fbpx

Глава УГКЦ публічно підтримав спільне з усіма християнами святкування Різдва і Великодня

Суспільство 17:51, 25.12, 2017

У черговому ефірі інтерактивної програми "Відкрита Церква" на "Живому ТБ" Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, висловив думки з приводу святкування Різдва за григоріанським календарем.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Як зазначив Блаженніший Святослав, ми всі повинні рухатися в напрямку до єднання всіх християн. Спільне святкування Різдва чи Пасхи є символічним питанням того, наскільки християни всього світу сьогодні об’єднані. Ми бачимо, що до цієї єдності нам потрібно ще довго прямувати, для неї працювати, її прагнути.

  • Немає двох святкувань Різдва, а є дві дати святкування.
  • Моє бажання – святкувати разом і Різдво, і Пасху, і можливо, жити одним духовним ритмом літургійного року, незалежно від того, до якої обрядової традиції ми належимо.
  • Непросто встановити одну дату святкування Різдва, бо це дуже делікатна справа, пов’язана із зміною календаря. Змінюючи дату святкування Різдва, ми повинні змінювати весь календар, а з ним  інші нерухомі свята.
  • У зв’язку з новою можливістю, наданою нам ВРУ (25 грудня  вихідний день), ми поки не бачимо можливості зміни календаря. Ми святкуватимемо Різдво 7 січня разом із нашими православними братами, яке є 25 грудня за юліанським календарем.
  • Ми вітали це рішення ВРУ, бо воно надало можливість святкувати Різдво багатьом християнам України, які дотримуються григоріанського календаря. Є багато протестантських спільнот, які святкують Різдво 25 грудня і, звичайно, наші брати із РКЦ. Вони повинні почуватися належно шанованими в Українській Державі.
  • Дата, коли ми разом святкуватимемо Різдво, залежить не від ієрархії, а насамперед від людей. Якщо ми відчуємо, що питання зміни календаря не розділятиме між собою людей, а навпаки, об’єднуватиме, то, очевидно, завдяки цьому руху знизу ми зможемо дійти до видимого спільного святкування Різдва.
  • Молімося, працюймо! Я вірю в те, що християни будуть єдиними і Різдво та Пасху святкуватимуть разом. Однак над цим потрібно серйозно працювати.

Нагадаємо, 22 грудня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав село Крихівці під Івано-Франківськом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: