fbpx

"Гірська жінка: на війні": у Франківську показали стрічку про зухвалу екоактивістку. ВІДЕО

Культура 15:35, 10.08, 2018

Сьогодні в Івано-Франківську у Театрі кіно “Люм’єр” відбувся допрем’єрний показ української трагікомедії "Гірська жінка: на війні" режисера Бенедикта Ерлінґссона.

Перед стрічкою з журналістами поспілкувалися голова Держкіно України Пилип Іллєнко, генеральний продюсер стрічки Сергій Лавренюк та представники Франківської кінокомісії.

За сюжетом фільму головна героїня, 50-річна Хатла, живе тихим життям – однак за образом самотньої диригентки хору ховається зухвала екоактивістка. Під псевдонімом "Горянка" жінка веде одиночну війну з місцевим алюмінієвим заводом. Вона ризикує всім, щоб захистити природу ісландських передгір'їв, – але ситуація змінюється, коли в її житті з'являється дівчинка-сирота з України.

"Сподіваємось, що глядач знайде відповіді на багато питань. Вважаю, що основну оцінку дадуть саме глядачі. Ми хотіли створити фільм для них", – зазначив Сергій Лавренюк.

Світова прем'єра стрічки Бенедикта Ерлінґссона пройшла в рамках "Тижня критики" Каннського кінофестивалю, де фільм отримав три премії: авторську нагороду Prix SACD за музику, глядацький приз Prix du Public та єдину державну премію фестивалю – Grand Rail d'Or, символічну нагороду від асоціації залізничників-кінематографістів. 

Також фільм удостоївся призу від асоціації Cinécole – Coup de Coeur, який присуджується викладачами та студентами французьких вишів одному з 11 фільмів програми Каннського кінофестивалю. 

В Україні "Гірська жінка: на війні" став фільмом відкриття Одеського кінофестивалю.

Картина створена в копродукції України, Франції, Ісландії, за підтримки Держкіно України. З українського боку виробництво фільму здійснювала компанія Solar Media Entertainment. Бюджет фільму склав 3,183 млн євро. 

"Важливою частиною нашої роботи є підтримка фільмів спільного виробництва, які ми створюємо з колегами з Європи. Є така практика, що багато фільмів знімається двома країнами. Цей фільм вдалий приклад копродукціі. Над фільмом працювала знімальна група з України, і частина епізодів знімались в Україні. Наша фінансова частка 11%",  поділився Пилип Іллєнко.

В український прокат картина вийде 16 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: