fbpx

"Фронтовий вертеп" повернувся до Франківська

Суспільство 19:21, 14.01, 2015

До Франківська із зони бойових дій повернувся "Фронтовий вертеп" – із прапором, підписаним бійцями всіх частин та блокпостів, де колядували волонтери.

Просто біля автобуса для рідних і франківців, які зійшлися зустрічати "Фронтовий вертеп", його учасники виконали Різдвяну колядку і всі разом заспівали гімн України і розгорнули стяг.

"Ми проїхали чотири тисячі кілометрів від Харкова до Маріуполя, весь фронт на Луганщині і Донеччині. Цей прапор пройшов із нами всю зону війни. Його підписували всі бійці, з якими ми спілкувалися, – у всіх частинах, підрозділах, на всіх блокпостах, де побували, від харківського госпіталю до крайнього маріупольського блокпосту. Були у бійців 80-ї аеромобільної бригади, виступали в батальйонах "Айдар" і "Кривбас", на блокпостах 12-ї та 24-ї бригад, у міліцейських підрозділах. Колядували у наших франківців з батальйону МВС, у спецпідрозділах. Ця поїздка залишила неймовірні враження", – розповів Юрій Лоп’янецький, координатор "Самооборони" Івано-Франківська.

За словами організатора групи волонтерів, які об'єдналися у "Фронтовий вертеп", Христини Юрків, вертеп виступав у другому і третьому колах війни. На передову потрапили тільки представники "Самооборони", які відвезли бійцям допомогу. 

"У нас була місія поїхати до наших бійців і піднести їм дух. Теперішні сльози на моїх очах – це радість від того, що вдалося. Не можу передати словами, що ми прежили і з якими емоціями повернулися,  каже Христина-ангел.  Це треба обійняти бійця, щоби зрозуміти, що він переживає. Ніхто, хто там не був, навіть не поспівчуває істинно, запевняю вас. Споглядаючи війну на екранах телевізорів, просто неможливо її осягнути. Один хлопчина в танковому батальйоні мене так вразив – от я його обіймаю, а в нього сереце гатить, аж грудну клітку розриває. І я просто заплакала. І дивлюся  він плаче". 

Христина Юрків подякувала всім, хто допоміг статися цій поїздці. "Але найбільше я дякую їм, хлопцям, які там",  підкреслила вона.

Треба дякувати половині України, яка нам у цій поїздці допомагала, відзначив Юрій Лоп'янецький. Знайшлися добрі люди, які надавали транспорт, коли ламався чи не заводився той, на якому їхали франківці. Навіть автобуси знімали з рейсів. "На морозі техніка не заводилася. Ми міняли маршрут задля безпеки. Погодні умови були екстремальні – на Різдво мінус 28 градусів. Виступати в такий мороз на блокпостах  це теба віддати належне нашим артистам, нашим волонтерам. Це мужні люди. Під час одного з наших виступів їхали хлопці з бойового завдання на чотирьох бетеерах і зупинилися, щоби послухали виступ вертепу – це зворушує",  не стримував емоцій самооборонівець. 

"Було таке відчуття, що коли ми туди приїхали, нас щось узяло і стиснуло за серце. І тільки вчора, коли ми проїхали останній блокпост в зоні війти, то відпустило. Є там щось таке, що тримає за серце  дуже жорстко стискає", – сказала Христина Юрків. 

"Фронтовий вертеп-2015" перебував у зоні війни з 4 до 14 січня. Волонтери розділили з нашими військовими смак куті й святковий настрій Різдва, радісну вістку колядок, передали їм від наших краян теплі подарунки, листи дітей та відеозвернення.

Більшість дійових осіб вертепу  семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата, УГКЦ. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: