fbpx

Франківці проігнорували дискусію про сучасне мистецтво. ФОТО

Культура 18:15, 07.09, 2018

Нещодавно у Луцьку на базі старого заводу відкрили Музей сучасного українського мистецтва Корсаків. На відкритті побували митці з Івано-Франківська Анатолій Звіжинський, Ігор Панчишин та Анатолій Пастушенко. Своїми враженнями та баченням сучасного мистецтва вони вирішили поділитися на базі Музею мистецтв Прикарпаття.

На дискусію прийшло лише кілька людей – місцевих митців, чиновників чи громаду розмова про сучасне мистецтво не зацікавила.  

Ігор Панчишин переконаний, що людей, на превеликий жаль, цікавить більше політика, аніж культура. Вже близько 30 років в Івано-Франківську виникають перешкоди для розвитку сучасного мистецтва, щоразу інші.

"На перший погляд, в нас більше зацікавлені політикою. Міняється влада, міняються кабінети, міняються вектори в політиці, а саму культуру і музейну справу завжди відкладають на потім", – зазначив Панчишин.

Приклад у Луцьку може бути зразком для інших міст України. Однак це приватна ініціатива, на створення якої пішло чотири роки. Державної підтримки у музейній галузі бракує.

"Ініціатори музею мають амбітні цілі – вони хочуть, щоб цей музей став культурним осередком Луцька, але я думаю, що він може стати осередком й цілої України, адже подібного ніде немає", – зауважив Анатолій Пастушенко.

За словами директора галереї ЧЕЧ Анатолія Звіжинського, візит до колег з Луцька був логічним кроком у співпраці. Адже у колекції Музею сучасного українського мистецтва Корсаків є роботи десятка франківських митців: Сергія Григоряна, Ігоря Панчишина, Парфьона, Ростислава Котерліна, Мирослава Короля та інших.

"Там фантастичний, величезний, красивий простір на колишній паперовій фабриці, переобладнаній під експозиції. Ми поїхали переймати досвід", – розповів Звіжинський.

За його словами, в Івано-Франківську попит на сучасне мистецтво є, адже протягом останніх кількох років у місті працює Центр сучасного мистецтва, відкрилися галерея ЧЕЧ та Асортиментна кімната. У місті вже кілька років проходить фестиваль сучасного мистецтва "Porto Franko". Однак великого музейного простору місту таки бракує.

"Будь-яке місто може мріяти про такий музейний простір, як у Луцьку. І він ще там у процесі розбудови. Наступного року його площі планують розширити, а колекції поповнити ще на 800 робіт. Це тільки початок", – сказав Звіжинський.

В Івано-Франківську, до прикладу, з часів бієнале "Імпреза", яка проходила у 90-х роках, роботи митців зберігаються у фонді Музею мистецтв Прикарпаття.

"Частину робіт цього літа ми показали у Мистецькому Арсеналі. Періодично вони час від часу показуються, але рідко хто їх бачить. Все-таки є база для того, щоб зробити музей сучасного мистецтва, залишається знайти приміщення і тих, хто би взяв на себе відповідальність за це все",  пояснив Звіжинський.

 

Довідково:

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків знаходиться у місті Луцьку, на території Культурно-розважального центру "Адреналін Сіті". Урочисте відкриття відбулось 24 серпня 2018 року.

Музей Корсаків створений з метою розвитку духовності нації, пропагування українського мистецтва у світі шляхом презентації яскравих творчих здобутків художньої культури XX століття, знайомства відвідувачів з сучасним мистецтвом через авторські проекти, інсталяції, перформанси.
Фундатором та натхненником створення першого в Україні світового рівня музею сучасного українського мистецтва стала родина Корсаків.

Загальна площа першої черги музейного комплексу становить близько 5000 кв. м і містить низку виставкових залів. Площа постійної експозиції займає 3000 кв. м.

У музеї представлено роботи понад 100 видатних митців (більш як 800 арт-об’єктів). Живопис, графіка, скульптура, інсталяція, відеоарт – тут зібрана колекція творів мистецтва найкращих українських авторів ХХ– ХХІ століть.

Ідейним початком створення приватного музею стала Галерея сучасного мистецтва "Арт-кафедра", яка відкрилась у квітні 2014 року і за час своєї роботи провела десятки виставок, культурно-мистецьких суаре, творчих конкурсів. У 2016 році Галерея виступила організатором мистецького форуму “estArt Forum UA" та співорганізатором фестивалю сучасного урбаністичного мистецтва "ПоліхромА".

У липні 2018 року відкрито Художньо-меморіальний музей Миколи Кумановського, який став структурним підрозділом Музею.

Широка програма виставкової, освітньої, наукової-дослідницької та видавничої діяльності, яку проводить Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, відображає актуальні процеси в українській культурі та відкриває можливості для публічного діалогу і створення нових творів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: