Він зауважив, що наші військові звільнили 2/3 Донбасу, зупинили агресора. Сьогодні армія вже навчена, натренована, досвідчена та патріотична.

"Це одна із найбоєздатніших армій Європи, яка не лише запроваджує стандарти НАТО. Спершу ми хотіли навчатися. А тепер до нас приїжджають вчитися воювати, а якщо бути відвертими – вбивати росіян… Але ми цього не хочемо. Ми лиш хочемо звільнити нашу землю", – сказав Петро Порошенко.

Він зазначив, що боротьба триває і в політичному аспекті, і на міжнародній арені, де Україна отримує підтримку провідних країн світу. Вступ до ЄС і НАТО є гарантією збереження життя українського народу.

Порошенко анонсував, що завтра в Маріїнському палаці відбудеться зустріч із Дональдом Туском і у Верховній Раді Глава держави підпише зміни до Конституції, які підтримали депутати і які регламентують, що євроінтеграція та курс на НАТО – це стратегія України, яка зумовить її подальший рух.

Згодом перейшов до економічного становища країни. За останні 7 років вдалося підвищити рівень ВВП на особу. Важливо, щоб ці зміни були відчутні і пенсіонерам, і представникам творчої інтелігенції. 

За словами президента, завдяки розмитненню автомобілів на іноземній реєстрації до бюджету надійшло 11 мільярдів 380 мільйонів гривень, попри те, що спершу був чималий спротив і очікування були на рівні одного мільярда гривень. Він зауважив, що ці кошти будуть спрямовані першочергово на підвищення пенсій. 

Порошенко виокремив три основні фронти боротьби на сьогодні: підтримка армії, боротьба з бідністю, збереження духовності та культури.

Він також зауважив, що раніше в нас був фронт, коли Росія знищувала українську культуру. Але сьогодні ситуація змінюється.

"Це був фронт з тисячами жертв і нереалізованих талантів. До того як прийти на танках, рускій мір прийшов до нас по телебаченню, радіо, у газетах, журналах, книжках, у попсових пісеньках. І ми це спостерігали. Тепер все змінилось. Включіть українське радіо – почуєте українську мову і пісню. Те саме на телебаченні", – зазначив Порошенко.

Він відзначив зміни, які трапились за останні роки у культурній сфері і викликають інтерес в громадян, які підтримують українське кіно, читають книжки вітчизняних авторів. 

"Достойним внеском в українську культуру є внесок франківського театру і Ростислава Держипільського (директор драмтеатру,  КУРС)",  відзначив Порошенко.

Президент наголосив, що візитною карткою театру стала вистава "Нація" за твором Марії Матіос. Він подякував театру, що показав цю виставу на Сході. До слова запросив авторку твору.

1

"Політики не випереджають митців і філософів, але вони іноді до них прислухаються. Франківський театр почав перший в Україні і вже 10 років займається вихованням нації. Дякую тобі за це, Ростиславе!"  зазначила Марія Матіос.

Вона попросила, щоб Президент посприяв тому, щоб Франківський драмтеатр міг повезти на Схід вистави патріотичного спрямування. 

"Ми вважаємо за гордість і честь бути і виступати перед нашими воїнами. Але не треба і уникати великих залів",  доповнив Президент. 

Він додав, що прийняв рішення Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Івана Франка надати статус "національний".

"Я дякую вам за мистецтво, що надихає до любові до України",  додав Порошенко та підписав відповідний Указ.

Директор драмтеатру Ростислав Держипільський подякував усім працівникам театру, які творили його історію десятиріччями. Подякував і нинішньому акторському складу та глядачам. 

"Наш театр завжди відрізнявся націоналістичною спрямованістю,  сказав Держипільський.  Я переконаний, що завжди театр і культура йде попереду".  

2

Зазначимо, театр протягом останніх 10 років в Україні та за кордоном має значні досягнення. Актори Франківського драмтеатру часто знімаються у фільмах та беруть участь у всеукраїнських театральних проектах. Також театр співпрацює з найкращими колективами Європи. 

Як писав КУРС, у червні минулого року депутати Івано-Франківської обласної ради підтримали звернення щодо надання Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Івана Франка статусу "національний".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: