fbpx

Франківський студент у токійській компанії "Honda" розробляв програми для "розумного дому"

Суспільство 19:10, 28.04, 2016

Впродовж чотирьох місяців студент 4 курсу Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Юрій Васильків проходив стажування у науково-дослідницькому інституті компанії "Honda" в Токіо.

Юрій Васильків навчається в Інституті інженерної механіки на кафедрі комп’ютеризованого машинобудівного виробництва. Додатково студіює англійську і програмування. В токійський інститут, яким зацікавився в інтернеті, надіслав своє резюме й мотиваційний лист – у ньому виклав, чому хоче навчатися за кордоном. Та пройшов інтерв’ю по Skype.

"Компанія "Honda" має окремий бюджет, розроблений спеціально для цієї Student Internship Program. Для кожного студента виділяють приблизно $3000 на місяць. Цієї суми повністю достатньо, щоб забезпечити проживання, харчування та витрати на подорожі. Мені взагалі не довелось витрачати додаткових коштів", – розповів студент.

Під час стажування Юрій втілював свої ідеї у проект "розумного дому". За його словами, японські науковці активно працюють у цій темі.

"Проект полягає в тому, щоби в майбутньому система вивчала мешканців дому, підлаштовуючись під їхні звички і вподобання. Та робила побут максимально зручним",  пояснив він.

Юрій Васильків розробив алгоритм, за яким електронна система забезпечення дому обирала улюблену для людини музику, орієнтуючись на її уподобання. А також запропонував, щоби система черпала інформацію про людину, використовуючи її дівайси – смартфони, планшети тощо.

"Результатом моєї поїздки є отримання надзвичайно хорошого та багатого досвіду. Прекрасне доповнення до резюме, чудова характеристика від керівників цього закладу та співавторство в декількох міжнародних наукових публікаціях, практичне застосування та покращення рівня англійської мови, а також знайомство з такою таємничою та екзотичною мовою та культурою як японська",  з такими враженнями студент повернувся додому у Франківськ.

Перш ніж їхати за кордон, радить Юрій, варто все ж вивчити мову тієї країни, де навчатимешся чи стажуватимешся, – хоча б на побутовому рівні. У великих міжнародних компаніях спілкуються англійською, але поза тим без знання місцевої мови вирішувати проблеми побуту доволі складно.

Юрій Васильків  єдиний українець, котрому пощастило пройти відбір на "Honda". Окрім нього, були претенденти з інших країн світу.

"Стажування в Азії – це унікальний випадок для нашого навчального закладу зокрема та України загалом,  прокоментував проректор з науково-педагогічної  роботи університету Олег Мандрик. – Ми дуже радіємо, що Юрій зміг там себе реалізувати і підтвердити статус-кво українців. Дуже хочемо, щоби в майбутньому університет міг офіційно співпрацювати з інститутом компанії "Honda", що цілком реально".

За словами проректора, пише газета Галичина, студенти вишу мають можливість проходити практику за кордоном, переважно в Європі – у Польщі, Румунії, Угорщині, Чехії, Німеччині. Кілька років тому студенти Нафти й газу стажувалися в Канаді.

Юрій Васильків переконаний, що для студентів, які хочуть розвиватися, відкрита будь-яка країна світу. Потрібно лише наполегливо стукати в двері. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: