fbpx

Громада села Розтоки Косівського району висловилася за будівництво міні-ГЕС на Черемоші

Суспільство 09:59, 09.02, 2015

Учора в селі Розтоки відбулося громадське обговорення проекту будівництва міні-ГЕС на Черемоші.

Участь в обговоренні взяли понад півсотні мешканців села, представники компанії "Косівгідроенерго", активісти-екологи. 

Громада вирішила дозволити будівництво міні-гідроелектростанції. Цікаво, що зі зборів намагалися прогнати косівських журналістів з інтернет-телебачення "Дримба ТВ". 

"Збори селян з міркувань, що у них буде краще "світло" і не будуть горіти холодильники, і за Австрії були кляузи, проголосували "за" будівництво ГЕС в с. Розтоки. Представник фірми, яка будує ГЕС, депутат районної ради, "регіонал". А ще селяни прийняли рішення, що їхній голова не може бути призваний в АТО, і проголосували за те, що вони його не пускають)

Але голова сказав, що поїде в АТО бусом з продуктами… І сказав, що продукти можна зносити до магазину))) А власник магазину ледве не побив журналістку, яка висвітлювала цю подію)) Коротше, таке собі маленьке "16 січня" в Розтоках)) чи то "Розтіцька народна республіка", – написав у Фейсбук журналіст з Косова Тарас Пасимок

Як повідомляв КУРС, міні-ГЕС на Черемоші поблизу села Розтоки Косівського району планує будувати ТОВ "Косівгідроенерго".

Згідно з проектом, міні-ГЕС потужністю 3420 кВт вироблятиме 13,48 млн кВт на рік. Станція розташується на ділянці площею 0.06 га. Висота греблі складе 3,5 м. 

Інвестори запевняють, що на довкілля міні-ГЕС не вплине жодним чином. 

Засновниками ТОВ "Косівгідроенерго" є Володимир Дубей, Роман Артеменко і Юрій Ветряков. Фірма зареєстрована в Косові. Статутний капітал товариства – 2 млн грн. 

Нагадаємо також, що в жовтні минулого року народний депутат Олександр Бригинець повідомляв про факти погроз активістам і мешканцям Розтоків, які виступали проти будівництва міні-ГЕС. 

"Активістам села Розтоки на межі Косівського району Івано-Франківщини та Путильського району Чернівецької області, які борються проти спорудження ГЕС на річці Черемош, погрожують "забрати родичів в АТО" та "спалити хату". Будівництво ГЕС в Карпатах давно викликає численні протести місцевого населення. Не стало винятком і село Розтоки Косівського району, оскільки будівництво ГЕС призведе до вкрай негативних екологічних наслідків. Представники ініціативної групи села зібрали біля 200 підписів проти будівництво ГЕС. Для такого невеличкого села 200 підписів – чимала цифра",  писав нардеп і обіцяв особисто контролювати ситуацію.

Як неодноразово писав КУРС, будівництво міні-ГЕС на карпатських річках завдало суттєвої шкоди і їхнім біосистемам, і рекреаційному потенціалу територій. Крім того, будівництво малих ГЕС на Білому та Чорному Черемоші у Верховинському районі велося з численними порушеннями і без згоди громадськості. Недавно громади сіл Верховинщини виходили на пікети проти будівництва міні-ГЕС. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: