fbpx

Гуцульський хрест-фігуру відновили на березі Чорного Черемошу. ФОТО

Суспільство 16:33, 05.07, 2017

У Верховині урочисто відкрили і освятили історичний хрест, що його в 1944 році знесли радянські військові.

У столиці Гуцульщини Верховині освятили пам’ятний хрест-фігуру, який за зразком давнього відтворили місцеві майстри.

Традиція встановлювати дерев’яні хрести-фігури на перехресті доріг, на гірських плаях, на краю сіл існує з давніх-давен на Гуцульщині. Вважається, що хрест – один із найдавніших символів на землі – має особливу магічну силу. Такий хрест на початку ХХ століття встановили у центральній частині Жаб'я  Слупійки, на березі Чорного Черемошу.  

Навесні 1944 року з приходом у гори радянських військ хрест знищили. З того часу минуло 73 роки. Хрест відновили і встановили на тому самому історичному місці.

1

Відкриття хреста-фігури пройшло урочисто. Священики, виголосивши молитву до Господа, освятили хрест, який відтепер стане однією із сакральних окрас центральної частини столиці Гуцульщини Верховини та її духовним оберегом.

Після чого на оновленій, відреставрованій центральній площі Верховини провели народне віче і концерт, інформує прес-служба РДА.

Мер Верховини Василь Мицканюк подякував міській громаді та гуцульським майстрам, які виготовили пам’ятний хрест і відреставрували центральну площу у райцентрі. За особистий внесок у відновленні гуцульської спадщини – історичного хреста-фігури, примноження та популяризацію Гуцульського краю гуцульських умільців нагородили грамотами.

Фото – Світлана Копитко-Ілійчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: