fbpx

Франківців запрошують на показ фільму про Голодомор

Наша історія 13:29, 23.11, 2017

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Івано-Франківську відбудеться публічний показ фільму "Голодомор 32-33 років на Луганщині. Закляття безпам’ятства".

У показі беруть участь автори картини, переселенці з Луганська – громадська активістка Ірина Магрицька та заслужений журналіст України Олександр Крамаренко.

В Івано-Франківську перегляд відбудеться 24 листопада о 15.30 у Музеї мистецтв Прикарпаття (обласний художній музей), що на пл. А. Шептицького, 8. Вхід вільний.

Кінострічка розповідає про голодні роки, пережиті жителями Луганщини. Фільм став своєрідним підсумком багаторічної дослідницької роботи Ірини Магрицької над темою Голодомору. Разом із колегами-однодумцями вона відвідала близько трьохсот сіл Слобожанщини. Зібрані свідчення стали основою книги, а відеозаписи – основою фільму. Кінокартина здобула схвальні відгуки від Українського інституту національної пам'яті та Асоціації дослідників голодоморів в Україні.

Показ організувала Українська Галицька Партія. Окрім Івано-Франківська, фільм покажуть у Рогатині, Городенці, Яремчі, Болехові, Галичі, Косові.

Довідка:

Ірина Магрицька – громадська діячка, дослідниця, педагог із Луганська. Через активну проукраїнську позицію потрапила до "розстрільних" списків ЛНР і змушена була покинути домівку. Оселилась в Івано-Франківську, зараз викладає на кафедрі філології Національного університету нафти і газу. Нещодавно приєдналась до команди Української Галицької Партії. Головною працею свого життя вважає книгу "Врятована пам’ять. Голодомор на Луганщині. Свідчення очевидців" та знятий на цю тему документально-публіцистичний фільм "Закляття безпам’ятства". Опублікувала багато книг і статей, присвячених етнографії, діалектології, захисту державної мови та розвінчанню радянських міфів. Свого часу отримала від президента Віктора Ющенка орден княгині Ольги за дослідження теми Голодомору. В Луганську очолювала філію Асоціації дослідників голодоморів в Україні, створила осередок "Просвіти" у Східноукраїнському національному університеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: